Fotoserie Vancouver Island

bijgewerkt op do 17 aug 2023 9:30

Wie een rondreis maakt door de bergen en valleien van het West-Canadese vaste land mist vaak één ding: de zee. Die vind je gelukkig bij Vancouver Island. Rust voert de boventoon op dit dunbevolkte en bijzonder grote eiland. De westzijde van Vancouver Island wordt gedomineerd door ruwe rotsen en kliffen. Het oostelijke deel heeft strand. In de wateren rond Vancouver Island zwemmen de grootste zeezoogdieren ter wereld: walvissen.

Whale watching

Een bezoek aan Vancouver Island is niet compleet zonder een walvisexcursie. In het migratieseizoen – tussen maart en oktober – heb je de meeste kans om deze zeezoogdieren in hun natuurlijke leefomgeving te bekijken. Ook buiten het seizoen kun je de dieren spotten. Sommige walvissen leven namelijk permanent in de wateren rond Vancouver Island. Een van de beste locaties om de giganten te spotten, is Tofino, aan de westkust van Vancouver Island. Vanuit Ucluelet, Campbell River en Victoria vertrekken eveneens walvisexcursies. Mis je op Vancouver Island de walvisboot? Niet getreurd, ook vanuit Vancouver vertrekken walvisexcursies.

Attracties op Vancouver Island
Attracties op Vancouver Island

Bloemenpracht en -praal

Misschien wel ‘s werelds mooiste tuinen, met inheemse en uitheemse bloemen en planten, in alle kleuren van de regenboog. De Butchart Gardens, vlak bij provinciehoofdstad Victoria, trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Mrs. Butchart legde de eerste tuin aan in 1906. Ze vond dat er iets moois gemaakt moest worden van de grote steengroeve waar haar man jarenlang kalksteen gedolven had. Terwijl Mrs. Butchart steeds meer planten verzamelde, bracht Mr. Butchart vogels van over de hele wereld bijeen.

Attracties Vancouver Island Attracties Vancouver Island

Megabomen

Waan je een dwerg te midden van kolossale douglassparren in MacMillan Provincial Park, vlak bij Port Alberni. Wandel over de paden en zie de eeuwenoude bomen meters boven je uittorenen. De dikste exemplaren hebben een omtrek van wel negen meter. Tussen de bomen ligt een groen deken van varens en mossen. In MacMillan leven onder andere uilen, reptielen, herten, zwarte beren en poema’s.

Attracties op Vancouver Island
Attracties op Vancouver Island

Van surfstrand tot regenwoud

Weelderig gematigd regenwoud, ruige rotskusten, zandstranden, stille baaien en cultureel erfgoed van de First Nations en Europese kolonisten: slechts een kleine greep uit de rijke natuur en historie van Pacific Rim National Park. Het park, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is in totaal zo’n vijfhonderd vierkante kilometer groot en bestaat uit de gebieden Long Beach, West Coast Trail en de Broken Group Islands. Long Beach, een zestien kilometer lang zandstrand, is het enige surfstrand in British Columbia. Het is een perfecte locatie om wilde dieren te spotten, zoals adelaars, zeehonden en zeeleeuwen. De Broken Group Islands verken je het beste per kano: ze bestaan uit rotseilanden, inhammen en afgelegen baaien. De 75 kilometer lange West Coast Trail ten slotte is de droom van elke enthousiaste en ervaren hiker. Als je de hele tocht wilt volbrengen, doe je daar vijf tot zeven dagen over. Je loopt over rotsen, kliffen, stranden en door regenwoud. Natuurlijk kun je ook een klein deel van de wandelroute volgen.

Attracties op Vancouver Island
Attracties op Vancouver Island

Salmon Capital of the World

Elke herfst zwemmen ontelbaar veel zalmen stroomopwaarts naar Campbell River om zich daar voort te planten. De zalmen trekken veel adelaars en beren, die zich verheugen op een smakelijk hapje. Bekijk het schouwspel van dichtbij en ga mee met een zalmexcursie. Het is zelfs mogelijk om tussen de zalmen te snorkelen. Je moet het maar willen...

Attracties op Vancouver Island

Inside Passage

Hoewel de meeste toeristen alleen het zuidelijke deel van Vancouver Island verkennen, is het minder toegankelijke noorden ook zeker de moeite waard. Helemaal in het bovenste puntje ligt Port Hardy, het vertrek- en eindpunt van cruiseschepen door de Inside Passage. Tijdens de zestien uur durende cruise naar Prince Rupert passeer je schitterende fjorden, ijsschotsen, bergen en eilanden.

Attracties op Vancouver Island
Attracties op Vancouver Island

Primitieve wildernis

Strathcona Provincial Park bestaat uit een ongerept, waterrijk berglandschap in het hart van Vancouver Island. Het grootste gedeelte is primitieve wildernis, geschikt voor backpackers die zich graag in de natuur terugtrekken. Hetzelfde geldt voor Cape Scott Provincial Park in het uiterste noordwesten van het eiland. Hier worden ruige kustlijnen afgewisseld met afgelegen stranden.

Attracties Vancouver Island Attracties Vancouver Island

Welkom in het land van de First Nations

Vancouver Island is van oudsher het domein van de First Nations, de inheemse volkeren van Canada. Ze leefden in gebieden waar de oceaan in voedsel voorzag en waar er door het milde klimaat planten in overvloed waren. Het gemak waarmee ze overleefden gaf de First Nations tijd om rijke kunstvormen te ontwikkelen. Hun erfgoed is goed bewaard gebleven. Of het nou gaat om een bezoek aan een cultureel centrum, totempalen, lokale galerieën, dansoptredens of tours: de First Nations van Vancouver Island vertellen je graag hun verhaal. Een leuke plaats om te bezoeken is Chemainus. Overal zijn levensgrote muurschilderingen te zien die de geschiedenis van de plaats weergeven. Natuurlijk is er aandacht voor de First Nations.

Attracties op Vancouver Island

Zelf naar Vancouver Island?

Dit waren de hoogtepunten van Vancouver Island! Je bezoekt dit prachtige natuurgebied met een rondreis door West-Canada, met de auto of met de camper: net wat jij wilt.  Bekijk deze reis van dag tot dag

Een ongekend populaire camperreis langs de hoogtepunten van West-Canada: van Vancouver Island tot de Rocky Mountains. Je camperrondreis begint in Vancouver, vanuit daar doorkruis je de zonnige wijnstreek. Eenmaal in de Rocky Mountains staan beroemde nationale parken op het programma, waaronder Jasper en Banff. Tot slot bezoek je Vancouver Island. Tijdens deze camperreis door West-Canada kun je je wagen aan tal van activiteiten en excursies: van raften en kanovaren tot wandelen en wildlife-excursies.

Helmcken Falls, Wells GrayLake LouiseKelownaVancouver

Dit artikel verscheen eerder in Tioga Tours Magazine.

Evenementen en Infodagen

Vroegboekdag 2025 - 13 juli 2024

Info & aanmelden


Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan