Vancouver, British Columbia

Vancouver British Columbia Vancouver is een van de leukste steden van Canada. Ook de directe omgeving is indrukwekkend: Vancouver wordt omringd door besneeuwde bergen, regenwouden en ruige kuststroken. Beroemde bezienswaardigheden in Vancouver zijn Stanley Park met zijn totempalen, de Lookout Tower, Granville Island en de Capilano Suspension Bridge, een lange hangbrug over een ravijn. De stad bestaat uit meerdere districten met een eigen karakter. Een voorbeeld is Chinatown, een van de grootste Chinese wijken van Noord-Amerika, ook wel ‘Hongcouver’ genoemd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gastown

Gastown is de historische wijk van Vancouver. In dit stadsdeel zijn veel bezienswaardigheden uit de hoogtijdagen van de Canadian Pacific Railway te vinden, aangezien het eindpunt in deze wijk gelegen was. Het is een aanrader voor degene die de sfeer uit de pionierstijd wil proeven. De beroemdste bezienswaardigheid is de Gastown Steam Clock: een klok die op stoom loopt en elk kwartier een melodietje produceert. Ook Maple Tree Square is bekend. Hier stond voorheen een monument dat was opgericht voor Gassy Jack, de pionier die met een vat whisky als meest kostbare bezit een saloon begon. In Water Street vind je veel gelegenheden waar livemuziek ten gehore gebracht wordt.

Gastown, de oudste wijk van Vancouver

Granville Island

Dit schiereiland ligt op een bijzondere locatie, namelijk midden in Vancouver. Er zijn restaurantjes aan het water, theaters, galeries, boetiekjes, cafés en een grote overdekte markt met vers voedsel (Granville Island Public Market). Het Granville Island Museum bestaat uit drie kleinere musea; het Model Trains Museum (modelspoorlijnen), het Model Ship Museum (schaalmodellen van boten) en het Sportfishing Museum (visserij). Je kunt naar het eiland toe met de watertaxi.

Vancouver, bezienswaardigheid op Granville Island

Granville Street

Het Granville Entertainment District bestaat uit zeven blokken langs Granville Street. Hier vind je drukke clubs, verscheidene bars en cafés die een breed scala aan muziek bieden: van de meer bekende jazzoptredens tot lokale bandjes. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is The Commodore Ballroom, een sfeervolle art deco muziekhal waar in de afgelopen 75 jaar beroemde namen hebben gestaan, onder wie Tina Turner, The Police en Snoop Dogg.

Vancouver, aan Granville Street

Stanley Park

Het grootste deel van de acht miljoen jaarlijkse bezoekers van Stanley Park maakt gebruik van de ongeveer tien kilometer lange weg om het park. In het park staan meer dan een half miljoen bomen die honderden jaren oud zijn (hemlock- en douglassparren) en waarvan sommige een hoogte van 76 meter bereikt hebben. Het park telt ongeveer tweehonderd kilometer aan paden en wegen en vormt daarmee een belangrijke recreatieplaats voor de inwoners van Vancouver. Beroemd zijn de negen totempalen bij Brockton Point.

Stanley Park is de populairste attractie van Vancouver

Vancouver Convention Centre

Net onder Stanley Park, aan de haven van Vancouver ligt het Vancouver Convention Centre. De publiekstrekker is de majestueuze Olympic Cauldron op de Jack Pool Plaza. Deze tien meter hoge, moderne uitvoering van de olympische vlam wordt versierd door een achtergrond van bergen en de haven. 

Vancouver, de Olympic Cauldron bij het Convention Centre

Vancouver Lookout

Een leuke bezienswaardigheid om je bezoek aan Vancouver mee te beginnen, is de Lookout. Een glazen lift brengt je in veertig seconden naar een observatieplatform op circa 160 meter hoogte. Je hebt goede uitzichten op de historische wijk Gastown en het bedrijvige Coal Harbour. Ook Stanley Park, de Grote Oceaan, de North Shore Mountains en de Olympic Peninsula Mountains zijn te zien. Je kunt deelnemen aan rondleidingen met een gids en alles te weten komen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Vancouver.

Vancouver, bekijk het uitzicht vanuit de Lookout Vancouver

Musea

Een opvallende verschijning in Vancouvers skyline is de grote bol van Science World, een wetenschapsmuseum voor kinderen. Voor meer over de scheepvaart in West-Canada ga je naar Vancouver Maritime Museum. Het hoogtepunt is de St. Roch, een ontdekkingsschip. Voor een onderdompeling in de inheemse historie ga je naar het prachtige Museum of Anthropology, onderdeel van de Universiteit van British Columbia. In het museum zie je totempalen, houtkunst en gebruiksvoorwerpen van de inheemse bevolking. Het Vancouver Museum heeft tentoonstellingen over de stad, in sociaal, politiek en cultureel opzicht. Het museum bevindt zich in het Vanier Park, dat zeker ook een bezoekje waard is. In Vanier Park brengt Bard on the Beach van juni tot september de magische werken van Shakespeare ten tonele.

Vancouver, de skyline met museum Science World

Chinatown

Een van de grootste Chinatowns van Noord-Amerika is geen primaire woonbuurt meer, maar een winkelbuurt met talloze bezienswaardigheden. Hoogtepunten zijn de Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Gardens, het Chinese Cultural Museum, Vancouver Chinatown Millennium Gate (een grote toegangspoort) en Sam Kee Building (met 1,80 meter in breedte het smalste huis van de stad). Chinatown ontstond toen er zich begin twintigste eeuw vele Chinese immigranten vestigden, die werkzaam waren in de mijnbouw of de spoorwegindustrie.

Chinatown is de grootste Chinatown ter wereld in Vancouver

Roze Vancouver

Vancouver staat bekend als een homovriendelijke stad met veel homoseksuele inwoners. De omgeving van Davie Street, ‘Davie Village’, staat bekend om het grote aantal homovriendelijke restaurants, bars en clubs. Ook wordt jaarlijks in Vancouver een Gay Pride Parade gehouden.

Gaypride in Vancouver

Stadsparken

Vanuit Ambleside Park heb je een prachtig uitzicht op Stanley Park en op Downtown Vancouver. Wanneer de avond valt, zie je de verlichte Lions Gate Bridge. Een ander leuk park is Morton Park, waar veertien lachende beelden staan: A-maze-ing Laughter. De bronzen lachebekjes zijn maar liefst drie meter hoog en wegen ruim 250 kilo. De beelden werden ontworpen door Yue Minjun voor de Vancouver International Sculpture Biennale in 2009. 

Vancouver, Amazing Laughter in Morton Park

Omgeving

Capilano Suspension Bridge

In North Vancouver, voorbij Stanley Park en de Lions Gate Bridge, ligt Capilano Park. Het hoogtepunt is de Capilano Suspension Bridge. Deze hangbrug werd in 1889 gebouwd, is zeventig meter hoog en overbrugt 135 meter over het diepe dal waardoor de Capilano-rivier stroomt. Er zijn allerlei activiteiten mogelijk. Ze zijn inbegrepen bij de entreeprijs van het park. Wandel bijvoorbeeld over het boomtoppenpad of waag je over het pad langs de steile wanden van de Capilano Canyon. In Lynn Canyon Park, een kwartier rijden van de Capilano Suspension Bridge, ligt een gratis toegankelijke hangbrug. Deze brug is kleiner en het park is veel minder toeristisch dan Capilano Park.

Capilano Suspension Bridge, populaire attractie bij Vancouver

Deep Cove

Op een kwartiertje rijden van de Capilano Suspension Bridge ligt Deep Cove. Deze omgeving bevat bergen, bossen en diepe donkere wateren. De rustige baai is de perfecte plek om een kayak te huren en er een dag op uit te gaan. Liever op het land blijven? Hike dan de populaire Quarry Rock Trail, een toegankelijke wandeling met een spectaculair uitzicht.

Deep Cove, een prachtige gemeenschap op North Vancouver

Grouse Mountain

Op een paar minuten rijden van de Capilano-brug ligt Grouse Mountain. De kabelbaan Skyline brengt je naar de top van de berg, ook wel The Peak of Vancouver genoemd. Hier heb je een prachtig uitzicht op de stad en de delta van de Fraser-rivier. In je ticket zijn verschillende activiteiten inbegrepen. Zo kun je het Wildlife Refuge bezoeken. Hier leven grizzlyberen, roofvogels en wolven. Gratis ranger talks zijn inbegrepen, net als roofvogelshows en de Lumberjack Show, waar houthakkers hun skills presenteren. Sportievelingen gaan de uitdaging aan op de Grind Trail. Via 2.800 traptreden loop je van de voet naar de top van de berg, een klim van 850 meter.

Grouse Mountain de Peak of Vancouver

Fort Langley National Historic Site

Het in 1827 gebouwde fort was de eerste Europese nederzetting in de buurt van het huidige Vancouver en was een van de belangrijkste forten van de Hudson’s Bay Company. Vanuit hier werd de handel met de First Nations gecontroleerd. Er wordt wel eens gezegd dat de geschiedenis van British Columbia met de bouw van dit fort begon. Vanuit deze handelspost werd handelswaar (voornamelijk pelzen, cranberry’s en zalm uit de Fraser River) naar onder andere Europa en Californië verscheept. Tegenwoordig zijn er enkele oude gebouwen te bezichtigen. De 'bewoners' zien er hetzelfde uit als de vroegere handelaars en werken met dezelfde materialen. De gebouwen zijn ingericht met meubilair en gebruiksvoorwerpen uit de negentiende eeuw.

Fort Langley in Vancouver

Sea to Sky Gondola

Als je van Vancouver naar Whistler rijdt, neem je de prachtige Sea to Sky Highway. Op circa een uur van Whistler kom je langs de Sea to Sky Gondola. Koop een ticket voor de gondel en geniet van het uitzicht op 885 meter boven zeeniveau. Op de top vind je een spectaculaire hangbrug, uitkijkplatforms en enkele wandelpaden.

Sea to Sky Highway, British Columbia

Britannia Mine Museum

Op zo’n drie kwartier rijden vanuit Vancouver naar Whistler vind je het Britannia Mine Museum. Het museum is geschikt voor jong en oud. Je tour door de oude mijnschachten begint met een korte rit in een treintje. De gids, gekleed in mijnwerkerspak, vertelt op een humoristische manier over hoe het er vroeger aan toe ging in de mijn en over de arbeidsomstandigheden. De tour eindigt in de imposante verwerkingsfabriek dat ook al jarenlang een geliefde filmlocatie is. In het verleden zijn hier scenes opgenomen van bijvoorbeeld Scooby Doo 2 en de serie Smalville. Het terrein bestaat uit diverse gebouwen die deels ingericht zijn als een interactief museum. Voor info en tickets check de website www.britanniaminemuseum.ca

Britannia Mine Museum

Vervoer & campingtips

OV

Vancouver is een grote stad en niet alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar. Daarom kiezen veel reizigers ervoor om met een hop-on, hop-off bus van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan. Er zijn combinatietickets mogelijk waarbij je ook toegang krijgt tot de Vancouver Lookout. Vanuit deze hoge toren krijg je snel een beeld van de stad. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren en Vancouver verkennen.

Het openbaar vervoersysteem van Vancouver is in handen van TransLink. Het bedrijf exploiteert verschillende buslijnen, een veerboot (SeaBus) en metrolijnen (onder andere de SkyTrain). Verder is Vancouver een opvallend fietsvriendelijke stad. Populaire fietsroutes zijn de routes bij Stanley Park, False Creek en Kitsilano. Zelfs de bussen zijn geschikt gemaakt voor het vervoer van fietsen.

Campings

Als je met een camper reist, kan het zijn dat je een nacht op een camping in Vancouver doorbrengt. Wij hebben twee campingtips: Capilano River RV Park heeft de meest praktische ligging ten opzichte van het centrum. Bij de camping vertrekt een bus die je in circa 30 minuten naar downtown brengt. Al eerder kun je uitstappen in Stanley Park. Eventueel kunt u met eigen vervoer naar het dichterbij gelegen Capilano Suspension Park en/of Grouse Mountain gaan. Burnaby Cariboo RV Park & Campground ligt twintig minuten rijden vanaf camperverhuurder Canadream. Vanaf hier kunt u ook met het openbaar vervoer naar het centrum, bijvoorbeeld met de Skytrain. Van "deur tot deur" bent u dan ongeveer één uur onderweg. Deze camping ligt dus wat verder van het centrum, maar gunstiger ten opzichte van de verhuurder.

Houd er rekening mee dat beide typische stadscampings zijn met relatief veel asfalt, maar dat men er toch een forse prijs aan hangt. Gelukkig zijn de andere campings in Canada een stuk groener en voordeliger.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Lower Mainland
Oppervlakte 115 km²
Hoogte 2 meter
Inwoners 600.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Het klimaat in Vancouver is voor Canadese begrippen erg mild. Vancouver heeft een gematigd klimaat en kent geen koude winters zoals Calgary of Montréal: de minimumtemperatuur komt gemiddeld maar twee dagen in het jaar onder de -10 graden en op 46 dagen ligt de temperatuur ('s nachts) onder het nulpunt. De gemiddelde temperatuur in januari ligt rond de 6 graden: koude poolwinden die de temperaturen flink omlaag zouden brengen worden grotendeels tegengehouden door de Rocky Mountains. Tussen oktober en maart sneeuwt het door de gematigde temperatuur vrijwel nooit in Vancouver, maar regen valt er des te meer. Op de omringende bergen ligt in de winter wel een dikke sneeuwlaag. Whistler, op twee uur rijden van Vancouver, is het grootste en bekendste wintersportparadijs in de omgeving.

De maanden april en mei zijn veel droger en kennen temperaturen tussen de 13 en 17 graden. Hetzelfde geldt voor september. Ook dat is een droge en warme maand (gemiddelde dagtemperatuur van 19 graden). Het zomerweer compenseert de natte winters: de zomermaanden zijn zonnig en droog, met een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius in de maanden juli en augustus.

Sport

In 2010 werden de Olympische Winterspelen in Vancouver gehouden. Dit was de eerste keer dat de provincie British Columbia de Spelen organiseerde. Velen zullen zich deze Spelen herinneren als de Spelen waarbij vlak voor de officiële opening in het BC Place Stadium een Georgische Rodelaar tijdens een training verongelukte. Ook de verkeerde baanwissel van Sven Kramer tijdens de tien kilometer schaatsen zal door schaatsliefhebbers niet gauw vergeten worden.

In Vancouver zijn vooral teamsporten erg populair. Er zijn veel ijshockey-, lacrosse- en Canadian footballteams (rugby). Het bekendste footballteam is BC Lions, dat al sinds 1954 in de Canadian Football League speelt. Als je een wedstrijd bij wilt wonen: het team speelt thuiswedstrijden in BC Place Stadium. De Vancouver Canucks is het professionele ijshockeyteam. Het team speelt in de Rogers Arena. Dat ijshockey erg leeft onder de bevolking, bleek in 2011. Er braken grote rellen uit nadat de Canucks van Boston verloren in de finale van de Stanley Cup.

Geschiedenis

De geschiedenis van Vancouver begon duizenden jaren geleden met de stichting van de eerste nederzettingen van de inheemse bevolking. Pas tegen het eind van de zestiende eeuw verschenen de eerste Europeanen op het toneel. Het waren Spaanse ontdekkingsreizigers die de Canadese westkust verkenden. In 1792 arriveerde de Engelse kapitein George in Vancouver. Hij ontmoette de Spanjaarden (de plek heet nu Spanish Banks en English Bay) en droeg ze op te vertrekken. George Vancouver claimde het gebied in naam van de Britse kroon.

Simon Fraser, handelsreiziger van de North West Company (in die tijd de grote concurrent van de Hudson's Bay Company), was in 1808 de eerste Europeaan die vanuit het oosten via het binnenland de westkust bereikte. Op deze manier kreeg de Fraser-rivier haar naam. In 1821 ging de North West Company op in de Hudson's Bay Company en zes jaar later werd een handelspost bij de Fraser-rivier gebouwd; Fort Langley. De handelspost was de eerste niet-inheemse vestiging in de regio van Vancouver en was erg belangrijk bij de ontsluiting van de provincie British Columbia. Eerst controleerde men vanaf Fort Langley de handel met de indianen en zochten handelaren er bescherming. Vervolgens deden kolonisten op weg naar het binnenland het fort aan en later volgden de goudzoekers. Deze laatste groep zorgde ervoor dat de nederzetting bij Fort Langley in 1858 in rap tempo veranderde in een bedrijvig dorp. De goudkoorts trok tienduizenden mensen naar de westkust van Canada. John Deighton, met als bijnaam 'Gassy Jack', opende in 1867 een saloon voor bosbouwers. Zijn saloon werd zo populair dat er een gemeenschap omheen ontstond: Gastown.

Eind negentiende eeuw woedde de Great Vancouver Fire, die in een half uur tijd vrijwel de gehele stad verwoestte. Bij de wederopbouw werd er flink geïnvesteerd in uitrusting voor de brandweer en watertanks. Ook verbond de Canadian Pacific Railway de stad nog voor de eeuwwisseling met het oosten van het land. Het eindpunt van de spoorlijn was het Waterfront Station, gelegen in Gastown. Deze wijk kreeg hierdoor een flinke impuls.

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw groeide Vancouver zo hard dat er ruimtetekort ontstond. De eerste wolkenkrabbers schoten daarom als paddenstoelen uit de grond. Downtown Vancouver werd hierdoor een compact en toegankelijk stadshart, geschikt voor openbaar vervoer, fietsers en wandelaars. In 1983 opende het eerste overdekte stadion van Canada: het BC Place Stadium. Drie jaar later was Vancouver het toneel van de Expo 86, die toentertijd 22 miljoen bezoekers trok. Een recent groot evenement in Vancouver waren de Olympische Winterspelen in 2010.

Vancouver is nu de tweede grootste stad van Canada en de helft van de totale bevolking van British Columbia woont in de agglomeratie. Het is de poort naar de Grote Oceaan en daarom het handelscentrum van de provincie en tevens een belangrijk knooppunt voor vlieg-, trein- en busverkeer. Naast industrie en de transportsector zijn de ICT-sector, biotechnologie en filmindustrie in opkomst. Dankzij deze laatste sector heeft Vancouver de bijnaam 'Hollywood van het noorden' gekregen.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan