Digby, Nova Scotia

Digby Nova Scotia In het westen van Nova Scotia, in een beschermde inham van de Fundy-baai, ligt het toeristische plaatsje Digby. Vanaf de kade kijk je uit over het schilderachtige Annapolis Basin. Vanuit Digby vertrekt meerdere malen per dag de veerboot Princess of Acadia richting Saint John (New Brunswick). Vanuit de haven van Digby kun je tussen mei en september ook mee op een walvisexcursie.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Admiral Digby Museum

Dit museum, vernoemd naar admiraal Sir Robert Digby, is gevestigd in een van de oudste panden van Digby. In het huis kun je verschillende meubelstukken en artefacten bekijken, waaronder een orgel uit 1870, een platenspeler uit 1909 en verschillende kaarten, scheepsmodellen en foto’s.

Digby Nova Scotia

Digby Neck

Volg vanuit Digby Route 217 over de Digby Neck, een 74 kilometer lange landtong met mooie stranden (bijvoorbeeld Sandy Cove Beach), kuststroken en zeevogelkolonies. Aan het einde van de Digby Neck kun je met een veerboot de oversteek maken naar Tiverton op Long Island. Vlak bij Tiverton vind je de Balancing Rock, een bizarre rotsformatie die door natuurlijk evenwicht rechtop blijft staan. Vanuit het meest westelijke plaatsje op Long Island, Freeport, vertrekt weer een veerboot naar Brier Island, een mooie plek om vogels, zeehonden en walvissen te spotten. Het is de beste plaats ter wereld om de bedreigde Noordkaper-walvis te zien. Vanuit Digby Harbor vertrekken tussen mei en september regelmatig dagexcursies. Informeer bij het bezoekerscentrum of de haven voor actuele vertrektijden en tickets. 

Brier Island, Nova Scotia

Digby Scallop Days

Digby, de Scallop Capital of the World, is beroemd om haar jacobsschelpen die iedere dag gevangen worden. Elk tweede weekend van augustus vindt het vijfdaagse Scallop Days Festival plaats, waarbij alles draait om de visserij, de geschiedenis en het erfgoed van Digby. Tijdens dit festival stellen verschillende lokale artiesten hun werk tentoon, wordt er een grote parade georganiseerd en vinden diverse wedstrijden plaats, waarbij de deelnemers zo snel mogelijk schelpen moeten klaarmaken.

Digby Scallop Festival, Nova Scotia

Omgeving

Annapolis Royal

Op een half uur ten noordoosten van Digby ligt de plaats Annapolis Royal, waar St. George Street met zijn historische gebouwen het bekijken waard is. Een andere bezienswaardigheid is de Fort Anne National Historic Site, met oude vestingwerken en een museum. Vlak bij Annapolis Royal komt de geschiedenis van een Franse nederzetting uit het begin van de zeventiende eeuw tot leven. Bekijk de gereconstrueerde huizen, luister naar de verhalen van gekostumeerde gidsen en ervaar hoe het dagelijkse leven eruitzag voor de vroegste kolonisten in de regio. Het historische park is geopend van half mei tot half oktober. Meer geschiedenis vind je bij de nabijgelegen Melanson Settlement National Historic Site, waar je de overblijfselen van een Acadische nederzetting kunt bekijken.

Annapolis Royal Nova Scotia

Vervoer

Je kunt zowel via de snelweg (Highway 101) als met de Princess of Acadia (toegankelijk voor auto's en campers) Digby bereiken. Kings Transit is de lokale busmaatschappij. Binnen de stad rijden de bussen regelmatig. Busdiensten naar andere steden of dorpen in het oosten of het westen rijden slechts één keer per uur.

Feiten

Provincie Nova Scotia
County Digby
Oppervlakte 3 km²
Hoogte van 0 tot 152 meter
Inwoners 2.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Digby kent, net als veel andere gebieden in Nova Scotia, relatief koele zomers en koude winters. In juli en augustus kunnen de gemiddelde maximumtemperaturen oplopen tot 24 graden, terwijl het in de winter meestal enkele graden vriest. Van september tot oktober valt gemiddeld de meeste neerslag en van december tot maart ligt er meestal een redelijk dik pak sneeuw in Digby.

Geschiedenis

In 1783 bouwden de ‘United Empire Loyalists’ (Britse kolonisten die trouw bleven aan hun koninkrijk) onder leiding van Sir Robert Digby de eerste nederzetting in het gebied dat nu Digby genoemd wordt. De stad ontwikkelde zich snel en bouwde in de negentiende eeuw een aanzienlijke vloot.

Een van de schepen uit de vloot was de Dei Gratia. Dit schip kwam in 1872 het ‘spookschip’ Mary Celeste tegen. Het verhaal van de Mary Celeste behoort tot de grootste mysteries van de zee. Op 5 december werd het schip 510 mijl ten westen van Gibraltar waargenomen door de Dei Gratia van kapitein Morehouse. Aangezien het duidelijk was dat het schip in nood verkeerde, ging men aan boord van de Mary Celeste, maar vond er niemand. De enige sloep was weg, de zeilen waren deels gescheurd, maar er waren geen sporen van geweld te vinden en ook het stuurwiel van het schip was niet vastgezet. De Dei Gratia sleepte de Mary Celeste vervolgens naar de haven van Gibraltar. Het raadsel rond het lot van de bemanning verspreidde zich al snel en wekte de argwaan van de plaatselijke aanklager. Deze vermoedde een samenzwering tussen de bemanningen van de Mary Celeste en de Dei Gratia om de verzekerings- en bergingspremie op te kunnen strijken. De rechtszaak die volgde wekte grote internationale belangstelling. Uiteindelijk kon verzekeringsfraude niet bewezen worden.

Naast handel en visserij (met een piek in 1900) heeft ook toerisme een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Digby gedurende de twintigste eeuw. Dankzij de aanleg van verschillende trein- en stoombootverbindingen werd de stad goed bereikbaar vanuit de grotere stedelijke centra in het oosten van Noord-Amerika. Ook werd er in 1905 een resort gebouwd aan de rand van de stad, waarna nog veel andere projectontwikkelaars volgden met ambities in de toeristische sector.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan