Saint John, New Brunswick

Saint John New Brunswick Saint John is een historisch rijke en cultureel diverse stad. De grootste stad van New Brunswick staat bekend om het erfgoed van de loyalisten en de Reversing Falls in de St. John-rivier.  De Reversing Falls ontstaan bij de monding van de St. John-rivier, als twee maal per dag het water uit de rivier ‘terug gestuwd’ wordt door het water uit de Fundybaai. Maak kennis met de cultuur door een wandeling langs de historische gebouwen en pleinen in het centrum, waaronder Barbour’s General Store uit 1860 en het Loyalist House, dat het oudste gebouw van de stad is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische wandeling

Saint John is een echte loyalisten-stad waar de Britse traditie in ere wordt gehouden. De Loyalist Trail loopt vijf kilometer door het hart van de stad, langs gebouwen van historische waarde. Begin de wandeling in het karakteristieke King Street en volg de waterkant naar King's Square. Aan Market Slip vind je de Barbour's General Store. Hier zie je allerlei artikelen die in 1860 veel voer de toonbank gingen, van levensmiddelen en serviesgoed tot conserven en gereedschap. Leuk om te bezichtigen zijn de authentieke barber shop en de oude apotheek en tandarts. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het Little Red Schoolhouse (met daarin het Visitor Centre) en het Imperial Theatre (een gerestaureerd vaudeville-theater).

Saint John New Brunswick

Old City Market

Middenin het historische centrum vind je de sfeervolle, overdekte markt Old City Market. Het is de oudste boerenmarkt van Canada en uitgeroepen tot National Historic Site en is het hele jaar door geopend. Je vindt er traditionele producten, verse waren en handgemaakte spulletjes. Wandel door de gezellige paadjes voor souvenirs en de lekkerste eettentjes met gerechten uit de nationale en internationale keuken. Ook is er geregeld een live optreden.

Saint John New Brunswick

Loyalist House

Het Loyalist House is het oudste huis van Saint John. Het gebouw is gerestaureerd in Georgiaanse stijl, die gaat terug tot 1810-1817. Wil je meer weten over de inrichting van dit oude huis, dan kun je een rondleiding volgen. Het huis is een museum en National Historic Site.

Saint John New Brunswick

Carleton Martello Tower National Historic Site

Vanaf de Oorlog van 1812 tot de Tweede Wereldoorlog beschermde deze toren de stad Saint John, vaak tegen Amerikaanse aanvallen. Bekijk het kruithuis en de opgeknapte barakken. De toren is open van juni tot half oktober. Gekostumeerde gidsen kunnen je meer vertellen over de Carleton Martello Tower.

Saint John New Brunswick

Fort Howe National Historic Site

Ooit was dit een verdedigingswerk met acht kanonnen die plaats bood aan honderd soldaten. Later werd het een gevangenis. In 1778 werd Fort Howe gebouwd om de stad tegen Amerikaanse aanvallen te beschermen. Tegenwoordig is het fort keurig gerestaureerd en wordt het vooral bezocht vanwege de mooie uitzichten op de haven van Saint John.

Saint John New Brunswick

Reversing Falls

Op de plaats waar de Saint John-rivier door een vernauwing stroomt en uitmondt in de baai van Fundy, liggen de Reversing Falls. In Fundy is de getijdenstroom het hoogste van de hele wereld; het water kan op sommige plaatsen maar liefst 15 meter stijgen. Dat is ook bij de Reversing Falls te merken. Wanneer het vloed is, overspoelt het water uit de baai de stroom van de rivier. Hierdoor wordt het rivierwater als het ware teruggeduwd waardoor het tijdelijk achteruit stroomt. Je hebt hierop een goed uitzicht vanaf het bezoekerscentrum aan Fallsview Drive. Hier kun je ook meer informatie vragen over dit wonderlijke fenomeen.

Saint John New Brunswick

New Brunswick Museum

Als je op verkenningstocht gaat door Uptown Saint John en je bent op Market Square, dan kun je meteen een bezoek brengen aan het New Brunswick Museum. In dit museum vind je kunsttentoonstellingen en voorwerpen uit de maritieme geschiedenis. Ook is er een natuurhistorische collectie, met topstukken als walvisskeletten en een op schaal nagebouwd skelet van een mammoet.

Saint John New Brunswick

Loyalist Burial Ground

Deze oude begraafplaats vormt tegenwoordig een centraal gelegen stadspark met mooie bloembedden, wandelpaden en een fontein. Her en der zie je de oude grafstenen nog staan. Ze gaan terug tot 1784, eronder liggen oude pioniers begraven. Via het park kun je in vijf minuten naar de Trinity Church lopen, die ook een bezoek waard is.

Omgeving

Fundy National Park

Dit park ligt op anderhalf uur rijden van St. John, vlak bij Alma. Fundy National Park beschikt over een divers ecosysteem. Met zijn uitgestrekte weelderige bossen, moerassen, rivierdalen, vele watervallen en steile rotskust is dit een van de fraaiste gebieden van de provincie. Er zijn goede wandel-, kano- en kajakroutes. Je kunt het park met de auto of camper verkennen via Highway 114. Het informatiecentrum ligt vlak bij de toegangspoort bij Alma. Het park is geopend van half mei tot eind oktober.

Fundy National Park

St. Martin Sea Caves en Fundy Trail

Op zo’n vijftig kilometer ten oosten van St. John liggen de zeegrotten van St. Martin. Ga hier, als het kan, kijken bij eb. Bij het plaatsje begint tevens de Fundy Trail Parkway, een 15 kilometer lange toeristische (tol)route langs de steile kust, met prachtige panoramische uitzichten. Deze route behoort tot de mooiste van de provincie en is te fietsen, wandelen of rijden.

Fundy National Park

Partridge Island

Een andere interessante historische locatie is Partridge Island. Hier kwamen immigranten aan voordat ze het land daadwerkelijk in mochten. De piek vond plaats in 1840, tijdens de hongersnood na de mislukte aardappeloogst in Ierland. 4.500 zieke, uitgehongerde mensen kwamen aan op Partridge Island, terwijl er in de ziekenhuizen maar 200 bedden beschikbaar waren. Er wordt aangenomen dat ongeveer 2.000 immigranten omkwamen tijdens de quarantaine. Het eiland mag niet bezocht worden, maar vanaf de haven of Irving Nature Park heb je er een goed uitzicht op. 

Vervoer

Met de maatschappij Bay Ferries kun je met een ferry de oversteek maken naar Digby, een plaats in Nova Scotia. Verder wordt het busvervoer in de stad zelf verzorgd door Saint John Transit. Saint John Transit is het meest uitgebreide vervoerssysteem in de provincie en je kunt je dan ook prima verplaatsen door middel van de vele buslijnen.

Feiten

Provincie New Brunswick
Regio Bay of Fundy
Oppervlakte 31 km²
Hoogte van 0 tot 81 meter
Inwoners 70.000
Tijdzone Altantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Saint John kent een gematigd continentaal klimaat. Dit betekent dat de temperatuur in de zomer maar zelden boven de 25 graden komt, terwijl het in de winter circa acht graden vriest. De Baai van Fundy bevriest nooit volledig. De jaarlijkse neerslag in Saint John komt neer op 1.390 millimeter, die redelijk gelijkmatig over het jaar verspreid is. In de late herfst en vroege winter valt er wel iets meer neerslag. In de winter kan er veel sneeuw vallen.

Geschiedenis

Toen een groep onder leiding van de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain op 24 juni 1604 het gebied in de monding van de St. Johnrivier ontdekte, werd het terrein al eeuwenlang bewoond door de Maliseetstam. Aangezien het de dag na de ontdekking St. John the Baptist’s Day was (de naamdag van de heilige Johannes de Doper), noemde De Champlain de rivier Saint-Jean, een naam die later ook aan de stad gegeven zou worden. In 1631 bouwde de Fransman Charles de la Tour er een fort, om optimaal gebruik te maken van het strategisch gelegen gebied in de monding van de rivier. Het fort zou talloze keren worden aangevallen, onder andere door Schotse kolonisten van Nova Scotia, Engelse kolonisten en zelfs door de troepen van een landgenoot uit Frankrijk, die aanspraak wou maken op het gebied.
 
In 1758 bezetten de Britten het gebied langs de rivier, namen het over van de Fransen en bouwden er een nieuw fort, dat ze Fort Frederick doopten. Fort Frederick werd echter in 1775 door Amerikaanse revolutionairen verwoest en vervangen door Fort Howe. Rond het fort begonnen twee gemeenschappen flink te groeien en uiteindelijk zouden de twee stadjes in 1785 samengevoegd worden tot Saint John, dat daarmee de eerste officieel geïncorporeerde stad van Canada werd.
 
De volkssamenstelling van Saint John zou ingrijpend veranderen door het uitbreken van de Ierse hongersnood (1845-1848), waardoor duizenden Ieren noodgedwongen vluchtten naar diverse gebieden in Noord-Amerika. Velen van hen stierven tijdens de tocht over de oceaan, voornamelijk door de slechte hygiëne op de grote vrachtschepen.  Degenen die de zware reis overleefden, vestigden zich onder andere in Saint John, waar een hechte Ierse gemeenschap ontstond.
 
Halverwege de negentiende eeuw was Saint John uitgegroeid tot een van de grootste steden van Noord-Amerika. De stad had een bruisende economie, die onder andere geleid werd door rijke koopmannen. De belangrijkste bron van inkomsten was de scheepsbouw, waarbij Saint John meedraaide met de top van de wereld. Daarnaast lag Saint John op een knooppunt van grote commerciële spoorwegen, waardoor het een belangrijk handelscentrum was.
 
Een gigantische brand die uitbrak op 20 juni 1877 en maar liefst negen uur zou woeden, dreigde echter definitief een einde te maken aan de gouden tijden van Saint John. Het vuur legde een groot gedeelte van de stad in as, waaronder veel bedrijven. Uiteindelijk zou de stad er met hulp van buitenlandse naties en steden weer bovenop komen. Ook de Ierse arbeiders speelden een grote rol in het herbouwen van de verwoeste stad.
 
Langzamerhand krabbelde de stad weer op en in de jaren 1970 begon Saint John met een ingrijpend vernieuwingsproject. Bij de haven werden nieuwe verbindingen aangelegd, het station voor de ferry naar Digby werd naar een ander stadsdeel verplaatst en er werden nieuwe kantoorpanden gebouwd. Daarnaast werden veel historische gebouwen in ere hersteld en in gebruik genomen als winkels en musea. In 1982 werd een grote wijk aangewezen als een historisch district dat goed beschermd moest worden en enkele jaren later werd de kade langs de rivier aangepast aan de wensen van toeristen en nieuwe inwoners.
 
Vandaag de dag heeft Saint John nog steeds een florerende industrie en investeert de stad veel in  cultuur. In 2010 werd Saint John dan ook voor een jaar benoemd tot Cultural Capital of Canada.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan