Campbell House Museum, Toronto

campbell house museum toronto Campbell House is een museum in Toronto. Het huis werd gebouwd in 1822 volgens de Gregoriaanse architectuur. Hoewel het gebouw met sloop werd bedreigd en in 1972 in zijn geheel werd verplaatst, is Campbell House het oudste gebouw dat overbleef uit het vroegere Town of York. Campbell House Museum ligt vlakbij Lake Ontario wordt omringd door een grasveld, het vormt een kleurrijk contrast met de grauwe, moderne (kantoor)gebouwen die haar omringen. In het museum zie je diverse kamers in Gregoriaanse stijl, maar meer dan een museum is Campbell House een ontmoetingsplaats. Er vinden regelmatig tentoonstellingen, theatervoorstellingen en (groeps)activiteiten plaats.

Bezienswaardigheden

Museum en rondleidingen

Campbell House Museum is een multifunctioneel museum dat in de eerste plaats leuk is om te bezichtigen als huis uit de Gregoraiaanse tijd. Je kunt dagelijks deelnemen aan rondleidingen door het huis. Neem een kijkje in de ouderwetse zitkamer, compleet met schaakbord en bloemetjesbehang en struin over de met tapijt bedekte gangen. Niet alleen het huis, maar ook de naastgelegen tuin is een bezoek waard. Het museum is, met uitzondering van feestdagen, het hele jaar door geopend.

Activiteiten

Campbell House Museum biedt plaats aan verschillende activiteiten. Zo wordt het gebruikt als theater, is er een restaurant en zijn er het hele jaar door wisselende exposities te zien. Je kunt tevens deelnemen aan (groeps)activiteiten. Zo kun je op ‘historische wijze’ brood bakken in een ouderwetse steenoven. Je kunt ook een snelcursus doen waarin je van alles leert over kruiden en hoe ze vroeger gebruikt werden voor medicijnen, voedsel en zelfs ongediertebestrijding. De activiteiten zijn alleen toegankelijk wanneer zich tien of meer bezoekers aanmelden.

Geschiedenis

Woonhuis

Het Campbell House is niet altijd een museum geweest, maar werd oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor de rijke Sir William Campbell en zijn gezin. Campbell was zeer succesvol jurist en schopte het tot hoofd van het hoogste gerecht in Toronto, dat toen nog ‘Town of York’ heette. Campbell was van oorsprong Schots en woonde met zijn gezin in het midden van de oude stad. Hij gaf opdracht voor een huis in Gregoriaanse stijl. Deze typisch Britse architectuur waaide over naar de koloniën van Groot-Brittannië en was zeer populair tussen 1720 en 1840. In de loop der jaren zijn veel gebouwen vervallen geraakt of gesloopt, gelukkig staat het Campbell House en de bijpassende tuin nog in alle glorie overeind.

Verplaatsing

Toen in 1972 het Campbell House gesloopt dreigde te worden omdat een nabijgelegen parkeerplaats moest worden uitgebreid, greep The Advocates’ Society in. Dankzij deze organisatie werd Campbell House niet gesloopt, maar verplaatst. Honderdvijftig jaar nadat het huis gebouwd was, werd het van zijn grondvesten getild en op wielen gezet. Het driehonderd ton wegende gebouw werd vervolgens dwars door Toronto vervoerd om enkele straten verderop weer neergezet te worden. Deze reis van bijna 1,5 kilometer nam zes uur in beslag. Op 1 april 1972 heeft Koningin Elizabeth het huis officieel heropend.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan