1998: Oprichting ISS

Het ISS (International Space Station) is een ruimtestation dat continue in een baan om de aarde draait. Dit ruimteschip wordt door diverse landen bekostigd, gebouwd en bemand. De eerste module werd op 20 november 1998 gelanceerd en sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Nog steeds worden er elk jaar nieuwe onderdelen aan het ruimtestation toegevoegd.

Geschiedenis

Al in 1984 kwam de Amerikaanse president Ronald Reagan met het voornemen om een ruimtestation op te richten dat gedeeld zou worden door de ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten, Europa, Canada en Japan. Voorheen waren de Verenigde Staten en Rusland de belangrijke spelers in de ruimtevaart geweest, maar andere landen wilden nu wel eens een kans. Helaas kwam er van het plan van Reagan weinig terecht.

Internationaal ruimtestation

In de jaren negentig kwam er echter toch groen licht voor een internationaal ruimtestation. De Koude Oorlog tussen oost en west was afgelopen en Rusland had al een tijd een plan voor een nieuw ruimtestation, aangezien het eigen Mir-ruimtestation gedateerd begon te worden. Om meer ervaring op te doen met ruimtestations gingen Rusland en de Verenigde Staten een samenwerkingsverband aan. Hierbij werd de Mir gebruikt als onderzoeksobject. De samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten werd bekend onder de codenaam ‘Phase One’. De samenwerking was een hele stap vooruit, aangezien de Koude Oorlog nog vers in het geheugen lag. In 1993 brak ‘Phase Two’ aan, waarbij het internationale ruimtestation daadwerkelijk gebouwd zou worden. Op 29 januari 1998 ondertekenden in totaal vijftien landen het akkoord voor het ruimtestation, waaronder België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nederland, Rusland en de Verenigde Staten. Hiermee zegden de landen toe dat ze financiële hulp zouden geven aan de bouw en astronauten zouden leveren voor de permanente bewoning van het ruimtestation. Het zou de basis zijn voor het grootste internationale wetenschappelijke project uit de geschiedenis van de ruimtevaart.

Bouw in de ruimte

De bouw van het ruimtestation vindt plaats in de ruimte zelf, waardoor er veel transportvluchten nodig zijn. Hoewel het een internationale samenwerking bedraagt, wordt het grootste deel bijgedragen door de Verenigde Staten. De European Space Agency (ESA) is onder andere verantwoordelijk voor de levering van techniek en datamanagementsystemen. Daarnaast zijn er ook al diverse Europese astronauten naar het ISS gezonden, onder wie André Kuipers, die 1 juli 2012 terugkeerde van zijn halfjarige verblijf in de ruimte.

ISS ruimtestation

Uitbouw van het ruimtestation

In de loop der jaren zijn er steeds nieuwe onderdelen aan het ruimtestation toegevoegd, waaronder de Russische Zarja-module (zarja betekent in het Russisch ‘dageraad’). Deze module zorgt er onder andere voor dat de energievoorziening constant blijft. Enkele jaren later, in 2000, werd de Zvezda gelanceerd. Deze module bood slaapplaatsen voor twee bemanningsleden, een fitnessruimte, een toilet, een luchtsluis en een werkplaats voor de permanente bemanning van het ruimtestation. Daarnaast is er apparatuur voor lucht- en waterzuivering ingebouwd en werd het Destiny Laboratory toegevoegd, waar onderzoek gedaan wordt naar materialen en ziekten waarbij afwezigheid van de zwaartekracht nodig is.

ISS ruimtestation

ISS in de toekomst

Het huidige ruimtestation (2012) is afgerond 73 meter lang, 109 meter breed, 27 meter hoog en weegt bij benadering 450 ton. In de toekomst zal het station nog diverse uitbreidingen ondergaan, waardoor de omvang alleen maar zal toenemen. In juli 2011 werd bekendgemaakt dat het ISS in 2020, of op zijn laatst in 2028, uit zijn baan om de aarde zal worden gehaald. De belangrijkste reden hiervoor is om de vorming van ruimteschroot tegen te gaan.

Vanaf de aarde is het ruimtestation redelijk gemakkelijk waar te nemen, mede door de enorme zonnepanelen. Deze zonnepanelen reflecteren licht, waardoor het een van de helderste objecten aan de hemel is. Op de website van de NASA staat een lijst met data wanneer het ISS ruimtestation zichtbaar is.

1998: Embassy bombings in Tanzania en Kenia1999: Bloedbad op Columbine High

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan