2022: Orkaan Ian

Eind september 2022 zijn enkele staten in het zuidoosten van de Verenigde Staten getroffen door een vernielende orkaan die veel impact heeft gehad op het leven van Amerikanen in deze staten. Op 28 september 2022 kwam in de Amerikaanse staat Florida de orkaan aan land met windsnelheden tot wel 240 kilometer per uur. De orkaan, die orkaan Ian werd genoemd, zorgde met deze kracht voor enorm veel vernielingen en overstromingen. Eerder die week was deze orkaan al over Cuba geraasd, waar het ook veel schade aanrichtte en er meerdere slachtoffers vielen. Enkele dagen nadat orkaan Ian via de Golf van Mexico bij Florida aan land was gekomen, zwakte de storm af en verplaatste zich richting South Carolina en later naar de staten North Carolina en Virginia. Uiteindelijk was de storm op zijn hoogtepunt toen het over Florida trok, waar het dan ook de meeste schade heeft aangericht.

Impact

De impact van orkaan Ian was enorm en de krachtige windstoten hebben een spoor van vernieling achter gelaten. Door de enorme windkracht van orkaan Ian zijn hele steden in het zuidoosten van de Verenigde Staten compleet verwoest. De harde windstoten zorgden er ook voor dat het zeewater de kust opgestuwd werd, wat leidde tot overstromingen. Hierdoor zijn huizen verwoest en bestonden sommige gebieden enkel nog uit puin. Aangezien hele dorpen en steden onder water waren gelopen, op sommige plekken tot wel drie meter hoog, was het voor hulpdiensten lastig om snel ter plaatse te komen. Hulpdiensten probeerden het rampgebied te bereiken via de lucht, maar ook dan was het lastig om slachtoffers te vinden of te bereiken. Uiteindelijk is het hulpdiensten toch gelukt om, alleen in Florida al, 2,5 miljoen mensen te evacueren uit het rampgebied. De Amerikaanse media geeft verschillende indicaties wat betreft het aantal dodelijke slachtoffers, maar het is wel duidelijk dat orkaan Ian in Florida de meeste levens heeft gekost, een getal wat naar schatting is opgelopen richting de 60 dodelijke slachtoffers.

Ian

Nasleep

De enorme kracht van orkaan Ian heeft veel schade aangericht in Florida, South Carolina, North Carolina, en Virginia. Huizen zijn verwoest of onder water gelopen, waardoor duizenden Amerikanen in de nasleep van de orkaan vast zijn komen te zitten in het puin of dakloos zijn geraakt. Ook zijn een aantal gebieden van Florida door de storm afgesloten van het stroomnetwerk, wat er voor heeft gezorgd dat er naar schatting twee miljoen Amerikanen zonder stroom kwamen te zitten. Uiteindelijk konden miljoenen Amerikanen pas na maanden terug keren naar het rampgebied, waar ze hun huizen compleet verwoest en in puin aantroffen. Verschillende Amerikaanse autoriteiten hebben de orkaan beschreven als een grote ramp en gouverneur Ron DeSantis stelde zelfs dat dit een van de heftigste orkanen was die Florida ooit getroffen heeft. Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft gereageerd en sprak over een grote ramp waarvoor financiële hulp en tijdelijk onderdak beschikbaar zou komen voor de slachtoffers.

2022: Roe vs Wade

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan