Joe Biden

Joe Biden, 46ste president van de Verenigde Staten Joe Biden is de 46ste president van de Verenigde Staten. Hij wint na een lange, rumoerige verkiezingsstrijd in naam van de democraten van de op dat moment zittende president Donald Trump. Een van de vele opvallende gebeurtenissen in deze verkiezingsstrijd is dat Donald Trump weigert te erkennen dat Biden de verkiezingen rechtmatig heeft gewonnen. Twee weken voor de inauguratie wordt het Capitool in Washington D.C bestormd door pro Trump-supporters.

Voor presidentschap

Jeugd, studie, liefde en dood

Op 20 november 1942 werd Joseph Robinette Biden Jr. geboren in Pennsylvania in een gezin met vermogende ouders. Na een aantal financiële tegenslagen verhuisden zij echter naar Wilmington, Delaware op zoek naar een beter toekomstperspectief. Zijn vader werd hier een succesvol autoverkoper. Biden groeide op als oudste kind in een katholiek gezin met een zus Valerie en twee broers, James en Frank. Hij ging naar Archmere Academy, een private katholieke middelbare school voor jongens. Tijdens zijn schooljaren werd hij gepest door zijn gestotter, maar dit zorgde ook voor een aanpakkersmentaliteit en doorzettingsvermogen. Uiteindelijk overwon hij het stotteren en begon in 1961 een studie politicologie en geschiedenis aan de Universiteit van Delaware in Newark, een kleine plaats vlakbij het naburige Wilmington. Hij studeerde af met een bachelorgraad in 1965.

In 1964 ontmoette hij tijdens de voorjaarsvakantie in de Bahama's zijn eerste vrouw en studente aan de Universiteit van Syracuse, Neilia Hunter. Kort na hun ontmoeting verhuisde ook Biden naar Syracuse waar twee jaar later niet alleen hun huwelijksvoltrekking plaats vond, maar waar hij ook in 1968 zijn rechtendiploma behaalde. Het paar kreeg drie kinderen, Joseph R. Beau Biden II, Robert Hunter Biden en Naomi Christina Amy Biden. Biden werkte in die tijd bij een advocatenkantoor in Wilmington. Geslaagd maar onvoldaan verliet hij de advocatuur, om zich verkiesbaar te stellen als senator. Met de hulp van zijn zus, broer en vrouw, die allen werkten in zijn campagneteam, werd hij met zijn jonge leeftijd, geheel tegen de verwachtingen in, gekozen. Een donkere pagina in Biden zijn verhaal brak aan. Drie weken voor zijn eedaflegging als senator verloor hij zijn vrouw en één-jarig dochtertje tijdens een auto-ongeluk. Ook zijn twee zoons waren betrokken bij het ongeval dat plaats vond in landelijk Hockessin, Delaware.

Senator en Vicepresidentschap

Op 5 januari 1973 startte zijn zesendertig jaar durende imposante loopbaan als senator voor de staat Delaware in Wilmington Medical Center. Bij hoge uitzondering legde de jongste senator ooit, hier zijn eed af in plaats van in het Capitol in Washington D.C., zodat hij gelijktijdig voor zijn twee zoons kon zorgen die na het auto-ongeluk hier waren opgenomen. Als democraat werd hij ook in 1978, 1984, 1990, 1996, 2002, 2008 herkozen voor de Senaat. Ondertussen ontmoette hij in 1975 zijn tweede vrouw, Jill Tracy Jacobs, met wie hij twee jaar later trouwde en zes jaar later een dochter, Ashley, kreeg. Gedurende zijn tijd voor de Senaat vervulde hij belangrijke rollen als hoofd voor de commissies van justitie en buitenlandse politiek. Rolmodellen in zijn werk waren voormalig president John F. Kennedy, leider van de burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr. en oud-minister van justitie Robert F. Kennedy. Vergelijkbaar met hen had ook Biden de charisma en het temperament die voor opschudding zorgde in de Amerikaanse politiek.

Op het gebied van justitie bekommerde hij zich om benoemingen in het Hooggerechtshof en wetten met betrekking tot georganiseerde criminaliteit, maar voornamelijk op het gebied van buitenlandse zaken gooide hij hoge ogen. Hij focuste zich op uitdagingen en wetgeving met betrekking tot terrorisme, massavernietigingswapens, Europa na de koude oorlog, het Midden-Oosten en Azië. Zo was hij één van de weinigen die President Nixon voor het blok durfde te zetten en zich openlijk afvroeg wat nu precies zijn plan was om een einde te maken aan de Vietnamoorlog en was kritisch over het Amerikaanse beleid van George W. Bush in Irak. Zijn bijnaam als ‘Mr. Buitenland’ was ook niet onverdiend, aangezien hij in deze tijd met 150 leiders van 60 landen, gebieden en internationale organisaties had gesproken onderhandeld en consensus mee wilde bereiken. Dit, zijn diplomatieke vaardigheden, zijn toewijding aan zijn gezin, zijn persoonlijke tegenslagen en Obama’s eigen beperkte internationale ervaring, was voor hem dan ook dé reden om Biden aan te wijzen als zijn ‘running mate’ tijdens de presidentsverkiezingen van 2009, nadat Biden zich had teruggetrokken als presidentskandidaat. Een opmerkelijke keuze, omdat eerder dat jaar, Biden Obama ‘de eerste mainstream Afro-Amerikaan’ had genoemd ‘die goed kan praten, intelligent en schoon is en die er goed uit ziet’ en zijn twintig jaar jongere tegenstander juist fel bekritiseerde om zijn gebrek aan ervaring met de buitenlandse politiek.

In 1988 deed Biden ook al een gooi naar het presidentschap. Minder bekend is dat hij zich toen noodgedwongen moest terugtrekken, nadat hij plagiaat had gepleegd in één van zijn campagne-speeches. Zo gebruikte hij stukken uit een speech van de Britse politicus Neil Kinnock. Tijdens zijn vicepresidentschap werkte Biden met name aan de economische crisis, het installeren van een democratie in Irak en het beëindigen van de oorlog in Afghanistan. Dit laatste leverde echter veelvuldig discussies op, omdat toenmalig minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, juist extra troepen wilden sturen naar het land waar de Taliban meer en meer voet aan de grond kreeg. Ook kreeg Biden de opdracht om de oprukkende Mexicaanse griep terug te dringen in de VS. Zo sprak hij uit, tot grote boosheid van Amerikaanse luchtverkeersmaatschappijen, dat mensen het luchtverkeer moesten mijden en bestemmingen waar veel besmettingen waren, niet moesten bezoeken. Nadat Obama en Biden in 2012 werden herkozen zette hij zich in voor legalisering van het homohuwelijk in heel de VS. Tot die tijd was het namelijk alleen ingevoerd in een beperkt aantal staten. Zijn inspanningen bleven niet onbeantwoord en uiteindelijk oordeelde het Hooggerechtshof in 2015 dat staten het huwelijk niet konden verbieden. Op persoonlijk vlak was 2015 een zware dobber voor de vicepresident. Na een ziekbed van een aantal jaren overleed zijn oudste zoon, Beau Biden, aan de gevolgen van hersenkanker. Dit was de reden waarom Joe Biden zich uiteindelijk terugtrok als kandidaat voor de presidentverkiezingen van 2016. De recente dood van zijn zoon zou ervoor hebben gezorgd dat hij zich niet optimaal kon richten op de campagne. Hij steunde Hillary Clinton toen ze zich verkiesbaar stelde, zij verloor uiteindelijk van de Republikeinse Donald Trump.

Joe Biden, 46ste president van de Verenigde Staten

Presidentskandidaat

In april 2019 stelde Biden zich officieel verkiesbaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Samen met de eerste vrouwelijke vicepresident van afro-Amerikaanse komaf, Kamala Harris. De campagneperiode was voornamelijk een grote strijd tussen de toenmalige president Donald Trump en Biden. Waar aanvankelijk zo'n 20 presidentskandidaten meededen aan de voorverkiezingen was het Biden die uiteindelijk, door zijn ervaring en persoonlijkheid, de topfavoriet werd voor de Democratische partij om de republikeinen te verslaan. Ondanks dat Biden in de voorverkiezing veel stemmen kreeg van Afro-Amerikaanse kiezers, werd hij later ook door dezelfde groep bekritiseerd. Tijdens een radioprogramma in het voorjaar van 2020 zei hij dat zwarte kiezers op basis van hun komaf sowieso op de democratische partij zouden stemmen: “als jij het moeilijk vindt om uit te zoeken of je voor mij of Trump bent, dan ben je niet zwart,” zei hij letterlijk. Een uitspraak waar hij zich later voor verontschuldigde. De verscheidene presidentiële debatten die volgde verliepen nog nooit zo chaotisch. Biden had veel kritiek op de persoonlijkheid en het presidentschap van Trump, die andersom, samen met zijn campagneteam, de indruk wilde wekken dat Biden seniel zou zijn. Niet alleen de debatten verliepen chaotisch, ook de verkiezingen van 3 november. Door de coronacrisis hadden kiezers de optie om per brief of voortijdig te kunnen stemmen. Hier kozen veel democraten voor, in tegenstelling tot Trump’s achterban die veelal op de dag zelf hun stem uitbrachten. Hierdoor was het tot 7 november nog onduidelijk wie er had gewonnen.

Tijdens presidentschap

Op zijn eerste dag als president voerde Biden een aantal besluiten door met betrekking tot de COVID-19 pandemie. Zo stelde hij een mondmaskerverplichting in op federaal niveau en ondertekende een tiental beleidsdocumenten om zijn doel, 100 miljoen Amerikanen te vaccineren in zijn eerste 100 dagen als president, te behalen. Op diezelfde dag zette Biden alles in beweging om de werkzaamheden van de grensmuur met Mexico te stoppen en maakte hij een einde aan het inreisverbod voor burgers van enkele islamitische landen, die Trump had ingevoerd in januari 2017. Na de zoveelste schietpartij, ditmaal in Boulder, Colorado, kreeg Biden in 2022 genoeg Republikeinen achter zich om de wapenwetgeving voor jongeren in Amerika aan te scherpen. Naarmate zijn presidentschap vorderde daalde de populariteit van Biden. Veel schreven dit toe aan de hoogste inflatie van het land in 30 jaar, de verplichting om te vaccineren en de ongeorganiseerde manier waarop Amerikaanse soldaten zich terugtrokken uit Afghanistan.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan