Dinsdag 3 januari

Door Fam. Vermeltvort - A long time ago

Vanmorgen met de Subway weer terug naar Lower Manhattan, we hebben daar nog niet alles gezien. We blijven in de metro zitten tot het eindpunt South Ferry. Vanaf hier kun je met de boot naar Staten Island (maar dit doen we niet) Je kunt wel vanuit dit zuidelijkste puntje  het Vrijheidsbeeld zien. Het Vrijheidsbeeld staat op een eiland en is vanwege renovatie niet te bezoeken. Jammerrrrrr.  Je kunt er wel omheen varen ( doen we ook niet)                                                                                                               

We lopen door naar Wallstreet ( het financiele hart van Amerika) zijdelings zien we Ground Zero weer. Doordat de straten zo nauw zijn, wordt de hoogte van de gebouwen extra geaccentueerd. We passeren weer controleposten, dit keer voor auto's. Na ieder controle wordt er een pick-up dwars op de weg gereden en wanneer er een auto wil passeren wordt deze gecontroleerd op explosieven door honden en detectieapparatuur. We hebben hier ook nog wat financiele zaken afgehandeld............op straat. Hans koopt een sjaal en hanschoenen voor 8 dollar ( 6,00 euro) want de wind is koud en de gevoelstemperatuur is ver beneden nul. John en ik hebben onze winter-outfit wel bij ons. 

We gaan door, naar de wijk Soho, deze wordt gekenmerkt door zijn chique imago, er zijn veel zaken met disignkleding en interieur. Het is een geliefde plek om op zondag te winkelen en te brunchen. Aan de rand, vind je de zaakjes met de nep merkartikelen, wat denk je van een Rolex, Breitling, of een parfummetje enz.

Het is inmiddels 16.00 uur, we gaan naar het Empire State Buiding deze is tot 02.00 uur open. Het 102 verdiepingen tellende gebouw is het hoogste (483 m) en de bekendste wolkenkrabber van N.Y. Het gebouw is in 410 dagen, door 3500 werknemers gebouwd en opgetrokken uit kalksteen en graniet. Vanwege de ondiepe fundering wordt het ondersteund door 60.000 ton aan stalen balken.

Wij kopen dus tickets voor 109 dollar en dan op naar de top. Je kunt ook tot de 86ste gaan, maar 102 is spectaculairder. Er weer worden we gecontroleerd, alles inleveren wat je bij je draagt, hup de scan door, alleen bij John blijft hij piepen. Hij wordt gefoullieerd  en ja hoor, mobiel vergeten in te leveren, het geeft verder geen problemen. Daarna stappen we in de lift  en deze brengt ons  met een snelheid van 427 m per minuut naar de 86 ste verdieping. Het uitzicht is prachtig, je kunt rondom lopen. Hans houdt het al gauw voor gezien, hij heeft hoogtevrees. Ik ga nog even buiten filmen, maar omdat er zo'n koude wind waait, wordt het een snel rondje. We gaan door naar verdieping 102. Hier kun je  kijken vanachter glas. Spectaculair !! Doordat het zo helder is, kunnen we wel 130 km ver kijken. Langzaam valt de duisternis in, en New York steekt zijn lichten aan . Het uitzicht is nu nog mooier.

De spits van de toren, wordt op nationale feestdagen rood-wit-blauw verlicht. Sinds 1978 rennen er in februari 150 hardlopers 1576 traptreden op van de hal naar de 86 ste verdieping. Het record staat op 9 minuten en 33 seconden. 

We gaan nog een hapje eten en gaan dan enigszins verkleumt naar ons hotel, het is inmiddels 20.00 uur. We besluiten om  vanavond niet meer op pad te gaan.

Dit keer geen foto's (kabeltje vergeten)

Bye,bye

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!