Exploring the Big Apple

Door Nienke N | Tioga Tours - A couple of years ago

Ruim op tijd op het station en toch moeten we op het laatst nog even een sprintje trekken om de trein te halen. We springen lukraak een wagon in, het is even zoeken naar 2 stoelen naast elkaar. De vrijwel lege restauratiewagon is de ideale pek om te zitten. Veel ruimte, een tafel en goed uitzicht. Al snel rammelen en schommelen we door bossen, steden en langs pittoreske baaien. Het laatste uur is het donker en we zien de lichtjes van New York steeds dichterbij komen.

De trein stopt op New York Penn Station, we zijn er! The Big Apple, als we naar buiten stappen worden we omringd door wolkenkrabbers, lichtgevende schermen en mensen. Ons hotel, Row NYC, is ongeveer 10 tot 15 minuten lopen, ver is het niet, maar New York heeft nou eenmaal geen groene golf.

Het inchecken duurt even, maar we krijgen dan ook “a little bit of an upgrade” naar een kamer met uitzicht. Vol verwachting gaan we naar de 20e verdieping en ja hoor we kunnen helemaal tot aan de Hudson River kijken. De kamer is verder basic en vrij klein, maar ach het is toch alleen om te slapen.

De volgende ochtend gaat de wekker om 7:00, want we gaan naar het Vrijheidsbeeld! Een snelle kop koffie met een bagel bij de Starbucks en met de metro naar het zuidelijkste puntje van Manhattan. Het lijkt vrij rustig bij de haven en na een goed kwartier staan we, met nog 300 anderen, op de boot. 

Eerste stop is Liberty Island en we maken het verplichte rondje om de bekende groene dame. Het is toch wel een heel imposant beeld en het eiland geeft een schitterend uitzicht over de skyline van Manhattan. De tweede stop is Ellis Island, het voormalige immigratie-eiland voor de Verenigde Staten, waar vooral de video veel indruk maakt. Aan de rustigere achterkant vind ik een mogelijke verre voorouder tussen alle namen van mensen die via Ellis Island naar Amerika zijn gekomen.

Tijd om verder te gaan, eenmaal aan land lopen we naar het nieuwe One World Trade Centre en het 9/11 Memorial, een mooie plek om even stil te staan. Natuurlijk mag een kijkje in de Oculus van het WTC Cortlandt metrostation niet ontbreken. 

De voeten doen na al het wandelen en staan aardig zeer. Een mooi moment om het Citibike systeem van New York eens uit te proberen om naar de Brooklyn Bridge te komen. Je betaalt $ 12,- voor 24 uur. Op verschillende plekken staan fietsen en daar kan je zo vaak je wilt een half uur gebruik van maken. De verkeersregels staan in het kort voorop de fiets: rijd met het verkeer mee, houd je aan de verkeersregels en niet op de stoep, dat moet lukken toch? … Euhm welke kant uit moet je in deze straat?

Oké hier de bocht om en dan bij het volgende blok naar rechts… euhm nee daar mogen we toch niet in… TOET!!!! Oeps dat was een rood licht… als we nou hier naar rechts gaan en dan meteen links dan komen we vast aan de voet van de brug uit. Of niet… Is dat de brug boven ons? TOET!!! Sorry, ik weet het, we fietsen tegen het verkeer in... dan maar over de stoep. Na 20 minuten staan we toch heelhuids bij de Brooklyn Bridge.

Het is ontzettend druk, naar de overkant fietsen in 30 minuten gaat nooit lukken, dus gaan we lopend. Het is best een eind en er staat een frisse wind, maar het uitzicht op de stad en de mooie brug maken het de moeite waard. In Brooklyn pakken we een nieuwe fiets en al snel trappen we tegen de Manhattan Bridge omhoog. Naar beneden gaat makkelijker en we sjezen zo Chinatown in. Volgens Tripadvisor is de “Fried Dumpling” één van de beste tentjes hier voor een hapje eten. We hebben wel trek en in een achterafstraatje vinden we inderdaad het met TL-buizen verlichte pijpenlaatje. Tripadvisor heeft gelijk, de wontons zijn heerlijk.

‘s Avonds gaan we naar het Rockefeller Centre, waar de lift ons binnen een minuut naar de 67e verdieping brengt. Het is niet druk zeggen ze en hoewel er best nog wat mensen lopen genieten we van het uitzicht over de verlichte stad. Een prachtig moment en zeker een aanrader als je New York bezoekt.

Na een volle eerste dag kunnen we de tweede dag uitslapen. Het regent toch, dus kunnen we rustig starten. Na het ontbijt pakken we een Citibike naar Central Park. Het fietsen gaat steeds beter en we slingeren tussen alle auto’s, bussen en paard en wagens door. Bij Central Park wisselen we van fiets en duiken het park in. Voor we er erg in hebben zijn we bij het Guggenheim Museum, met daarnaast een ontzettend leuk cafeetje in een kerk, tijd voor een vroege lunch!

De grootte van Central Park valt ons wat tegen en door het weer is er ook niet veel te beleven. Daarom fietsen we helemaal langs het water naar de High Line, een oude spoorlijn die dwars door de stad loopt. Dit is echt super, een leuk aangelegd pad helemaal tussen het groen, met doorkijkjes in oude straten, mooie gebouwen en uitzicht op de wolkenkrabbers… een echte aanrader!!!

We komen uit bij de Gansevoort Market en de Chelsea Market en na een snel kijkje hier lopen we terug richting het hotel en de Public Library, die helaas net dicht is als we er aan komen.

Na twee drukke dagen in het altijd bruisende New York maken we het niet laat, de wekker gaat om 6:00 om de auto op te halen voor het tweede deel van onze reis!

Reacties

Christien A couple of years ago

Mooi verslag, Nienke! Op die manier reizen wij ook een beetje mee. Wat gebeurt er als je de fiets langer dan een half uur hebt, bijv omdat je de inleverplek niet kunt vinden? Goede reus verder!

Tante Ien A couple of years ago

Leuk Nienke, ik herken veel en vind het een fascinerende stad.
Als we er weer eens zijn moeten we de High Line lopen, goede tip.
Succes met de reis!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!