Hilton Head Island, South Carolina

Hilton Head Island Hilton Head Island is een populaire badplaats, gelegen op het gelijknamige eiland aan de Atlantische kust. Het staat bekend om de resorts, familiestranden, golfbanen, restaurants en de keur aan excursiemogelijkheden. Ga mee op een dolfijnencruise, maak een rondvaart, ontdek het plantageverleden en bezoek een eeuwenoude 'shell ring', een overblijfsel van de oude indianencultuur. Ook kun je er fietsen en kajakken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Coastal Discovery Museum

Dit museum heeft permanente tentoonstellingen over het natuurlijke en culturele erfgoed van de Lowcountry, het laaggelegen kustgebied waar het eiland deel van uitmaakt. Naast tentoonstellingen zijn er tours en programma's, wandelingen met informatiepanelen over de flora en fauna en een vlindertuin. Het museum is van mei tot oktober samen met het South Carolina Department of Natural Resources actief in het kader van het Sea Turtle Protection Project. De stranden worden afgespeurd naar schildpadeieren en indien deze op een ongeschikte locatie liggen, worden ze naar een veiliger gebied gebracht. In de zomer kun je deelnemen aan de Turtle Talk & Walk, een speciale tour waarbij het publiek voorgelicht wordt over deze bedreigde diersoort.

The Sandbox

Dit interactieve museum voor kinderen biedt verschillende ruimtes waarin vermaak gecombineerd wordt met educatie. Bekijk het schip van kapitein William Hilton, ontdek de wereld en voel je een echte piloot in op een internationale luchthaven.

Sea Pines Forest Preserve

Bij de oostingang van dit natuurgebied is een eeuwenoude 'shell ring' te zien. De ring, waarvan er wereldwijd maar twintig gevonden zijn, heeft een diameter van 46 meter en is circa 15.000 jaar oud. Archeologen weten niet precies waar de ringen voor gebruikt werden. Het deed mogelijk dienst als een gemeenschappelijke ruimte. Bij Lake Thomas zie je in de lente en de zomer veel inheemse flora in bloei staan en bij Rookery Point bij Lake Mary nestelen veel vogels. Bezoek ook Old Lawton Rice Field, waar je vanaf de boardwalk wild kunt spotten.

Gullah

Hilton Head Island staat bekend om de oude Gullah-cultuur. 'Gullah' is de naam voor de afstammelingen van slaven die in de Lowcountry-regio van South Carolina en Goergia op plantages werkten. Neem deel aan een rondleiding met een gids en kom meer te weten over de buurten die tijdens en vlak na de Burgeroorlog ontstonden. In februari is er een Gullah-festival en in de zomer vinden er Gullah-optredens plaats in het lokale kunstencentrum (Arts Center of Coastal Carolina).

Tours

Vanaf Hilton Head Island wordt door verschillende commerciële organisaties een groot aantal historische, culturele en ecologische tours aangeboden die je laten kennismaken met historische plaatsen en natuurgebieden in de regio. Tot de mogelijkheden behoren wandeltochten door het historische hart van Bluffton, dolfijnentours per boot, Gullah culture-tours en natuurtochten. Ga je liever zelf op pad, huur dan een bootje, kajak of fiets en trek er zelf opuit.

Pickney Island National Wildlife Refuge

Ten noorden van Hilton Head Island ligt een natuurreservaat dat verschillende eilanden bevat. Prickney Island is het grootste eiland en tevens het enige eiland dat voor publiek geopend is. Het bestaat grotendeels uit getijdenpoelen en moerasland. Dieren die vaak gezien worden zijn (roof)vogels, witstaartherten en reigers. Ook komen er alligators voor. Er is geen bezoekerscentrum maar er zijn wel een aantal wandelpaden aangelegd.

Feiten

Staat South Carolina
County Beaufort
Oppervlakte 144 km²
Hoogte 3 meter
Inwoners 50.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Hilton Head heeft een erg warm klimaat: van maart tot en met november liggen de maxima boven de twintig graden. In de wintermaanden is het ook niet koud: het wordt dan 17 à 18 graden en zelfs 's nachts vriest het niet. In de zomer kan het erg heet worden; vaak is het dagen achtereen warmer dan dertig graden.

Geschiedenis

Eeuwenlang bevolkten indianen het eiland, totdat in het jaar 1521 Spaanse ontdekkingsreizigers aan land kwamen. Zo'n veertig jaar later zochten Franse hugenoten die in eigen land vervolgd werden er een veilig heenkomen. Al gauw vertrokken ze weer, om zich in Beaufort te vestigen.

Een eeuw later meldde de volgende ontdekkingsreiziger zich: in 1663 zette Engelse kapitein William Hilton voet aan wal. Hij ontmoette verschillende indianen op het eiland, waar maar weinig van bekend is. De enige overblijfselen zijn de zogenaamde 'shell rings', ringen land met drie meter hoge wanden eromheen. Sea Pines Forest Preserve kun je de ringen met eigen ogen bekijken.

De Engelsen legden in hoog tempo plantages aan en het eiland werd bekend door de productie van Sea Island-katoen, een grote katoenplant met een lange steel. In 1860 waren er al 24 plantages in gebruik, maar niet veel later brak de Burgeroorlog uit en zou het leven op het eiland nooit meer hetzelfde zijn. Op 7 november 1861 waren de wateren rond het eiland het toneel van de grootste zeeslag die in Amerikaanse wateren gevoerd werd. Meer dan 12.000 Unie-soldaten namen in minder van vijf uur tijd twee forten in: Fort Walker op Hilton Head Island en Fort Beauregard nabij Beaufort. Nu het eiland in handen was van de Unie (die antislavernij was) moesten plantagefamilies hun bezittingen achterlaten en vertrekken.

Na de Burgeroorlog stond Hilton Head Island niet langer in de belangstelling en raakte het in vergetelheid, voor negentig jaar lang. De bevolking bestond uit afstammelingen van voormalige slaven en woonde op kleine boerderijen. In de jaren 1940 vond een wedergeboorte plaats toen een groep timmermannen een handelspotentieel zag in de grote, hoge bomen op het eiland. Het eiland kreeg in 1956 een tweede impuls. Charles Fraser, zoon van een van de landeigenaren van het eiland, zag brood in toerisme. Gewapend met een visie, energie, moderne airconditioning en een zak vol geld maakte hij een plan voor een resortgemeenschap. De aanleg van een brug naar het vasteland maakte zijn plan (mede) tot een succes. Het eerste resort, de Sea Pines Plantation, werd een prototype en veelvuldig gekopieerd in andere plaatsen over de hele wereld. Hoewel de resorts vaak de naam 'plantation' dragen, hebben de katoenvelden plaatsgemaakt voor groene golfbanen, tennisbanen, wateren en villa's.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan