Amerika open voor gevaccineerde reizigers

door Onze redactie do 28 okt. 2021 10:00 bijgewerkt op ma 2 mei 2022 14:07

Sinds 8 november zijn de grenzen van de VS open voor volledig gevaccineerde reizigers uit Schengenlanden, waar Nederland en België ook onder vallen. Hieronder vind je een samenvatting van de inreisregels voor de Verenigde Staten. Ga altijd uit van de informatie op de officiële Amerikaanse overheidswebsite.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Reizen naar de VS: Vereiste vaccinaties en negatief testbewijs

Alle vaccins die door de WHO zijn goedgekeurd zijn geldig voor jouw reis naar de Verenigde Staten. Ook AstraZeneca. Voorwaarden om heen te reizen zijn:

 • Iedereen vanaf 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn (2 doses Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca; 1 dosis Janssen; of een combinatie van 2 goedgekeurde vaccins). Kijk via deze link of dit voor jou geldt. Er gelden slechts enkele uitzonderingen. Let op: ook als je Corona hebt gehad, moet je volledig gevaccineerd zijn.
 • Iedereen vanaf 2 jaar moet negatief getest zijn. Deze test moet je binnen één dag voor vertrek laten afnemen. Zowel een Antigeen als een PCR-test behoren tot de mogelijkheden. Het CDC meldt:
  - The 1-day period is 1 daybefore the flight’s departure. The Order uses a 1-day time frame instead of 24 hours to provide more flexibility to the air passenger and aircraft operator. By using a 1-day window, test acceptability does not depend on the time of the flight or the time of day that the test sample was taken. For example, if your flight is at 1pm on a Friday, you could board with a negative test that was taken any time on the prior Thursday.
 • Houd de website van het CDC in de gaten voor uitgebreide en meest actuele informatie..
 • Je moet voor de heenreis een attest invullen van de Amerikaanse overheid, zie hieronder. In het vliegtuig zijn mondkapjes verplicht..

Reizen met kinderen

Op dit moment gelden er geen vaccinatie-vereisten voor kinderen t/m 17 jaar. Kinderen van 2 jaar en ouder moeten wel getest zijn, dit mag een PCR of antigeen test zijn. In het attest dat je invult, moet je voor ongevaccineerde kinderen van 2 t/m 17 jaar onder andere in Sectie 2D aanvinken: 'To be tested with a COVID-19 viral test 3-5 days after arriving in the United States, unless I have documentation of having recovered from COVID-19 in the past 90 days.'. Het CDC geeft aan dat voor kinderen een zelftest ook voldoet. Deze test hoeft niet van tevoren geboekt te worden en wij hebben tot op heden niet vernomen dat hierop wordt gecontroleerd.

Attest invullen (schriftelijke verklaring) voor de heenreis USA

Naast je vaccinatiebewijs, negatief testresultaat en natuurlijk een geldige ESTA, wordt voor de heenreis naar de VS om een attest (schriftelijke verklaring) gevraagd. Luchtvaartmaatschappijen moeten zorgen dat elke passagier deze verklaring invult. Het formulier wordt op de luchthaven uitgedeeld of is te downloaden via info die je via de luchtvaartmaatschappij krijgt. Om tijd te besparen kun je 'm alvast invullen (online of geprint): download het formulier (mocht dit formulier niet goed openen, kijk dan eens in je downloads-map of probeer eens een andere browser). Als je volledig gevaccineerd bent volgens de door de VS gestelde vereisten en je hebt een negatief testresultaat, dan kun je bij Section 1 en Section 2 enkel Vraag 1 invullen en daarna het formulier ondertekenen.

Meenemen op reis

Wij raden je aan om al je corona- en vaccinatiegerelateerde documenten mee te nemen op reis, in je handbagage. Zorg dat je alles zowel digitaal (opgeslagen op je telefoon en/of in je mailbox) als geprint altijd bij de hand hebt. Denk aan je vaccinatiebewijs (origineel en Engelstalig, zie hieronder), je testresultaat (origineel en Engelstalig), gele boekje, en de registratiekaart die je bij je laatste vaccinatie kreeg. Je moet namelijk overal en altijd een papieren of digitale versie kunnen tonen van je (vaccinatie)documenten. Op luchthavens en aan boord van vluchten zijn mondmaskers verplicht (enkele uitzonderingen daargelaten).

Hotelovernachtingen: Op verschillende bestemmingen kan een verschillend beleid worden gevoerd. Houd er rekening mee dat hotels aanvullend beleid en beperkingen kunnen implementeren, zoals het laten zien van een vaccinatiebewijs en het dragen van gezichtsmaskers in openbare ruimtes.

Coronacheck app: twee Engelstalige bewijzen tonen

Met een recente update van de Coronacheck-app (oktober 2021) is het nu mogelijk om in de app je twee losse vaccinaties te tonen. Zorg dat je deze voor vertrek paraat hebt. Als je deze app gebruikt, maar nog maar één QR-code ziet staan, dan moet je via het plusje rechtsboven nogmaals je vaccinaties toevoegen. Klik op het plusje en daarna op 'Vaccinatiebwijs'. Log in met je DigiD en volg de stappen. Als je dit hebt gedaan en vervolgens naar het tabje Internationaal gaat, zie je daar 'Bekijk QR-codes'. Hier staan nu QR-codes voor elke vaccinatie. Als je op 'details' bovenaan klikt, zie je voor elke vaccinatie de Engelstalige gegevens.

Een Engelstalig vaccinatiebewijs printen via coronacheck.nl

Print eveneens je internationale vaccinatiebewijs uit. Dit kan via https://coronacheck.nl. Hier kun je een pdf genereren met een Engelstalig bewijs van elke vaccinatie. Print je bewijs en neem het gele boekje en registratiekaart waarop beide vaccinaties staan, voor de zekerheid mee op reis in je handbagage en zorg dat je deze altijd bij de hand hebt. De werkwijze om het pdf te downloaden, volgt hieronder:

 • Open de website https://coronacheck.nl.
 • Scroll naar beneden en klik op de blauwe button met 'Maak papieren bewijs'.
 • Klik daarna rechtsboven in beeld op Taal: English.
 • Scroll naar onderen, zet het vinkje bij 'privacy statement' en klik op Next.
 • Klik dan op de bovenste regel: 'A vaccination certificate' en log in met je digi-d
 • Op deze pagina kun je nu een pdf downloaden. Sla het document op op je telefoon, mail het naar jezelf en print het ook uit.

Corona gehad (en test je nog positief)

In dit geval moet je alsnog dubbel gevaccineerd zijn om te mogen reizen en je isolatie-periode moet uiteraard afgelopen zijn. Voldoe je aan deze eisen, dan mag je reizen met een positief testresultaat van maximaal 90 dagen oud op het moment van reizen. De positieve test en een herstelbewijs vormen samen jouw 'documentation of recovery'. Lees meer over de documentation of recovery, waar deze precies uit moet bestaan. Wij hebben helaas tot op heden niet kunnen verifiëren of het herstelbewijs uit de CoronaCheck-app volstaat om naar de VS te reizen en om in de VS alles te mogen. Wel weten we dat je bij online instanties, waaronder Medimare, tegen een vergoeding een herstelbewijs (COVID19 Fit to Travel) aan kunt vragen en dat je hiermee toegelaten wordt tot de USA. Van het GGD-herstelbewijs weten wij dit niet zeker. Huisartsen geven doorgaans geen fit to travel-verklaring af.

Terugreis naar Nederland

Voor mensen die naar Nederland reizen is de verplichting vervallen om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook een gezondheidsverklaring is niet meer nodig. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5.

Terugreis naar Nederland - overstap in Europa/UK

Voor reizigers die een overstap maken in Londen, zijn geen extra maatregelen van kracht op dit moment. (7 januari 2022) Lees de laatste informatie op de website van de Britse overheid.

Andere landen: Bij een overstap/aankomst in Duitsland zijn geen aanvullende eisen.

Blijf up to date: Lees goed de informatie die je van je luchtvaartmaatschappij ontvangt. Zij hebben info over de meest actuele reisvoorwaarden. Heb je geen specifieke info gekregen, kijk dan op de website van de luchtvaartmaatschappij of vraag het ruim voor vertrek na bij je luchtvaartmaatschappij en/of het vliegveld waar je overstapt. Wij proberen natuurlijk ook up to date te blijven en jou op tijd te informeren, maar dit blijkt wegens de snel veranderende regelgeving soms lastig. Een handige tool voor het checken van de regels is de tool van Traveldoc. Vul de gevraagde gegevens in en je krijgt uitgebreide info. Let op, ook hier kunnen geen rechten aan worden ontleend, maar het is een goed startpunt. Deze info blijkt bijvoorbeeld al vollediger en actueler dan die van de Rijksoverheid.

Van de VS naar Canada over land en andersom

VS naar Canada: Steek je met de auto/camper de grens over, dan gelden dezelfde regels voor binnenkomst per vliegtuig. Dus de ArriveCAN app invullen en indien niet volledig gevaccineerd een negatieve PCR-test tonen. Laat ook je vaccinatiebewijs zien. Kijk op de website van de Canada Border Services Agency (CBSA) en lees onze blog over inreisregels voor Canada.

Canada naar VS: Voor de grensoversteek per auto/camper lijkt geen test nodig, wel een vaccinatiebewijs (indien 18 of ouder) en een mondeling attest. Bekijk de regels op de website van US Customs & Border Protection. Vlieg je van Canada naar de VS? Dan heb je wél een negatief testresultaat nodig. Je kunt de tool Travel Assessment op de site van het CDC gebruiken om dit te checken.

Vliegen naar Hawaii

Vanaf 26 maart is het Safe Travels Hawaii-programma niet meer van toepassing. Er zijn geen specifieke vereisten om naar Hawaii te vliegen.

Als je niet voldoet aan de vereisten

Dan word je de toegang tot Amerika ontzegd.

Tijdens je reis (o.a. New York)

Onderweg in de VS zul je merken dat de regels per staat en zelfs per stad kunnen verschillen. Ook hoe de lokale bevolking met de regels omgaat, kan van plek tot plek verschillen. De stad New York is veel in het nieuws geweest vanwege de strenge eisen, ook voor kinderen. Ondertussen zijn veel regels losgelaten. Voor shows op Broadway gelden nog wel striktere toegangseisen. Je leest de laatste updates en regelgeving op www.nycgo.com.

Vragen, meer informatie en updates

Wij proberen deze blog up to date te houden en jou van de meest recente en belangrijkste informatie te voorzien.

Disclaimer

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen en vormt slechts een samenvatting/vertaling van de informatie van de Amerikaanse CDC. Tioga Tours BV aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele fouten in deze informatie. Wij besteden de grootste zorg aan onze informatie, maar regels kunnen veranderen. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten, vaccinaties, covid-testen, et cetera. Kijk zelf op officiële pagina's zoals nederlandwereldwijd.nl/landen/verenigde-staten-van-amerika/reizen/reisadvies voor de inreisvoorwaarden.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!