De tien meest bezochte nationale parken

door Lisa Huis in 't Veld ma 3 aug. 2015 12:00 bijgewerkt op wo 15 jun. 2016 10:00

De nationale parken van Amerika trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. Voor veel toeristen zijn de parken dé reden om de oceaan over te steken. De Grand Canyon en Yellowstone zijn bekende namen en behoren tot de tien populairste nationale parken van de VS. Ken jij de andere acht ook?

1. Great Smoky Mountains National Park

 • Waar: South Carolina/Tennessee
 • Bezoekers (2016): 11.312.786

Het Great Smoky Mountains National Park (met als bijnaam 'The Smokies') dankt zijn naam aan de mysterieuze nevel die vaak rond de bergtoppen hangt. Door de valleien stromen beken en rivieren met klaterende watervallen. Great Smoky Mountains staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten. Dat komt natuurlijk door het natuurschoon, maar ook door de centrale ligging bij veel grote steden én het feit dat het park gratis toegankelijk is.

Great Smoky Mountains Cades Cove

Reistip: Het hart van Great Smoky Mountains National Park is Cades Cove, een landelijke vallei met oude kerkjes, boerderijen en blokhutten uit de tijd van de eerste pioniers. De 18 kilometer lange Cades Cove Loop Road geeft je hiervan een goed beeld. Het is het allerleukst om deze toeristische route per fiets te verkennen. Je huurt fietsen bij het Cades Cove-bezoekerscentrum.

2. Grand Canyon National Park

 • Waar: Arizona
 • Bezoekers (2016): 5.969.811

De Grand Canyon is groots in meerdere opzichten. Een markant kenmerk is de continue verandering; elke verschoven wolk, elke nieuwe schaduw en elke andere lichtinval zorgt voor een compleet ander beeld van dit wereldwonder. De kers op de taart is de prachtige zonsondergang. Ontdek de Grand Canyon door langs de kloofrand te rijden of te wandelen of maak een helikoptervlucht. Vluchten kun je ter plekke boeken of vooraf reserveren. Je kunt ook een stukje afdalen in de kloof: te voet of op de rug van een ezeltje!

Grand Canyon Helikoptervlucht boven de Grand Canyon

Reistip: Het gros van de toeristen bezoekt de South Rim, omdat deze beter bereikbaar is en meer voorzieningen heeft. Wil je de drukte omzeilen? Bezoek dan de North Rim, die van half mei tot half oktober geopend is. De North Rim heeft een heel andere aanrijdroute, houd hier bij het plannen van je route rekening mee.

3. Yosemite National Park

 • Waar: Californië
 • Bezoekers (2016): 5.028.868

Yosemite National Park heeft een afwisselend landschap. De Yosemite-vallei wordt ook wel ‘de onvergelijkbare vallei' genoemd en is met zijn hoge watervallen en enorme granieten rotsformaties de belangrijkste bezienswaardigheid. Ongeëvenaarde uitkijkpunten zijn Tunnel View en Glacier Point. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Yosemite National Park is de Tioga Road, waar elke bocht je trakteert op een nieuw en schitterend uitzicht. De Tioga Road is een van de hoogst gelegen wegen van de VS en is een groot deel van het jaar bedekt met een dik pak sneeuw. Tussen mei/juni en oktober/november is de weg doorgaans geopend.

Yosemite, Vernal Falls Yosemite, uitzicht over de vallei

Tenaya Lake aan de Tioga Road Tioga Road

4. Rocky Mountain National Park

 • Waar: Colorado
 • Bezoekers (2016): 4.517.585

Grote delen van het West-Amerikaanse en West-Canadese landschap worden bepaald door de Rocky Mountains. Het Rocky Mountain National Park in Colorado geeft je een goede indruk van de bergketen. De oostkant van het park is relatief droog en wordt gekenmerkt door spitse bergtoppen en diepe dalen. De westkant bestaat juist uit groene wouden en natte graslanden. De 77 kilometer lange Trail Ridge Road verbindt de ingangen in het westen en oosten met elkaar en biedt je grandioze uitzichten. Vergeet niet regelmatig uit te stappen voor een foto of een mooie wandeling. Vooral het oostelijke parkdeel, rond Bear Lake, biedt veel wandelmogelijkheden. Dieren die je in Rocky Mountain National Park tegen kunt komen, zijn herten, elanden, dikhoornschapen en zwarte beren. In het aangrenzende Estes Park vind je restaurants en hotels. Ook kun je er deelnemen aan excursies. Leuk om te weten: In 2014 stond Rocky Mountain National Park nog op plek 5, achter Yosemite en Yellowstone!

Rocky Mountain National Park Colorado Het landschap van Rocky Mountain National Park in Colorado

5. Zion National Park

 • Waar: Utah
 • Bezoekers (2016): 4.295.127

Zion National Park is een echte droomplek. De rode rotswanden van de kloof vormen een mooi contrast met de groene oase op de vruchtbare bodem. Durfallen gaan de hoogte in via de uitdagende trail naar Angels Landing. Je wandelt over zigzagpaden en smalle bergrichels en moet soms via staalkabels omhoog klimmen. Een minder inspannende wandelroute is de Riverside Walk, die je de steeds smaller wordende kloof in leidt. Aan het eind van het wandelpad liggen de Narrows. Op dit punt is de kloof zeshonderd meter diep en slechts zes tot negen meter "breed". Ervaren hikers kunnen - mits de weersomstandigheden en de waterstand het toelaten - verder de canyon in wandelen: de rivier(bedding) vormt de weg.

Zion National Park in Utah uitzichtpunt Zion National Park in Utah, Virgin rivier

6. Yellowstone National Park

 • Waar: Wyoming/Montana
 • Bezoekers (2016): 4.257.177

Yellowstone National Park verrast zijn bezoekers met geologisch bijzondere verschijnselen. Het park pruttelt, dampt en stoomt. Er zijn kleurrijke warmwaterbronnen (hot springs), zwaveldampen en geisers, met Old Faithful als beroemdste voorbeeld. Yellowstone staat bovendien bekend om het wildlife: er leven onder andere grizzlyberen, wolven, bizons en wapitiherten. Vereer ook de Grand Canyon of the Yellowstone met een bezoek! De vulkanische rotswanden zijn opvallend geel en oranje gekleurd. In de rivier zie je verschillende watervallen, waaronder de 94 meter hoge Lower Yellowstone Falls. Yellowstone is goed te verkennen via de 8-vorminge Loop Road, die wel 230 kilometer lang is. Dat moet ook wel, want het park is bijna 9.000 vierkante kilometer - dat is nog groter dan Groningen, Friesland én Drenthe bij elkaar! We raden je aan hier minimaal drie nachten te verblijven.

Yellowstone National Park in Wyoming Yellowstone National Park geiser Old Faithful

Yellowstone hot spring De Grand Canyon of the Yellowstone

7. Olympic National Park

 • Waar: Washington State
 • Bezoekers (2016): 3.390.221

Ruige kusten, bergen met gletsjers en regenwoud: Olympic National Park bestaat uit heel verschillende gebieden. Midden in het park rijzen de Olympic Mountains op, een bergketen met eeuwenoude gletsjers en pieken van tweeduizend meter hoog. In het westen ligt een smalle kuststrook met grote rotspartijen in het water. Verder landinwaarts betreed je het Hoh Rain Forest, een gematigd regenwoud met veel naaldbomen, loofbomen, mossen en varens. Hier valt jaarlijks zo’n vier meter(!) regen. Dit is dan ook een van de natste plekken in Amerika.

Olympic National Park in Washington USA Olympic National Park in Washington kuststrook

Olympic National Park in Washington USA Bergen in Olympic National Park in Washington

8. Acadia National Park

 • Waar: Maine
 • Bezoekers (2016): 3.303.393

Acadia National Park ligt voor het grootste deel op Mount Desert Island, waar steile rotsen afgewisseld worden door glooiende heuveltoppen en schilderachtige dorpjes. Het groene eiland met bossen en een mozaïek aan meren lijkt in de verste verte niet op een desert (woestijn). De toeristische Loop Road brengt je naar Jordan Pond (een van de mooiste meren in Acadia) en Cadillac Mountain, de hoogste berg aan de Amerikaanse oostkust. De korte wandeling op de bergtop is een aanrader vanwege het prachtige uitzicht met bergen, eilanden, bossen, meren en de kustlijn. Breng ook een bezoek aan de Bass Harbor Head Lighthouse. Deze vuurtoren dingt mee naar de titel 'meest gefotografeerde vuurtoren van Amerika'.

Acadia National Park in Maine Acadia National Park in Maine

8. Grand Teton National Park

 • Waar: Wyoming
 • Bezoekers (2016): 3.270.076

Vlak onder Yellowstone ligt een ander natuurpark: Grand Teton National Park. In de negentiende eeuw ontdekten Franse pelsjagers deze bergketen. De toppen namen waarschijnlijk een loopje met de gedachten van de mannen, die al lang van huis waren. Ze noemden de bergen Grand Tetons, wat in het Frans iets als ‘grote boezem’ betekent. De indrukwekkende, spitse bergtoppen reiken tot soms wel 4.000 meter de lucht in en worden weerspiegeld in heldere meren en rivieren. Op de oevers zie je regelmatig wapitiherten en elanden die zich tegoed doen aan het groen. In Grand Teton leven ook beren en bizons.

Grand Teton National Park in Wyoming uitzichtpunt Bizons in Grand Teton National Park in Wyoming

10. Glacier National Park

 • Waar: Montana
 • Bezoekers (2016): 2.946.681

De inheemse bevolking beschrijft het gebied van Glacier National Park al eeuwenlang als 'Shining Mountains' (schitterende bergen) en 'Backbone of the World' (ruggengraat van de wereld). Het park in de noordelijke Rocky Mountains beschermt duizenden vierkante kilometers aan bossen, bergweiden, meren en ruige bergpieken. Het meest kenmerkend zijn echter de door gletsjers uitgesleten valleien en de gletsjers die stammen uit de ijstijd van 10.000 jaar geleden. Het park, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is met honderden kilometers aan wandelpaden een paradijs voor hikers.

Glacier National Park in Montana Glacier National Park in Montana

Glacier National Park in Montana Glacier National Park in Montana

Verder lezen

Wil je meer weten over deze nationale parken en wat je er kunt zien en doen? Bekijk dan onze pagina met bezienswaardigheden in Amerika.


(Bron cijfers: www.nps.gov)


Bezoek op zaterdag 21 oktober (in de herfstvakantie) onze
speciale infodag Reizen met Kinderen in Zwolle!
Kom op zondag 22 oktober naar onze
Roadshow in Breda!
Camperaanbieding West-Canada, vertrek mei 2018
Zeer scherpe prijzen, boeken t/m 20 oktober