Acadia National Park, Maine

Acadia National Park Maine Acadia National Park ligt voor het grootste deel op Mount Desert Island, waar steile rotsen afgewisseld worden met glooiende heuveltoppen en schilderachtige dorpjes. Het groene eiland met bossen en een mozaïek aan meren lijkt in de verste verte niet op een woestijn. Van de dorpjes op Mount Desert Island is Bar Harbor, in het oosten, het grootste. Het dient voor veel toeristen als uitvalsbasis. Northeast Harbor is een van de mooiste plaatsen aan Maine's kust. Amerikaanse celebrities weten deze plek te vinden. De aantrekkingskracht van Southwest Harbor is het panorama over de zuidkusten van het eiland en de haven vol jachten en zeilboten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Schoodic Peninsula

Op het schiereiland Schoodic, op het vasteland van Maine, bevindt zich een van de drie parkdelen van Acadia National Park. De elf kilometer lange parkweg biedt prachtige uitzichten op de ruige kust. Een aantal kilometer voorbij de picknickplaats van Frazer Point start een anderhalve kilometer lange wandeling naar de 134 meter hoge Schoodic Head. Hier kijk je op heldere dagen erg ver van je af. Langs de parkweg tref je vervolgens Schoodic Point, waar de kracht van de zee duidelijk wordt, en Blueberry Hill, waar je uitzicht op verschillende eilandjes hebt.

Acadia NP

Isle au Haut

Op zoek naar een afgelegen bestemming? Kies dan voor het ‘Hoge Eiland’, dat voor de helft uit woongebied en de helft uit parkland bestaat. Het eiland is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer en enkel per veerpont te bereiken. De boot vaart het hele jaar door naar Town Landing, van waar het nog circa acht kilometer lopen is naar de parkingang. Van midden juni tot begin september vaart er een boot naar Duck Harbor, dat centraal in Acadia National Park ligt.

Acadia National Park Maine

Mount Desert Island

Het centrale en grootste deel van Acadia National Park ligt op het 191 km² grote Mount Desert Island. Hieronder vind je enkele bezienswaardigheden.

Acadia National Park Maine

Loop Road

Als je het park via de hoofdingang in het noorden (Hulls Cove) betreedt, kom je langs het Hulls Cove Visitor Center en ben je gelijk op de 43 kilometer lange Loop Road. De Loop Road voert je over het noordoostelijke deel van Mount Desert Island. Op drie kilometer van het bezoekerscentrum ligt een kruising. Als je rechtdoor gaat, rijd je naar Cadillac Mountain en Jordan Pond. Volg je de eenrichtingsweg, dan kom je langs Sieur de Monts, het hart van het park met het Nature Center, de Wild Gardens en het Abbe Museum. Verderop liggen Sand Beach en Thunder Hole, waar hoge golven met veel geweld tegen de rotskust slaan. In de zomer kan het erg druk zijn op de Loop Road. Let op: van december tot halverwege mei zijn veel wegen in het park gesloten, waaronder het grootste gedeelte van de Loop Road (inclusief de weg naar Cadillac Mountain). Er zijn hoogterestricties voor campers, lees verder onder 'vervoer'.

Acadia NP

Sieur de Monts

Op negen kilometer van het Visitor Center en drie kilometer van Bar Harbor ligt het hart van het park, met het Nature Center, de Wild Gardens en het Abbe Museum als trekpleisters. Het Nature Center stelt het dieren- en plantenrijk centraal en in het Abbe Museum komt de geschiedenis aan bod. Het museum heeft een tweede locatie in Bar Harbor, met aandacht voor de inheemse bevolking. In de Wild Gardens of Acadia zijn twaalf parklandschappen verzameld; van bergtoppen tot weiden en kustlijnen.

Acadia NP, Bar Harbor

Jordan Pond

Jordan Pond, een van Acadia’s mooiste meren, wordt omringd door bergen. Hier vind je het klassieke uitzicht met de ‘Bubbles’ (twee bergjes). Je kunt er wandelen en kanoën, zwemmen is verboden. Probeer ook de thee met popovers (gebakjes) in het Jordan Pond House.

Jordan Pond, Acadia NP

Cadillac Mountain

Deze 466 meter hoge berg is de hoogste aan de oostkust van de VS. Het is 5,5 kilometer rijden naar de top, waar de 800 meter lange wandelroute een aanrader is. Je hebt er een geweldig uitzicht op de bergen, eilanden, bossen, meren en kustlijn. Campers langer dan 21 feet zijn op deze weg niet toegestaan. Voor deze weg moet toegang gereserveerd worden via www.recreation.gov. Je kunt kiezen uit een Day-ticket of een Sunrise-ticket. Een deel van de tickets gaat 90 dagen voor de reserveringsdatum in de verkoop. Het andere deel koop je twee dagen van tevoren om 10:00 AM (Eastern Time).

Acadia NP

Bass Harbor Head Lighthouse

Hoewel de Park Road het meest bezocht wordt in Acadia, vind je aan de zuidwestkant van het eiland ook enkele bezienswaardigheden. Aan Route 102 staat de historische boerderij Carroll Homestead en helemaal op het zuidelijkste rotspuntje vind je de enige vuurtoren van het eiland: de Bass Harbor Head Lighthouse uit 1858. De Bass Harbor Head Road is niet toegankelijk voor voertuigen langer dan 20 feet. Is je camper langer? Van eind juni tot en met begin oktober rijden er gratis Island Explorer-bussen. De bussen verbinden de verschillende gemeenschappen op het eiland met elkaar. Ze rijden over de Park Loop Road en naar Bass Harbor Head Lighthouse. Kijk op www.exploreacadia.com voor de routes en tijden

Acadia NP

Vervoer

Om de verkeersdrukte in Acadia zo veel mogelijk te beperken, rijden er vanaf eind juni tot en met augustus gratis Island Explorer-bussen rond. De bussen rijden tussen de verschillende gemeenschappen, over de gehele Park Loop Road en naar de Bass Harbor Head Lighthouse. Onderweg kun je bij talloze haltes in- en uitstappen. Van december tot halverwege mei zijn veel wegen in het park gesloten, waaronder het grootste gedeelte van de Park Loop Road (inclusief de weg naar Cadillac Mountain).

Loop Road

Op de Loop Road zijn historische bruggen waar niet alle campers onderdoor passen. De laagste doorgang op de Loop Road is 11 feet en 8 inches (3,56 m). Dit is te laag voor de meeste campers. Om dit te omzeilen ga je van de Park Loop Road af bij de Fabbri Picnic Area. Je volgt dan de Otter Cliff Road naar Seal Harbor en vanaf daar de Jordan Pond Road terug naar de Loop Road. Let op dat je bij Seal Harbor niet de Stanley Brook Road neemt, want ook die weg heeft een te lage brug (10 feet en 4 inches / 3,15 m.). Rijd je in een camper, laat je dan goed informeren bij de entree of het bezoekerscentrum over de hoogte-restricties.

Cadillac Summit Road

Voertuigen langer dan 21 feet zijn op deze weg niet toegestaan. De weg is doorgaans open van half april t/m half of eind oktober. Wil je deze weg rijden? Denk dan aan de reservering via recreation.gov.

Feiten

Staat Maine
Oppervlakte 191 km²
Hoogte van 87 tot 466 meter
Opgericht 8 juli 1916
Bezoekers per jaar 2.500.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De geografische locatie van Acadia zorgt ervoor dat het op jaarlijkse basis wat vochtiger is dan in de binnenlanden van New England. De temperaturen zijn aangenaam. Maxima liggen in de lente en herfst rond de 20 graden, in de zomer stijgt het kwik naar de 30 graden. De gure en koude winters kunnen zorgen voor barre weersomstandigheden, waardoor het dagelijks leven in het park bijna tot stilstand komt. Zo is 's winters een groot deel van het wegennet gesloten voor verkeer.

Natuur, flora & fauna

Fauna

De meren op het eiland bevatten 28 verschillende vissoorten, waaronder de Amerikaanse paling, zalm en forel. Op de vochtige gronden rond de meren komen verschillende soorten salamanders, padden en kikkers voor. Wie echter naar boven kijkt, ziet waarom Acadia op het gebied van fauna zo bijzonder is. Het park staat bekend om het enorme aantal vogels. Voor vogelaars is Acadia dan ook een beroemde en geliefde plek. Enkele van de 338 verschillende vogelsoorten die gezien kunnen worden in Acadia zijn de majestueuze Amerikaanse zeearend, de slechtvalk, de reiger, de strandloper en de visarend.

Geschiedenis

Wabanaki-indianen vestigden zich al duizenden jaren gelegen op Mount Desert Island om te vissen en te jagen. De eerste Europeanen die het eiland opmerkten, waren de Fransen. Zij gingen aan het begin van de zeventiende eeuw aan wal. Ondanks het feit dat het natuurschoon indruk maakte op de kolonisten, was het economische belang van het eiland gering, waardoor het nooit serieus bevolkt werd. Het waren de dichters en schilders die het eiland in de negentiende eeuw uiteindelijk onder de aandacht brachten bij het grote publiek. Toerisme werd het lot van het eiland, in het bijzonder elitair toerisme, want vooral de rijken waren in staat het eiland eind negentiende eeuw te bereiken. De Rockefellers, de Carnegies, de Vanderbilts, de Astors, de Fords en nog vele andere markante families uit de Amerikaanse geschiedenis spendeerden hun zomervakanties op Mount Desert Island.

Belangrijk in de totstandkoming van Acadia National Park was George B. Dorr. Hij spendeerde 43 jaar van zijn leven aan het behoud van de natuur van het Acadische landschap. In 1901, toen Bar Harbor steeds groter groeide, richtte hij met enkele anderen de Hancock County Trustees of Public Reservations op. Het doel van de organisatie was het opkopen van land om verdere bebouwing te voorkomen. Ook natuurliefhebber John D. Rockefeller Jr., hielp mee. Hij doneerde een groot stuk land en liet van zijn egien geld een netwerk van paden aanleggen. In 1916 werd een groot stuk land aan de overheid aangeboden. President Wilson benoemde het tot Sieur de Monts National Monument. Dorr zette door en in 1919 werd Lafayette National Park gecreëerd. De naam veranderde tien jaar later in Acadia National Park.

Oktober 1947 vormde een zwarte bladzijde in geschiedenis van Acadia. Een droge zomer zorgde ervoor dat een brandje in een veenbessenmoeras uitgroeide tot een enorme bosbrand, waardoor een kwart van het beschermde land in de as werd gelegd. De uiteindelijke schade werd geschat op ruim 20 miljoen dollar. De natuurlijke schade is tegenwoordig nauwelijks meer te zien. Toch vormde de brand een kentering: hoewel het verwoeste dorp Bar Harbor simpelweg herbouwd werd, besloten vele zomergasten geen nieuwe seizoenshuisjes te bouwen en het eiland te laten voor wat het was. Het onvermijdelijke gevolg was dat Acadia zijn status van elitair oord enigszins kwijtraakte en dat het dagjestoerisme aan belang won.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan