Vijf must sees in South Dakota

door Emma Broekhuizen za 13 jun. 2015 11:50

In het westen van de Amerikaanse staat South Dakota schitteren de Black Hills; deze uitlopers van de Rocky Mountains zijn hoog en bebost. Verder naar het oosten zul je prairies tegenkomen; eindeloze vlaktes waarop bizons grazen en waar regelmatig wildlife te bespeuren is. South Dakota is een bestemming die rijk is aan bezienswaardigheden. In deze blog lees je over de belangrijkste vijf: Mount Rushmore, zijn indiaanse tegenhanger Crazy Horse, Badlands National Park, Custer State Park en de Jewel Cave.

Mount Rushmore

Mount Rushmore is een granietberg in de Black Hills, waarin de gezichten van vier belangrijke Amerikaanse presidenten uitgehouwen zijn: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument is uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden ter wereld. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen de berg om meer te weten te komen over de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. Begin je bezoek in het Information Center en maak de leuke wandeling over de Presidential Trail naar de voet van het beeldhouwwerk.

Mount Rushmore Mount Rushmore

Crazy Horse

Het Crazy Horse Memorial is een reactie op Mount Rushmore, dat 25 kilometer verderop ligt. In 1939 stuurde indianenopperhoofd Henry Standing Bear een brief naar beeldhouwer Korczak Ziolkowski, die meewerkte aan Mount Rushmore. Standing Bear stelde dat de blanken moesten weten dat de ‘rode mensen’ ook grote helden kennen en vroeg Ziolkowski om mee te werken aan een bouwproject. Hij stemde in. Het Crazy Horse Memorial is gewijd aan de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika. Het moet een sculptuur worden van het beroemde opperhoofd Crazy Horse. Op dit moment is alleen zijn gezicht zichtbaar, maar eenmaal voltooid zal dit ‘s werelds grootste beeldhouwwerk zijn. De bouw startte al in 1948, maar is nog altijd gaande omdat het een vrijwilligersproject is en overheidssubsidies zijn afgewezen.

Crazy Horse Memorial Native Americans

Badlands National Park

Badlands National Park wordt gekenmerkt door bijzondere canyons en rotsformaties. Het landschap is betoverend grillig en bestaat uit torens en pilaren. Badlands beschermt ook een groot stuk prairie, dat het leefgebied vormt van bizons, dikhoornschapen en de bedreigde zwartvoetige fretten. De Badlands Loop Road vormt de hoofdweg door het park. Handig om te weten voor je bezoek: De bijzondere vormen en kleurschakeringen van het landschap komen extra goed uit rond zonsopkomst en zonsondergang.

Badlands Badlands

Custer State Park

In Custer State Park leeft een kudde van meer dan duizend bizons. Het is een van de grootste kuddes in de Verenigde Staten. Vroeger bestonden de kuddes uit miljoenen dieren, maar de aantallen liepen snel terug door de jacht in de negentiende en twintigste eeuw. De bizons zijn nu beschermd en maken hun comeback in dit gebied. Er zijn schilderachtige routes te rijden, zoals de Needles Highway (Highway 87) en de Wildlife Loop Road, waar je grote kans hebt om de wilde dieren te spotten.

Custer State Park Custer State Park

Jewel Cave National Monument

De Jewel Cave is met een lengte van bijna 500 kilometer een van de langste grotten ter wereld. Van het grottenstelsel is nog maar een klein deel ontdekt. Ieder jaar wordt er een aantal kilometer aan het verkende gebied toegevoegd. Een ander grottenstelsel bevindt zich in het nabijgelegen Wind Cave National Park. Je kunt beide grottenstelsels bezoeken door deel te nemen aan een tour. Dit regel je in de bezoekerscentra. Wees er vroeg bij!

Jewel Cave Jewel Cave

Wil jij ook naar South Dakota?

Wil je meer weten over het prachtige South Dakota? Lees verder in onze infotheek. Hier vind je ook meer informatie over de specifieke bezienswaardigheden in South Dakota.
Tarieven Road Bear 2018 bekend
Bekijk de aanbiedingen
Tarieven Fraserway 2018 bekend
Check de vroegboekkorting