San Francisco, Californië

San Francisco is wellicht het meest bekend vanwege de Golden Gate Bridge. Deze brug van 2.737 meter lang is door de American Society of Civil Engineers opgenomen op een alternatieve lijst van de Zeven Wereldwonderen. Andere typische kenmerken van 'Frisco' zijn de kabeltrams, de steile straten die in een recht patroon over de heuvels golven en toeristische trekpleisters als Fisherman's Wharf en Chinatown. Ook het beroemde gevangeniseiland Alcatraz behoort tot de topattracties van San Francisco.Bezienswaardigheden & activiteiten

Fisherman’s Wharf

Fisherman's Wharf is een havengebied met diverse pieren waar van alles te zien is. Van een oorlogsschip waar je binnen kunt kijken tot de zeeleeuwenhangplek op Pier 39. De zeeleeuwen hebben de havensteigers in beslag genomen na de aardbeving in 1989 en zijn er bijna het hele jaar rond te bewonderen. Daarnaast vind je op Pier 39 veel winkeltjes, restaurants en vrolijke straatartiesten.

Fishermans Wharf in San Francisco

Alcatraz

Vanaf Fisherman’s Wharf vertrekt de boot naar gevangeniseiland Alcatraz, waar onder andere Al Capone gevangen heeft gezeten. Je kunt er zelf rondwandelen, maar de meerderheid van de bezoekers kiest voor de audiotour, die ook beschikbaar is in het Nederlands. Je krijgt dan een koptelefoon en een afstandbediening en wordt door de stem van een verteller door de gevangenis geleid. Naast de gevangenis biedt het eiland prachtige natuur en veel bijzondere vogels. Denk er zeker aan om (ver) van tevoren je tickets voor Alcatraz te regelen via de website van City Experiences (kies City Cruises - Alcatraz).

Alcatraz, bezienswaardigheid in San Francisco

Golden Gate Bridge

Het boegbeeld van San Francisco is de bijna drie kilometer lange roodkleurige Golden Gate Bridge. Het is een mooie belevenis om over de brug te rijden, fietsen of wandelen. Het Golden Gate Park is het grootste park van San Francisco. Er zijn onder andere botanische tuinen. Wil je de Golden Gate Bridge over rijden met een auto of camper? Dan betaal je tol. Lees meer onder het kopje 'Vervoer'.

Golden Gate Bridge, de beroemdste brug in San Francisco

Chinatown

Al in de Spaanse koloniale tijd kwamen er Chinezen naar Amerika. In San Francisco vestigden ze zich voornamelijk in één grote wijk. Tegenwoordig wonen er ruim 70.000 Chinezen en is de wijk uitgegroeid tot de grootste Chinatown buiten Azië. Het is een mengeling van Chinese ateliers, winkels en restaurants. Een echte toegangspoort ontbreekt niet. De poort staat bij Grant Avenue en Bush Street.

Chinatown is een wijk in San Francisco

Coit Memorial Tower

De Coit Memorial Tower werd in 1933 gebouwd met een gift van Lillie Hitchcock Coit, een vrouwelijke vrijwilliger van de brandweer die graag iets bij wou dragen aan de schoonheid van haar geliefde San Francisco. De 64 meter hoge toren staat op Telegraph Hill en is van binnen versierd met muurschilderingen die het leven in het vroegere San Francisco uitbeelden. Tegen een kleine betaling (tickets zijn verkrijgbaar bij de kassa van de souvenirshop) ga je met de lift naar boven, waar je een uniek uitzicht hebt over de stad, de baai en de bruggen. Hier zie je goed hoe het typische stratenpatroon er uitziet. Een ander mooi uitzicht op San Francisco heb je vanaf de heuvels van Twin Peaks.

Coit Memorial Tower, San Francisco

Lombard Street

Het meest kronkelige straatje van de wereld, oftewel ‘the crookedest street in the world’, ligt in San Francisco. De lange, rechte Lombard Street gaat hier opeens over in een kort kronkelig stukje met haarspeldbochten. De weg slingert midden tussen bloemenperken naar beneden. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van San Francisco en een erg geliefde straat onder toeristen om met de auto doorheen te rijden.

Lombard Street is het kronkeligste straatje van San Francisco

San Francisco Museum of Modern Art

Het San Francisco Museum Of Modern Art (SFOMOMA) heeft een bijzondere collectie van fotografie. Van Ansel Adams tot Annie Leibowitz, maar ook een zeer goede dwarsdoorsnede van moderne Aziatische fotografie. Het museum is uitgebreid en opent weer op 14 mei 2016. Een ander interessant museum is het Cable Car Museum. Hier ontdek je de geschiedenis van de cable cars van San Francisco in beeld, schrift en geluid.

San Francisco Museum of Modern Art

Aquarium of the Bay

In dit grote aquarium, dat vlak bij de zeeleeuwen op Pier 39 is gelegen, loop je via een onderwatertunnel onder de vissen door. Vaak zijn er combitickets beschikbaar die je korting geven op het bezoeken van andere attracties, zoals Alcatraz.

San Francisco Aquarium of the Bay

Alamo Square

Alamo Square staat bekend om de Victoriaanse panden, in de volksmond de 'Painted Ladies' genoemd. De pastelkleurige huizen zijn beroemd geworden door hun verschijning in de populaire tv-serie Full House uit de jaren '90.

Painted Ladies, San Francisco

Mission de Asis en Dolores-basiliek

Deze missiekerk, gebouwd door Spaanse kolonisten, is een van de oudste gebouwen van de stad en heeft verschillende aardbevingen doorstaan. Naast de kleine missiekerk ligt de grotere Dolores-basiliek, daterend uit 1918.

Links de Mission en rechts de Dolores Basiliek in San Francisco

Tours

Vanuit je hotel of vanaf de opstapplaatsen bij Fisherman’s Wharf stap je op de bus voor een citytour met Hop-On Hop-Off-bussen. Je kunt overal uitstappen en later weer instappen op weg naar de volgende bezienswaardigheid. Een andere leuke manier om San Francisco te verkennen is op de fiets. Op en rond Fisherman’s Wharf zijn er veel aanbieders van huurfietsen. Vaak krijg je er een routekaartje bij. Het is erg leuk om over de Golden Gate Bridge te fietsen naar Sausalito. Denk er wel aan: de heuvels van San Francisco zijn ware kuitenbijters. Vanaf Fisherman’s Wharf vertrekken rondvaartboten. Je vaart dan rond Alcatraz en onder de Golden Gate Bridge door.

San Francisco, fietsen Golden Gate Bridge

Omgeving

Natuurgebieden

Ten noorden van San Francisco ligt onder andere het Muir Woods National Monument, een prachtig Redwoodpark. Verder langs de Pacific Coast Highway zijn nog veel meer prachtige natuurgebieden met Redwoods te vinden. Op enkele uren ten oosten van San Francisco ligt Yosemite National Park, een van de drukst bezochte en mooiste parken van de Verenigde Staten.

San Francisco Muir Woods

Napa Valley

De relatief warme Napa Valley, aan de noordoostkant van de stad San Francisco, is een wijngebied dat zeer de moeite van een bezoek waard is. In verschillende wijngaarden kun je terecht voor een rondleiding en wijnproeverij.

San Francisco Napa Valley

Sausalito

Aan de overkant van de Golden Gate Bridge ligt het pittoreske kunstenaarsdorp Sausalito. Wandel hier door de gezellige straatjes en bekijk de mooie zandstranden en lagunes. Bezoek in het Bay Model Visitor Center het 100 bij 120 meter grote Bay Model, een hydraulisch schaalmodel dat de waterstromen van de San Francisco Bay en het omliggende riviersysteem nabootst.

San Francisco, vlakbij ligt kunstenaarsdorp Sausalito

Point Reyes National Seashore

Volg je Highway One vanaf de Golden Gate Bridge een klein uur in noordelijke richting, dan kom je uit bij Point Reyes National Seashore, waar indrukwekkende kliffen en mooie stranden de kust sieren. Bijzonder is de Alamere Falls, de indrukwekkendste waterval in de Bay Area vanwege haar hoogte én omdat het water vanaf een rots direct op het strand stort. De wandeling (retour) duurt circa vier uur. Informeer in het Bear Valley Visitor Center naar de condities van het pad. Tussen januari en april zijn er vaak walvissen te zien vanaf Chimney Rock en de Point Reyes Lighthouse. Ook buiten het walvisseizoen zijn deze plekken erg mooi om te bezoeken.

San Francisco Alamere Falls in Point Reyes

Vervoer

San Francisco, de beroemde cable car

Openbaar vervoer

Er zijn verschillende stations van Amtrak in San Francisco, van waaruit je onder andere Chicago, Los Angeles en Seattle kunt bereiken. Het lokale transport, waaronder de beroemde cable cars, maar ook de stadsbussen, trams en zelfs taxi’s, wordt geregeld vanuit één organisatie; de Muni (San Francisco Municipal Railway). De bussen, metro's en trolley's van Metro maken eveneens deel uit van Muni. BART (Bay Area Rapid Transit) is een snelle en goedkoper manier om je in de stad en het gebied rondom de stad te verplaatsen, bijvoorbeeld van en naar het vliegveld. Ook vanaf San Francisco International Airport is de stad met BART goed te bereiken.

Rijden over de Golden Gate Bridge

Alle voertuigen die over de Golden Gate Bridge rijden moeten tol betalen. Dit kan niet ter plaatse. Je kunt vooraf betalen of achteraf: tot 48 uur na het oversteken van de brug. Je regelt de betaling online via www.goldengate.org/tolls. Je kunt ook bellen naar 1-877-BAY-TOLL (1-877-229-8655).

Feiten

Staat Californië
County San Francisco
Oppervlakte 601 km²
Hoogte van 0 meter tot 282 meter
Inwoners 800.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

San Francisco heeft een mediterraans klimaat met koele zomers en milde winters, dat erg beïnvloed wordt door de ligging aan de Grote Oceaan. Doordat de warme lucht van het land botst met de vochtige lucht boven de zee is San Francisco vaak gehuld in een deken van mist. Het kan er in de zomer heerlijk zonnig en aangenaam zijn (net boven de twintig graden in juli en augustus), maar in korte tijd kan de temperatuur zomaar 10 graden dalen. De winters zijn nooit echt koud: in januari wordt het overdag gemiddeld zo'n 15 graden en 's nachts blijft de temperatuur een aantal graden boven het vriespunt. De natste maanden zijn de wintermaanden.

Sport

San Francisco is de thuisbasis van de San Francisco Giants, een Major Leage (eerste klasse) honkbalploeg. De club speelt in AT&T Park, een mooi stadion ten zuiden van de Golden Gate Bridge. Een andere grote club is de San Francisco 49ers, die San Francisco op professioneel vertegenwoordigt in de westelijke divisie van de National Football League (NFL). Hun thuisbasis is Candlestick Park, gelegen in het Bayview Heights-gebied.

Geschiedenis

Er leven al eeuwenlang mensen op de plaats van San Francisco. De Spanjaarden stichtten er in 1776 de eerste handelspost. Zij probeerden de Ohlone-indianen, die in het gebied tussen het huidige San Francisco en Big Sur leefden, te bekeren. Dit verliep niet altijd zonder geweld.

Rond 1850 werd er in de Sierra Nevada, het gebergte in het oosten van Californië, goud ontdekt. Goudzoekers van allerlei nationaliteiten overspoelden de stad en de criminaliteit vierde hoogtij: bordelen, casino’s en opiumtenten verdienden goed geld. De explosieve groei van de mijnbouw duurde voort tot 1879. Schatrijk geworden van de goud- en zilvervondsten bouwden de mijnbouwers schitterende villa’s in San Francisco. Duizenden Chinese koelies bouwden de eerste spoorlijn. Veel van deze Chinezen bleven in de stad wonen en legden de basis voor Chinatown. De Californische Gold Rush heeft ervoor gezorgd dat San Francisco het zakelijke en financiële centrum van de westkust werd. De Bank of America is bijvoorbeeld opgericht in San Francisco.

In de negentiende eeuw deden cable cars hun intrede. De eerste trams werden door vier paarden over de heuvels voortgetrokken. Een ongeval, waarbij een van de paarden viel en het hele span verongelukte, was de aanleiding voor modernisering. Ingenieur Andrew S. Hallidie ontwikkelde de ‘cable car’, een tram die door een kabelsysteem wordt voorgetrokken. De eerste tram reed op 2 augustus 1873 en tot op de dag van vandaag kan men er gebruik van maken.

De stad werd rond het jaar 1900 zes keer getroffen door een aardbeving. De meest vernietigende was de aardbeving van 1906. Na de beving ontstond een vuurzee die drie dagen aanhield. Driekwart van de stad (28.000 gebouwen) werd verwoest en zo’n 250.000 mensen raakten dakloos.

In de Tweede Wereldoorlog werd San Francisco na het bombardement op Pearl Harbor (Hawaï) een belangrijke oorlogshaven. De commandocentrale voor het Grote Oceaan-gebied vestigde zich in de stad. Na de oorlog ontwikkelde Californië zich tot de belangrijkste landbouwstaat in Amerika en bloeide de handel in de stad levendig. Er was een enorme toestroom van emigranten uit Azië.

Het Monterey Pop Festival en de Summer of Love waren hoogtepunten van de hippiebeweging in de jaren zestig. In 1967 vormde zich aan de universiteit van Berkely een protestbeweging tegen de Vietnamoorlog waar Amerika bij betrokken was. Voor homoseksuelen was San Francisco toen al de stad waar zij welkom waren, zich verzamelden en zich thuis voelden. Tegenwoordig is de buurt Castro (Eureka Valley) het hart van San Francisco's homogemeenschap. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond in Silicon Valley, het centrum van de computerindustrie, net ten zuiden van de stad.

Op 17 oktober 1989 werd San Francisco weer getroffen door een grote aardbeving. Er waren deze keer gelukkig veel minder slachtoffers. Veel inwoners zullen zich het instorten van de dubbeldekse Bay Bridge als gevolg van deze aardbeving nog herinneren.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan