Sarasota, Florida

Sarasota Florida Sarasota is een kleine stad aan de kust van Zuidwest-Florida. Sarasota Bay en enkele eilandjes in de Golf van Mexico zoals Lido Key maken eveneens deel uit van het grondgebied. Sarasota wordt ook wel beschouwd als het culturele centrum van Centraal-Florida en biedt een keur aan kunst, cultuur, goede restaurants en winkelmogelijkheden. Er is een opera-house, theater en verschillende botanische tuinen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Ringling Estate

Ringling was mede-eigenaar van het succesvolle Ringling Brothers Circus, wat hem tot een multimiljonair maakte. Tijdens zijn tripjes naar het buitenland kocht hij een grote kunstcollectie, die hij in zijn Ringling Museum of Art tentoonstelde. Bekijk de Astor Rooms, de binnenplaats met fonteinen en standbeelden en de Rubens-galerij. Bezichtig ook het Circus Museum en Cà d’Zan, het voormalige woonhuis van Ringling, dat geïnspireerd is door de Venetiaanse gotische bouwstijl. Ook kun je een voorstelling bijwonen in het Asolo Theater, dat in de achttiende eeuw gebouwd werd in het Italiaanse plaatsje Asolo. In de late jaren 1940 verhuisde het theater naar het Ringling-landgoed, waar het nog steeds een podium is voor lezingen en theater-, dans-, muziek- en filmvoorstellingen.

Ringlin Estate in Sarasota, Florida

Stranden en eilanden

Voor de kust van Sarasota liggen verschillende barrière-eilanden met prachtige witte zandstranden. Amerikanen noemen deze eilandjes Keys. De eilanden die het dichts bij Sarasota liggen zijn het drukkere Siesta Key en het kleinere Lido Key. Ook de stranden van de stad Sarasota worden gezien als een van de mooiste van Florida.

Lido Key Sarasota, Florida

Tuinen

De Marie Selby Botanical Gardens is een grote verzameling botanische tuinen op het voormalige landgoed van het echtpaar Selby. In totaal bestaan de tuinen uit meer dan 20.000 kleurrijke planten en onder andere een grote vijver met koi. Heel andere tuinen vind je bij Sarasota Jungle Gardens, waar je het idee hebt in de jungle te zijn beland. Wandel tussen tropische planten en bijzondere bomen, bekijk exotische dieren en bezoek vogel- en reptielenshows.

Botanical Gardens in Sarasota Florida

Myakka River State Park

Myakka River behoort tot de oudste en grootste staatsparken van Florida. De Myakka-rivier stroomt door een uitgestrekt gebied met wetlands, prairies en bossen. Vanaf houten vlonderpaden heb je uitstekend zicht op de omringende natuur en de dieren die er leven. Vaar met een airboat tussen hammockbossen, maak een safari door het groene achterland (beschikbaar tussen december en mei) of wandel door zeldzame prairielandschappen. Erg leuk is de Myakka Canopy Walkway, een soort houten hangbrug die tussen boomtoppen doorloopt.

Myakka River State Park, Florida

Mote Marine Laboratory and Aquarium

Het Mote Aquarium telt veel verschillende zeedieren, waarvan een groot aantal is opgevangen door het laboratorium. Het grote haaienaquarium, de zeeschildpadden en de zeekoeien trekken veel bekijks.

Zeekoe in Sarasota Florida

Omgeving

Keys

De nabijgelegen barrière-eilanden Longboat Key, Lido Key en Siesta Key bieden schitterende stranden aan de Golf van Mexico. Dat ze mateloos populair zijn blijkt onder andere  uit de appartementencomplexen die overal langs de kust zijn verrezen. Er zijn echter ook delen waar het een stuk rustiger is, bijvoorbeeld op Turtle Beach.

Siesta Key

Anna Maria Island

Het paradijselijke eiland Anna Maria ligt op zestig kilometer ten zuiden van Tampa en op zo’n drie kwartier ten noorden van Sarasota. Het tropische eiland wordt omringd door de azuurblauw wateren van de Golf van Mexico, Tampa Bay en Sarasota Bay. Geniet van de hagelwitte zandstranden of maak een natuurwandeling zoals de Coquina Baywalk.

Anna Maria Island

Vervoer

SCAT verzorgt vervoer per bus in de hele Sarasota County. Ook rijden er Yellow Cabs en trolleybussen rond.

Feiten

Staat Florida
County Sarasota
Oppervlakte 67 km²
Hoogte 7 meter
Inwoners 52.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Sarasota heeft een tropisch klimaat. Er zijn grofweg twee seizoenen te onderscheiden: een regenseizoen (vanaf mei tot oktober) en een droog seizoen (vanaf november tot en met april). De gevoelstemperatuur ligt vooral ’s zomers erg hoog, waardoor het lijkt alsof het kwik tot ver boven de veertig graden stijgt. In werkelijkheid komt de temperatuur echter bijna nooit boven de 34 graden uit. In de winter is het gemiddeld 15 graden Celsius.

Geschiedenis

15.000 jaar geleden, toen de eerste mensen zich in Florida vestigden, lag de kustlijn van de Golf van Mexico nog kilometers verder naar het westen. In deze periode was jagen en verzamelen van groot belang. Dit was alleen mogelijk in gebieden waar water beschikbaar was. Diepe bronnen en meertjes, zoals de Warm Mineral Springs, lagen op een te grote afstand van Sarasota voor permanente nederzettingen in dit gebied. Toen het ijs langzaam begon te smelten en daardoor het zeeniveau steeg, kwam Sarasota aan zee te liggen. Dit maakte het bewonen van deze omgeving populairder.

In het begin van de vijftiende eeuw trokken de eerste Europese ontdekkingsreizigers naar Florida. In 1513 kwam een Spaanse expeditie bij Charlotte Harbor aan land. Sarasota werd al snel een populaire baai voor Cubaanse en Amerikaanse vissers, die weliswaar kampen bouwden bij de baai van Sarasota, maar er niet het hele jaar door bleven.

Pas in 1856 vestigden zich daadwerkelijk mensen permanent in Sarasota. William Whitaker was de eerste Europese kolonist die Sarasota tot vaste woonplaats koos. Niet lang nadat Schotse immigranten in Sarasota waren aangekomen, legden ze een golfbaan aan. Toen Sarasota in 1902 ook nog eens op het spoorwegennet werd aangesloten, kon het toerisme echt goed op gang komen. Het klimaat en de mooie stranden trokken veel toeristen, iets wat ze tot op de dag van vandaag nog steeds doen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan