Tampa, Florida

Tampa Florida Omgeven door baaien, aan de monding van de Hillsborough-rivier ligt Tampa, een van de snelst groeiende steden van Florida. Langs de waterkant ligt een promenade, de levendige Bay Shore Boulevard van maar liefst 7,2 kilometer lang. Fietsers en wandelaars genieten er van de prachtige uitzichten op het water en de stad. Pretpark- en dierenliefhebbers zijn in Tampa ook aan het juiste adres, met het Florida Aquarium en Busch Gardens als grote namen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Henry B. Plant Museum

In een van de meest bijzondere gebouwen van Tampa, met hoge Moorse minaretten, is het Henry B. Plant Museum gevestigd. Vroeger was het een hotel voor de rijkste treinpassagiers, nu is het een museum met voorwerpen afkomstig uit het originele hotel.

Tampa Florida

Big Cat Rescue

Big Cat Rescue is een reservaat voor grote katachtingen die niet meer in het wild kunnen leven. Er zijn in totaal honderd dieren, zoals leeuwen, tijgers en luipaarden. Je mag er niet op eigen gelegenheid rondwandelen, maar dient je aan te sluiten bij een betaalde tour onder leiding van een gids (sommige tours zijn alleen vooraf online te boeken). De gids leidt je rond en vertelt over ‘big cats’ in het wild en gevangenschap. Voor kinderen jonger dan 10 jaar is er in het weekend een speciale Kids Tour. Het reservaat ligt ongeveer twintig minuten rijden ten noordwesten van het centrum.

Big Cat Rescue Tampa Florida

Manatee Viewing Center

In de ‘koude’ maanden, van november tot half april, is het gratis toegankelijke Manatee Center geopend. Lamantijnen (zeekoeien) zoeken de warme wateren bij Apollo Beach op wanneer het water in de Tampa Bay kouder wordt. Tentoonstellingen vertellen meer over deze bijzondere zeezoogdieren. Het centrum ligt ten zuiden van Tampa aan Highway 41.

Manatee

Florida Aquarium

Voor meer zeeleven ga je naar het Florida Aquarium, een van de modernste aquaria ter wereld. Hier zie je niet alleen vissen, maar ook alligators, otters en vogels. Het aquarium ligt in het stadsdeel Channel District, direct ten oosten van downtown met zijn wolkenkrabbers. Achter het aquarium ligt de SS American Victory, een groot schip uit de Tweede Wereldoorlog dat als museum dient.

SS American Victory

Tampa Bay History Center

Meer geschiedenis vind je in het Tampa Bay History Center, gesitueerd in het Channel District. De inheemse bevolking, Spaanse conquistadores, historische figuren en de sigarenhandel komen aan bod. Het ligt vlak bij het Tampa Bay Times Forum, een groot stadion waar sportwedstrijden en concerten plaatsvinden.

Tampa Florida

Busch Gardens

Leuk voor kinderen zijn de Busch Gardens, een attractiepark en dierentuin in één. Het park, dat ouder dan Disneyland is, bestaat uit themagebieden met voornamelijk het Afrikaanse continent in de hoofdrol. Er zijn allerlei attracties, van grote achtbanen tot vermaak voor kleine kinderen. Ook de (exotische) dieren en voederdemonstraties trekken veel bekijks. Het pretpark bevindt zich op ongeveer een kwartier rijden van het stadscentrum.

Bush Gardens

Lettuce Lake Park & Hillsborough River

Een klein half uur rijden ten noorden van Tampa ligt Lettuce Lake Park. Dit park beschermt een deel van de Hillsborough-rivier en trekt veel fietsers en wandelaars. In kleine poelen tussen de cipresbomen en in Lettuce Lake groeit veel watersla, waar het park zijn naam aan dankt. Volg de boardwalk door verschillende ecosystemen en beklim de observatietoren voor een mooi uitzicht. Een half uur rijden ten noorden van Lettuce Lake Park ligt het Hillsborough River State Park. Dit is een van de eerste staatsparken van Florida. Hoogtepunt zijn de stroomversnellingen in Hillsborough River, waarop je kunt kanoën en varen. De boten zijn te huur bij parkeerplaats #4. Er zijn ook wandelpaden en een zwembad.

Hillsborough State Park

Feiten

Staat Florida
County Hillsborough
Oppervlakte 440 km²
Hoogte 15 meter
Inwoners 340.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Aan de Golfkust heerst hetzelfde schitterende klimaat als in de rest van Florida. Dat wil zeggen; hete zomers (maxima van net boven de dertig graden) en milde, droge winters (maxima van twintig graden in januari). Het gebeurt vaak dat er zich op een mooie zomerdag plotseling regen- en onweersbuien aan de daarvoor nog helderblauwe hemel vormen. Deze tropische buien zijn krachtig, maar kort en worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde en het water in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. Een groot voordeel is dat de drukkende hitte op deze manier wat getemperd wordt.

Geschiedenis

Tampa begon in de eerste helft van de achttiende eeuw als Fort Brooke, een kleine nederzetting gebouwd door het Amerikaanse leger om de Seminole-indianen in de gaten te houden en om de strategische haven in de Tampa-baai te beschermen. De echte ontwikkeling van de stad aan de baai begon pas halverwege de negentiende eeuw, na enkele gewelddadige conflicten tussen de indianen aan de ene kant en de kolonisten en soldaten aan de andere kant. Epidemieën van gele koorts en een orkaan legden de stad plat, waarna het in de jaren 1850 weer verrees en groeide als nooit tevoren.

In 1880 werd er een spoorlijn aangelegd met daarlangs hotels om bezoekers aan te trekken. Men diepte de Hillsborough-rivier uit zodat ook grote zeeschepen de haven konden bereiken. Dankzij deze ontwikkelingen groeide Tampa uit tot een belangrijke havenstad. Ook bloeide de sigarenhandel op, toen duizenden Cubanen vanuit Key West naar de nieuwe sigarenfabrieken in Ybor City verhuisden. De Grote Depressie, waar de gehele Verenigde Staten onder te lijden hadden, zorgde voor economische achteruitgang, maar niettemin bleef de haven van Tampa een van de drukste van het land.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan