Savannah, Georgia

Savannah Georgia Door de Amerikaanse Antebellum-architectuur met plantages en landhuizen, de lange geschiedenis, zuidelijke charmes en gastvrijheid is Savannah een populaire toeristenstad. De bijnaam luidt 'The Hostess City of the South'. Er wordt wel eens gezegd dat Savannah twee gezichten heeft. Waar zusterstad Charleston een verfijnd, cultureel centrum is, is Savannah met festivals en studentenfeesten meer de ‘bad girl’. Beroemd is de St. Patrick’s Day-viering in het voorjaar, die een van de grootste van het land is. Ook bestaat er een hele industrie rondom het gerucht dat het spookt in Savannah.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historic District

De binnenstad van Savannah wordt jaarlijks bezocht door miljoenen toeristen en is vanwege het historische belang tot National Historic Landmark gekroond. Het centrum bestaat uit meer dan twintig oude pleinen met allemaal een eigen rustieke sfeer die wordt ingegeven door de aanwezige gebouwen en monumenten. Bezienswaardige gebouwen (ook van binnen) zijn de Cathedral of St. John the Baptist, het Owens-Thomas House en het Mercer-Williams House. Een groene oase in het zuiden historische centrum is Forsyth Park, met een prachtige fontein, monumenten en tuinen. Op zaterdag is er markt.

Savannah

Savannah History Museum

Het Savannah History Museum vormt een geschikte plek om je bezoek aan het Historic District te beginnen. Je krijgt er een goed beeld van het verleden van de stad. Tegenover het museum ligt het Battlefield Memorial Park, met een monument voor de honderden soldaten die er in 1779 (tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog) omkwamen.

Savannah

Telfair Museum of Art

In dit museum vind je het Bird Girl-sculptuur dat de kaft van Midnight in the Garden en Good and Evil siert. Ook is er zilver uit de achttiende eeuw en een kolossaal olieverfschilderij van de Honderdjarige Oorlog. Voor moderne kunst kun je terecht in het Jepson Center for the Arts; in dit moderne gebouw is zowel kunst uit de twintigste als de eenentwintigste eeuw te bezichtigen. 

Museum bezoeken Savannah

America’s Most Haunted City

In Savannah ontkom je bijna niet aan de ‘donkere’ kant van de stad. Verhalen over geesten, spookhuizen en behekste begraafplaatsen maken Savannah ‘America’s Most Haunted City’. Bijna elk gebouw in het historische stadsdeel heeft wel een spookverhaal, zoals Pirate’s House met zijn geheime gangen en tunnels uit de zeventiende eeuw en Sorrel-Weed House (1840), dat staat op het graf van honderden slachtoffers uit de Siege of Savannah, een van de bloederigste slagen uit de Onafhankelijkheidsoorlog. Wright Square is een van de pleinen waar het spookt. Er zijn twee ophangingen geweest, en volgens locals is dat de reden waarom het het enige plein is waar geen Spaans mos aan de boomtakken hangt. Neem ook een kijkje op de Bonaventure Cemetery, die veel ongewone grafstenen kent en bekend is uit het boek Midnight in the Garden of Good and Evil.

Bonaventure Cemetery

Forten

Het kleine Old Fort Jackson, vlak bij het historische centrum aan de Savannah-rivier, is de oudste van de staat. Al in de Oorlog van 1812 waren er soldaten gelegerd. Indrukwekkender en groter is Fort Pulaski, op vijftien minuten rijden buiten Savannah aan US 80 (East). Het fort, compleet met ophaalbruggen, gracht, begraafplaats en artilleriegaten uit de Amerikaanse Burgeroorlog, is een nationaal monument en opengesteld voor publiek. Je kunt Fort Pulaski en haar mooie natuurrijke leren kennen via diverse (korte) wandelroutes, zoals de North Pier Trail en de Lighthouse Overlook Trail, waar je een mooi uitzicht hebt op de vuurtoren, de Savannah-rivier en Tybee Island. Indrukwekkend is de McQueens Island Rails to Trails, waarbij je 9,6 kilometer wandelt over een voormalig treinspoor naar de stranden van Tybee Island.

Fort Pulaski in Savannah

Vervoer

Het historische centrum van Savannah is prima te voet te verkennen. Het rechte stratenpatroon maakt het bovendien erg makkelijk door de stad te navigeren. CAT (Chatham Area Transit) zorgt met diverse lijnen de hele week door voor betaald busvervoer in en om de stad. Dot (Downtown Transportation) biedt gratis vervoer binnen het historische stadsdeel. Onder het gratis vervoer van Dot vallen ook de Express Shuttles, River Street Streetcars (trams, rijden echter vooral op vrijdag en het weekend) en de Belles Ferry naar Hutchinson Island.

Feiten

Staat Georgia
County Chatham
Oppervlakte 282 km²
Hoogte 15 meter
Inwoners 136.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Savannah kent een vochtig subtropisch klimaat. Dit klimaat wordt normaliter gekenmerkt door erg hete, vochtige zomers en koele winters. Door de invloed van de Atlantische kust heeft Savannah echter wat mildere winters en zijn de zomers over het algemeen wat koeler dan in het binnenland van Georgia. De maxima liggen van november tot en met maart tussen de 15 en 21 graden. In mei liggen de temperaturen nog net onder de dertig graden. In de maanden daarna is het hoog zomer, in juni tot en met september zijn temperaturen net boven de dertig graden eerder regel dan uitzondering. Neerslag valt in de zomer tijdens korte, maar heftige (onweers)buien, terwijl het in de winter minder regent en er nauwelijks sneeuw valt.

Geschiedenis

1773, het jaar waarin Engeland de huidige staat Georgia als dertiende kolonie claimde, was ook het geboortejaar van Savannah. Door een vriendschap van de Engelse generaal Oglethorpe met de lokale indianenhoofdman kon Savannah - in tegenstelling tot veel andere koloniale steden - zonder veel moeite gesticht worden en zich ontwikkelen. Oglethorpe voorzag de stad van een klassiek stratenpatroon met brede, open wegen en publieke pleinen en parken. 22 van de 24 originele pleinen bestaan nog steeds.

In de Onafhankelijkheidsoorlog vond er een grote veldslag in Savannah plaats. In 1779 vochten de Britten er tegen de Fransen en Amerikanen. Honderden soldaten kwamen om, maar de Britten behielden hun macht. Toen een aantal jaar later de onafhankelijkheid echt beklonken was, groeide Savannah uit tot een rijke landbouwstad. Slavernij werd gelegaliseerd. Plantages waren er niet weg te denken en de basis van de Gullah-cultuur was gelegd. 

De tweede grote oorlog waar de stad mee te maken kreeg was de Burgeroorlog (1861-1865). Savannah had veel te lijden onder de zeeblokkades en de economie zakte in. Soldaten van het noordelijke Unie-leger namen het 'onneembare' Fort Pulaski in. Unie-generaal William T. Sherman rukte op richting Savannah en liet op zijn 'March to the Sea' een spoor van vernieling achter. Vele steden brandden tot de grond af. Het verhaal gaat de schoonheid van Savannah hem zo raakte, dat hij de stad spaarde. Tijdens Kerst 1864 stuurde hij president Lincoln een telegram waarin hij de stad als kerstcadeau aanbood.

Na de Burgeroorlog brak het tijdperk van de Reconstructie aan. Bevrijde slaven stichtten hun eigen gemeenschap met kerken, scholen en een sterke economie. Katoen werd weer en belangrijk exportproduct en in de hele stad verrezen luxueze villa's en prachtige kerken. In de jaren 1960 werd het historische centrum tot een National Historic Landmark bestempeld en vele gebouwen zagen een opknapbeurt tegemoet.

Toerisme kreeg een flinke boost na publicatie van John Berendts bestseller Midnight in the Garden of Good and Evil in 1994, een roman over een mysterieuze moord. De hoofdrolspelers waren eigenzinnige karakters die de excentrieke kant van Savannah lieten zien. Massa's toeristen kwamen vervolgens zelf een kijkje nemen. Het bezoekersaantal vertienvoudigde na publicatie van het boek, dat overigens in 1997 door Clint Eastwood verfilmd werd. Een andere film waarin Savannah als decor diende is Forrest Gump.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan