Bar Harbor, Maine

Bar Harbor Maine Bar Harbor is een klein kuststadje ten noorden van Acadia National Park. Vroeger was Bar Harbor hét vakantieoord van welgestelde Amerikanen, tegenwoordig komen er veel toeristen met de ferry vanuit Nova Scotia. In het toeristische stadje bestaat er veel aandacht voor de natuur: zo rijden er milieuvriendelijke bussen rond en is het College of the Atlantic volledig gericht op de studie naar de relatie tussen mens en natuur. Een must-do in Bar Harbor is versgevangen kreeft eten. Ook vertrekken er vanuit de haven diverse walvisexcursies en kreeftenboten. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Abbe Museum

In dit museum kun je het indiaanse erfgoed van deze omgeving bekijken. Er worden ook workshops georganiseerd. Je kunt tegelijkertijd een bezoek brengen aan de ernaast gelegen Wild Gardens of Acadia.

Bar Harbor Maine

Bar Harbor Historical Society Museum

Dit museum, gelegen aan de Ledgelawn Avenue, is voortgevloeid uit de oprichting van een klein groepje geschiedenisliefhebbers, dat in de zomer van 1945 besloot oude foto's en pamfletten van Bar Harbor tentoon te stellen, om de pas overleden George Dorr, de 'vader' van Acadia National Park, te eren. De voorstelling was zo'n groot succes, dat besloten werd een vaste tentoonstelling te organiseren over de geschiedenis van Bar Harbor. Door de vele schenkingen bleef de collectie groeien, waardoor het museum in 1997 moest verhuizen naar een grotere locatie aan de Ledgelawn Avenue.

Bar Harbour

Bar Harbor Whale Museum

Het enige museum in Maine dat volledig toegespitst is op de studie naar walvissen en zeehonden die veel voorkomen in de Golf van Maine.

Bar Harbor Maine

George B. Dorr Museum

In dit museum wordt de natuurlijke omgeving van Maine bestudeerd en tentoongesteld. Alle tentoonstellingen zijn ingericht door studenten van het College of the Atlantic, de universiteit waar het museum deel van uitmaakt. Het museum is gehuisvest in het oorspronkelijke hoofdkwartier van het Acadia National Park.

Museum Acadia Bar Harbor

College of the Atlantic

Deze universiteit werd opgericht in 1969 door een klein groepje lokale bewoners en onderwijzers die inzagen hoe belangrijk het is om de relatie tussen mensen en natuur te bestuderen. Het College of the Atlantic was daarmee de eerste Amerikaanse universiteit waar deze relatie centraal werd gesteld. Nog steeds gaan studenten samen met hun professoren op expeditie in de bossen en bergen van het Acadia National Park en in de Golf van Maine, om de natuur en het zeeleven in kaart te brengen.

Bar Harbour

Bar Harbor Oceanarium & Lobster Hatchery

Een aquarium met zeedieren die in de omgeving voorkomen. In de Hatchery kun je een kijkje nemen bij de voortplanting van kreeften.

Bar Harbor Maine

Vervoer

De gratis, milieuvriendelijke bussen van de Island Explorer brengen je langs allerlei hotels, campings, restaurants, stranden en bezienswaardigheden in en rond Bar Harbor. De bussen rijden ook naar verschillende bestemmingen in Acadia National Park. 

Feiten

Staat Maine
County Hancock
Oppervlakte 182 km²
Hoogte 134 meter
Inwoners 5.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdsverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van het gebied waren de Wabanaki-indianen, die voornamelijk leefden van de jacht, visvangst en het verzamelen van bessen. De eerste kolonisten, Israel Higgins en John Thomas, vestigden zich in 1763. Ze noemden het dorp 'Eden', naar de Engelse staatsman Sir Richard Eden. De voornaamste bronnen van inkomsten waren visvangst, houtbewerking, scheepsbouw en landbouw. Geïnspireerd door de vele mooie schilderijen, die vanaf de jaren 1840 van het gebied waren gemaakt, kwamen veel toeristen naar het stadje. Het eerste hotel werd in 1855 geopend. Het gebied groeide enorm door de vele hotels en zomerverblijven van rijke Amerikanen, die elkaar voortdurend probeerden te overtreffen, onder andere door gigantische tuinen aan te laten leggen.

Op 3 maart 1918 werd Eden omgedoopt tot Bar Harbor, genoemd naar de grindstrook ('gravel bar') die zichtbaar was bij laag tij. De naam Bar Harbor zou een synoniem worden voor de weelde waarin de elite zich hulde. Tegenwoordig is Bar Harbor nog steeds bijzonder in trek bij toeristen, die onder andere vanaf de vele cruiseschepen toestromen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan