Vrijheidsbeeld, New York

Vrijheidsbeeld, New York Het Vrijheidsbeeld staat wereldwijd symbool voor New York en de Verenigde Staten als geheel. Het beeld was een geschenk van Frankrijk aan de VS en werd op een prominente plaats in de haven van New York geplaatst. Veel immigranten die daar aankwamen, zagen eerst dit beeld, dat hun nieuwe thuisland markeerde. Het Vrijheidsbeeld en het nabijgelegen Ellis Island zijn vandaag de dag een toeristische trekpleister.

Algemeen

Tickets voor het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld staat op Liberty Island. Dit monument valt onder de National Park Service en je kunt er vrij rondlopen, mits je een ticket voor een boottour koopt. Er zijn verschillende tickets:

  • Reserve ticket: Overtocht, priority boarding, toegang tot het terrein rond het beeld, toegang tot Ellis Island, audiotours
  • Pedestrial ticket: Bovenstaande, plus toegang tot de voet van het standbeeld en het eerste uitkijkplatform
  • Crown ticket: Bovenstaande, plus toegang tot het uitkijkpunt in de kroon

De Pedestrial en Crown tickets dien je (ruim) voor je bezoek te reserveren via de website van Statue Cruises. Ook de standaardtickets zijn vooraf te reserveren.

Vrijheidsbeeld, New York

Ellis Island

Alle tickets voor het Vrijheidsbeeld geven ook toegang tot het nabijgelegen Ellis Island, waar honderd jaar geleden duizenden immigranten aankwamen en werden geregistreerd. In het oude immigratiegebouw bevindt zich nu een museum over de immigratie met diverse rondleidingen en filmvertoningen. Ellis Island vormt samen met Liberty Island een nationaal monument. Park Rangers geven er regelmatig gratis rondleidingen.

Ellis Island New York

Vervoer

Je bereikt het Vrijheidsbeeld per veerpont. Veerdienst Statue Cruises verzorgt overtochten vanaf het zuidelijke punt van Manhattan (Battery Park) en het Liberty State Park in New Jersey. De oversteek duurt vijftien tot twintig minuten en is een attractie op zich; je hebt een geweldig uitzicht op de skyline van New York en het Vrijheidsbeeld. Beide veerponten stoppen ook bij Ellis Island. Tickets zijn ter plekke of via internet te koop. Vooraf boeken is een aanrader in verband met mogelijk lange wachtrijen. Houd rekening met de strenge veiligheidsmaatregelen en de tijd die daarmee gepaard gaat. Neem geen scherpe voorwerpen of grote tassen mee.

Vrijheidsbeeld, New York

Tip: gratis overtocht

Hoef je niet per se een kijkje te nemen in het Vrijheidsbeeld, maar wil je het beroemde beeld wel zien? Pak dan de gratis Staten Island Ferry, de veerboot tussen Manhattan en Staten Island. Deze knaloranje boot brengt je in 25 minuten gratis naar de overkant en vaart redelijk dicht langs het Vrijheidsbeeld. Onderweg word je bovendien getrakteerd op prachtige uitzichten op de skyline met het nieuwe One World Trade Center. Aan de overzijde moet je verplicht van boord. Vaak kun je dezelfde boot weer terug nemen: het uitstapje kost je dan ongeveer een uur. De Staten Island Ferry vertrekt bij de grote vertrekhal aan Bay Street, bij Battery Park.

Vrijheidsbeeld, New York

Geschiedenis

Een cadeautje van Frankrijk

Een monument oprichten voor de Verenigde Staten: dat idee kwam van de Franse politicus Edouard de Laboulaye. Frankrijk had altijd een warme band gehad met Amerika en bovendien bestonden de VS, waar de Burgeroorlog net ten einde was, bijna honderd jaar. Labouyale geloofde bovendien in de waarde die de Amerikanen hechtten aan democratie en gelijkheid. Hij richtte in 1875 de Frans-Amerikaanse Unie op die het beeld moest financieren. Recente oorlogen aan beide zijden van de oceaan hadden geleid tot geldgebreken, waardoor leden van de Unie andere manieren zochten om geld in te zamelen, zoals bokswedstrijden, toneelvoorstellingen en een loterij.

Vrijheidsbeeld, New York

Overzeese samenwerking

Men sprak af dat de Amerikanen het voetstuk zouden maken, terwijl de Fransen het eigenlijke beeld voor hun rekening namen. Beeldhouwer Auguste Bartholdi ontwierp een groot vrouwfiguur met een fakkel, getiteld ‘De Vrijheid verlicht de wereld’. Omdat Bartholdi niet de technische expertise had om de inwendige constructie van zo'n groot beeld te ontwerpen, trok hij de bekende ingenieur Eiffel aan. Eiffel ontwierp een inwendig ijzeren frame dat sterk en flexibel was, waardoor het beeld in 1883 gereed was en naar Amerika kon worden getransporteerd. Het beeld zit vol symboliek; de zeven stralen van de kroon verwijzen bijvoorbeeld naar de zeven werelddelen en de gebroken kettingen op de grond staan voor het ontsnappen aan overheersing. Aan Amerikaanse zijde kwam de bouw van het voetstuk wat later op gang; pas in 1882 werd een eerste start gemaakt met het ontwerp. Het kleine Bedloe’s Island in de haven van New York was intussen door Bartholdi uitgekozen als de ideale locatie voor het beeld, aangezien het in het zicht zou staan van alle binnenvarende schepen. Op 28 oktober 1886 werd het 93 meter hoge beeld in volle glorie onthuld.

Vrijheidsbeeld, tijdens de constructie New York

Vuurtoren

Het beeld zou in de beginjaren niet alleen fungeren als teken van hoop, maar was ook letterlijk een baken omdat het werd gebruikt als vuurtoren. Hier was het echter niet voor ontworpen en daarom werd het in 1924 tot monument verklaard. In de jaren 30 werden de gebouwen die op het eiland stonden gesloopt om ruimte te maken voor grasvelden en boulevards, zodat het eiland beter aansloot bij het majestueuze beeld. In de jaren 80 werd het Vrijheidsbeeld grondig gerenoveerd: de fakkel werd bijvoorbeeld vervangen en gaten in de koperlaag werden gedicht. Het opgeschoonde beeld werd opnieuw onthuld op haar honderdste verjaardag, in 1986.

Oude fakkel van het Vrijheidsbeeld, New York
16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan