Wall Street, New York

Wallstreet, New York Vroeger was Wall Street in New York waarschijnlijk slechts een muur die 'Nieuw Amsterdam' moest beveiligen, tegenwoordig is het een van de belangrijkste economische centra ter wereld. De straat Wall Street is de thuisbasis van de New York Stock Exchange en het financieel kloppend hart van New York. Dagelijks bezoeken duizenden toeristen deze straat, die je vindt in Lower Manhattan.

Bezienswaardigheden

Rondleidingen

In tegenstelling tot in andere stadsdelen, zijn de straten in Wall Street smal, volgens de stijl van de Gilded Age. Je kunt de straat zelf bezoeken, maar er zijn ook rondleidingen te volgen. Je leert dan van alles over het belang van de Dow Jones Index en financiële iconen als John D. Rockefeller. Maar je ontdekt ook waar goede restaurants en leuke plekjes zijn. Sommige tours combineren een bezoek aan Wall Street met Ground Zero, waar voor 11 september 2001 de Twin Towers stonden en nu het One World Trade Center.

Wallstreet, New York

Federal Hall

Midden tussen de wolkenkrabbers en kantoorgebouwen staat misschien wel het meest symbolische gebouw van de hele straat: de Federal Hall. Hier was de inauguratie van George Washington, de allereerste president van de VS, en hier werd tevens de grondwet aangenomen. Het huidige gebouw dateert uit de negentiende eeuw en is een vervanger van het oorspronkelijke stadhuis uit 1700. Tegenwoordig is het omgedoopt tot museum en wordt het gebruikt om de historie van het oude stadhuis in leven te houden.

New York Stock Exchange

Het financiële hart van Wall Street wordt gevormd door New York Stock Exchange, de grootste aandelenbeurs ter wereld. Tot 2001 was dit een van de populairste bezienswaardigheden. Na de aanslagen op 11 september 2001 ging het gebouw definitief dicht voor publiek. Tegenwoordig is er alleen toegang voor onderwijzers en afstudeerders, maar het is nog altijd een indrukwekkend gebouw om te zien. De ‘Stars en Stripes’ hangen dag en nacht voor de gevel.

Trinity Church

Op de kruising tussen Wall Street en Broadway staat de Trinity Church. Deze kerk stamt uit 1846 en is gebouwd in Gotische stijl. Er worden nog altijd diensten gehouden. Daarnaast heeft de kerk een eigen museum waarin haar geschiedenis centraal staat.

Federal Reserve Bank of New York

Een ander indrukwekkend gebouw is de Federal Reserve Bank of New York. Dit gebouw ligt weliswaar niet direct aan Wall Street, maar speelt wel een belangrijke rol binnen de financiële wereld. Het is mogelijk om een rondleiding door de bank te krijgen. Daarbij zie je onder andere de grote goudkluizen, die ongeveer 24 meter onder de grond liggen. Ook heeft de bank een eigen museum waar de nadruk ligt op alle taken van de federale bank.

Geschiedenis

Van slavenhandel tot stock exchange

Over de herkomst van de naam 'Wall Street' bestaan meerdere verhalen. Het meest bekende verhaal slaat terug op de wal die Nederlandse kolonisten hier begin zeventiende eeuw aanlegden. Deze muur moest de Native American, de Engelsen en de Fransen weren uit het bezette gebied. De straat was in de zeventiende eeuw al een handelscentrum, waar ook slavenhandel aan de orde van de dag was. In 1699 werd de muur gesloopt, omdat deze haar beschermende functie verloren had. Bovendien was de stad toen al ruim dertig jaar in handen van de Britten.

Naar het schijnt kwamen eind achttiende eeuw speculanten en handelaren samen onder een Westerse Plantaan op Wallstreet. Onder deze Amerikaanse Loofboom kochten en verkochten zij verzekeringen en aandelen. De mannen die hier bijeenkwamen startten uiteindelijk de New York Stock & Exchange Board, de huidige New York Stock Exchange. Dankzij alle regels en richtlijnen die deze bond opstelde, werd het (ver)kopen van aandelen vergemakkelijkt. Zo groeide Wall Street langzaam maar zeker uit tot het financieel centrum van New York. Wall Street lag, in Lower Manhattan, bovendien zeer gunstig voor de scheepvaart waardoor de handel almaar toenam. Mensen die voorheen aan Wall Street woonden, verhuisden naar rustigere plekken in het noorden van de stad en op de achtergelaten plekken ontstonden nieuwe kapitaalmarkten en aandelenbanken. Wall Street was eind van de negentiende eeuw uitgegroeid tot, op Londen na, het grootste financiële centrum ter wereld. Tegenwoordig is het nog steeds een van de grootste financiële centra op aarde.

Wallstreet, New York
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan