Empire State Building, New York

Empire State Building, New York Midden in Manhattan, New York, vind je het Empire State Building. Met 102 verdiepingen en 381 meter hoogte is het een van de bekendste gebouwen ter wereld. Het Empire State Building was een van de eerste wolkenkrabbers met een 'supertall'-status. De wolkenkrabber brak zo’n beetje elk bouwkundig record met zijn opening in 1931 en zou meer dan 40 jaar het hoogste gebouw ter wereld blijven.

Algemeen

Observatieplatformen

De meeste ruimtes in het Empire State Building zijn kantoren, maar op de begane grond is een groot aantal winkels gevestigd. Ook zijn er twee observatieplatforms, op de 86ste en 102de verdieping. Vanuit deze overdekte ruimten heb je een prachtig uitzicht van 360 graden over de stad. Kaartjes voor deze populaire toeristische attractie kun je het beste vooraf reserveren. Koop je kaartjes online. Je kunt ze eventueel op de dag zelf kopen, zorg er dan voor dat je vroeg in de ochtend voor de kassa staat. Laat op de dag kan ook: want zonsondergang bied je een extra bijzonder uitzicht.

Empire State Building, New York

Expositie

In 2010, toen het Empire State Building haar tachtigste verjaardag vierde, is een permanente tentoonstelling geopend op de 80e verdieping. De tentoonstelling, Dare to Dream getiteld, verhaalt over het ontwerp, de geschiedenis en de constructie van de wereldberoemde wolkenkrabber.

Verlichting

Sinds 1976 wordt het gebouw extra verlicht aan de top. Op normale dagen is dit licht wit van kleur, maar op feestdagen of tijdens speciale gelegenheden worden andere kleuren gebruikt. Zo is het licht op Independence Day rood, wit en blauw, naar de kleuren van de Amerikaanse vlag.

Empire State Building, New York

Geschiedenis

De droom van J.J. Raskob

De bouw van het Empire State Building begon onder de supervisie van vastgoedondernemer John Jacob Raskob en architect William Lamb. De droom van Raskob was om een zo hoog mogelijk gebouw neer te zetten. Dat lukte hem dankzij een roestvrijstale kern. Door de aanvoer van geprefabriceerde bouwonderdelen kon het Empire State Building in slechts één jaar en 45 dagen gebouwd worden. Dit gebeurde tegen een lagere prijs dan gepland; door de Grote Depressie waren arbeiders een stuk goedkoper geworden. Het gebouw kostte uiteindelijk 'slechts' 42 miljoen dollar, in plaats van de verwachte 50 miljoen. Het Empire State Building was na voltooiing in 1931 maar liefst 381 meter hoog. Aanvankelijk zou de top van het gebouw dienstdoen als aanlegplaats voor zeppelins. Dit plan werd echter na een aantal mislukte pogingen verworpen: de sterke wind maakte het te gevaarlijk voor zeppelins om aan te leggen.

Empire State Building, New York

443 meter art-decostijl

In 1950 kwam het hoogste punt zelfs op 443 meter te liggen, nadat er een grote televisiezendmast op het dak geplaatst werd. De wolkenkrabber dankt zijn naam aan de bijnaam van de staat New York; ‘The Empire State’. Tot 1971 was dit het hoogste gebouw ter wereld.

Door haar hoge en hoekige vormgeving behoort het Empire Statebuilding tot art-decostijl. Dat zie je ook aan het feit dat het gebouw naar de top toe steeds smaller wordt. Al is het Empire Statebuilding geen schoolvoorbeeld van art-decostijl door het ontbreken van subtiele ornamenten en buitenlandse invloeden.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan