Coos Bay, Oregon

Coos Bay Oregon Coos Bay is de grootste stad van Oregon. Stranden, duinen, golven, vuurtorens en weelderige bossen zijn er binnen handbereik. De geliefde South Oregon Coast bewonder je vanuit diverse staatsparken, met wat geluk zie je walvissen of zeeleeuwen. Vaak wordt Coos Bay in één adem genoemd met het naburige Bandon.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cape Arago State Park

Dit staatspark wordt omgeven door een ruige kustlijn en ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Coos Bay - aan het eind van de Cape Arago Highway. Er zijn twee wandelroutes: De zuidelijke trail leidt je naar een zandstrand met getijdenpoelen en verschillende zeedieren. Volg je de noordelijke wandelroute, dan heb je kans om zeehonden en zeeleeuwen te zien. De noordelijke wandelroute is van maart tot en met juni gesloten in verband met het geboorteseizoen. De beroemde Cape Arago-vuurtoren uit 1908 kun je niet van dichtbij bekijken. Je ziet hem wel vanaf de Oregon Coast Trail, Bastendorff Beach of vanaf Cape Arago Lighthouse Viewpoint aan de Cape Arago Highway.

Oregon, Coos Bay, bezienswaardigheid Cape Arago State Park

Cape Arago Beach Loop

Voor een onvergetelijke dag rijd je de Cape Arago Beach Loop. Deze autoroute voert je door drie staatsparken en langs schitterende uitkijkpunten. Je bezoekt achtereenvolgens Bastendorff Beach (populair onder surfers en vliegeraars), Sunset Bay State Park (met zandstranden omringd tussen hoge zeekliffen), Cape Arago Lighthouse Viewpoint, Shore Acres State Park ('juweel van de zuidkust'), Simpson Beach (waar je walvissen, zeeleeuwen en zeehonden kunt zien) en - aan het eind van de weg - het Cape Arago State Park.

Shore Acres State Park bij Coos Bay

Shore Acres State Park

Dit staatspark wordt wel de 'juweel van de zuidkust' genoemd. Shore Acres ligt op zandstenen kliffen hoog boven de oceaan en is eigenlijk een botanische tuin. Louis Simpson verzamelde bijzondere bomen, struiken en bloemrijke planten van over de hele wereld. Zijn huis brandde af in 1921 en hij kwam in financiële problemen. Tegenwoordig is Shore Acres een staatspark. Het is zo ingedeeld dat je ieder moment van het jaar een rijke verzameling bloeiende bloemen kunt zien. Shores Acres State Park is uitgeroepen tot een van de beste plaatsen om te kijken naar de golven, die soms wel 36(!) meter hoog zijn. In het vroege voorjaar kun je, met wat geluk, walvissen zien. Er zijn meerdere wandelingen uitgestippeld.

Shore Acres State Park bij Coos Bay

Oregon Coast Historic Railway

De (regionale) spoorweggeschiedenis staat centraal in dit museum aan South 1st Street. Locomotieven, motoren, auto's en kombuizen en honderden foto's en krantenartikelen vertellen je over het belangrijke verleden. De grote trots is de Baldwin stoomlocomotief uit 1922, die hielp bij het transport van zaagmolens en houtaankap in de bosrijke omgeving.

Historic Railway locomotief

Coos Art Museum

In downtown Coos Bay vind je het Coos Art Museum. Dit museum is gevestigd in een voormalig postkantoor in art deco-stijl (235 Anderson Avenue). Naast een vaste collectie van ruim vijfhonderd (schilder)kunstwerken zijn er wisselende tentoonstellingen.

Museum Coos Bay

Cranberry Sweets

Maakt je hart een sprongetje bij alles wat zoet is? Dan zit je goed bij Cranberry Sweets. Deze winkel verkoopt huisgemaakte lekkernijen, gemaakt van streekproducten. Snoep, koek en taart in allerlei smaken zijn te koop én te proeven. Er zijn speciale producten voor diabetici.

Cranberry jam

Omgeving

South Coast

De kust van Oregon wordt vaak opgedeeld in drie delen: North, Coast en South Coast. De South Coast strekt zich uit van Reedsport tot aan de grens met Californië. Coos Bay en North Bend zijn twee van de grootste plaatsen aan deze kust. De South Coast is rijker aan bergen, zeekliffen en duinen dan de andere kustgebieden. Bandon en Cape Blanco zijn leuke bezienswaardigheden.

South Oregon Coast

Bandon

Een half uur rijden ten zuiden van Coos Bay ligt de kleine plaats Bandon, die groot is in ansichtkaartwaardige uitzichten. Bij Bandon staan veel 'seastacks' (rotspartijen) in de zee, die zich goed laten fotograferen vanaf bijvoorbeeld Coquille Point (op Bandon Beach) en Face Rock State Scenic Viewpoint. In Face Rock State Park heeft een lokale kunstenaar een labyrint gemaakt. Bij eb zie je het labyrint en getijdenpoelen opduiken.

Bandon Beach bij Coos Bay

Cape Blanco State Park

Een leuke bezienswaardigheid aan de South Coast is Cape Blanco State Park, het meest westelijke punt van de aaneengesloten staten van de VS. Wandel over de landtong naar de vuurtoren, terwijl de woeste golven beneden je tegen de rotsen slaan. Cape Blanco ligt op ongeveer een uur rijden van Coos Bay en ongeveer 40 minuten ten zuiden van Bandon.

Cape Blanco State Park bij Coos Bay

Oregon Dunes National Recreation Area

Dit is een uniek duingebied ten noorden van Coos Bay, dat zich 64 kilometer lang uitstrekt aan de kust. Oregon Dunes National Recreation Area is het grootste duingebied van Noord-Amerika. Naast wandelen door het mulle zand of over een verharde vlonder, kun je hier een grotere adrenalinekick krijgen. Er zijn namelijk speciale gebieden waar je met een quad kunt rijden. De National Recreation Area ligt ter hoogte van Reedsport, een half uur ten noorden van Coos Bay.

Oregon Dunes Narional Recreation Area bij Coos Bay

Feiten

Staat Oregon
County Coos
Oppervlakte 41 km²
Hoogte 7 meter
Inwoners 16.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De Grote Oceaan en de bergketen landinwaarts zorgen voor een mild en vochtig klimaat. In de winter ligt de maximumtemperatuur rond de 10 graden Celsius, in de zomer rond de 20. Door de voortdurende zeewinden kent de stad geen extreme temperatuurverschillen. In de winter regent het veel, maar in de zomer valt het mee. Het is dan wel vaak mistig, door de temperatuurverschillen tussen zee en land. Het waait er hard: het nabijgelegen Cape Blanco is een van de winderigste plaatsen ter wereld, waar het er vooral tijdens heftige winterstormen flink aan toe kan gaan.

Geschiedenis

Duizenden jaren geleden leefden verschillende indianenstammen in de regio van Coos Bay. De naam Coos Bay is afgeleid van de indiaanse woorden voor 'lake' en 'place of pines'. De vroege bewoners visten, jaagden en verzamelden langs de kust en in de rivieren, weides en bossen. In de zestiende eeuw ontdekten Britse en Spaanse ontdekkingsreizigers de kust van Oregon. Sir Francis Drake was een van de eersten die voet aan wal zette. Hij zocht beschutting voor zijn schip en de bemanning in de buurt van Cape Arago in 1579.

De mooie omgeving en de beschutte baai zorgden in 1853 voor de stichting van de stad, door J.C. Tolman. De nederzetting ontstond op de plaats waar de Coos-rivier de gelijknamige baai in stroomt. In eerste instantie heette de plaats Marshfield, naar de geboorteplaats van Tolman. De inwoners waren echter niet tevreden over deze naam en veranderden het in 1944 in Coos Bay. De haven van Coos Bay is de grootste en diepste haven aan de westkust tussen San Francisco en de Columbia River. De haven is het handels- en overslagcentrum voor het zuidwesten van Oregon en heeft derhalve een belangrijke economische functie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan