Kootenay NP, British Columbia

Kootenay National Park BC 'Van cactus tot gletsjer', zo wordt het park dikwijls in één zin beschreven. Van de hoge bergen langs de Continental Divide tot droge graslanden; Kootenay National Park staat bekend om het diverse landschap, ecologie en klimaat. De Kootenay Highway (93) vormt de toeristische route door het park. De weg volgt de Vermilion- en Kootenay-rivier en brengt je door de Sinclair Canyon naar de beroemde mineraalbaden van Radium Hot Springs. Andere bezienswaardigheden zijn de Marble Canyon met zijn witgrijze wanden en de Paint Pots, gekleurde poelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kootenay Highway (93)

Deze weg is 94 kilometer lang en leidt je vanaf de zuidingang van Kootenay National Park naar de Trans-Canada Highway in Banff National Park. Vlak voor de ingang ligt het plaatsje Radium Hot Springs, met daarachter de Sinclair Canyon. Via deze nauwe kloof heb je een mooie natuurlijke entree tot het park. Iets verderop ligt een luxueus wellnesscentrum met natuurlijke warmwaterbronnen (hot springs). De parkweg volgt de loop van de Kootenay- en Vermilion-rivieren en biedt toegang tot mooie bezienswaardigheden en trails. Hieronder worden de hoogtepunten van Kootenay weergegeven zoals ze van zuid naar noord via de parkweg te bereiken zijn.

Kootenay National Park

Sinclair Canyon

Op anderhalve kilometer van het plaatsje Radium Hot Springs ligt de Sinclair Canyon, een nauwe doorgang naar Kootenay National Park.

Kootenay National Park BC

Mineral Pools

Vervolgens bereik je het grootste warme mineraalzwembad van Canada. De inheemse bevolking beschouwde deze bronnen eeuwen geleden als heilig en dichtten er helende krachten aan toe. Er zijn allerlei extra's, zoals stoomcabines, een koel 25-meterbad en massage- en wellnessbehandelingen.

Kootenay National Park

Olive Lake

Op dertien kilometer van Radium Hot Springs ligt Olive Lake, direct langs de weg. Het is een klein, heldergroen meer, met eromheen een toegankelijk wandelpad en uitkijkpunten. Er worden vaak vissen en vogels gezien.

Olive Lake, Kootenay National Park

Kootenay Valley Viewpoint

Dit uitkijkpunt biedt een prachtig en uitgestrekt zicht op de riviervallei en de bergen. Informatieborden maken duidelijk hoe het landschap in de loop der tijd veranderd is.

Olive Lake, Kootenay National Park

Numa Falls

Zo'n zestig kilometer verderop, in het noordelijke deel van het park, ligt de Numa Falls. Hoewel deze waterval niet hoog is, illustreert hij erg mooi de schoonheid en kracht van de natuur. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar de brug bij de waterval en zie je het water zich een weg door de smalle gleuf in de rotsen banen. Vooral in de lente, wanneer de waterstroom gevoed wordt door smeltwater, is het zicht prachtig.

Numa Falls, Kootenay National Park

Paint Pots

Velen vinden de Paint Pots de mooiste bestemming in het park. De Paint Pots zijn bijzondere geologische verschijnselen: roestkleurige mineraalbronnen met okerkleurige oevers. Ze voorzagen de First Nations van okerkleurige verf. Via een anderhalve kilometer lange wandeling (one way) kun je bij de poelen komen. De Paint Pots liggen slechts enkele kilometers voorbij de Numa Falls.

Kootenay National Park

Marble Canyon

De combinatie van helderblauw gletsjerwater, witgrijze kalkstenen wanden en groene planten, struiken en mossen maken de veertig meter diepe canyon een bijzondere en fotogenieke plek. Via de Marble Canyon Trail (0,8 kilometer one way) met een aantal trappen en bruggen krijg je een goed beeld van de kloof.

Kootenay National Park

Continental Divide - Vermilion Pass

Vlak voordat je het park via de noordelijke ingang verlaat, kun je een stop maken bij de Vermilion Pass. Hier bevindt zich de Continental Divide, ook wel de 'ruggengraat' van het continent genoemd. Volg voor een korte wandeling de Fireweed Trail en zie de effecten van een bosbrand die ongeveer veertig jaar geleden plaatsvond.

Vermillion River, Kootenay National Park

Vervoer

Highway 93 (ook de Kootenay Highway of Banff-Windermere Highway genoemd) is de enige grote, doorgaande weg en loopt 94 kilometer door het park. Het is een mooie route, je zult regelmatig willen stoppen om van de uitzichten te genieten. Er is geen openbaar vervoer of shuttleservice.

Feiten

Provincie British Columbia
Oppervlakte 1.406 km²
Hoogte 918 tot 3.426 meter (Deltaform Mountain)
Opgericht 1920
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Tijdens de lente smelten de pakken sneeuw op de bergen. Het smeltwater stroomt naar beekjes die in de Columbia- of Kootenay-rivier uitmonden. Overdag ligt de maximumtemperatuur rond de 17 graden. Het kwik daalt 's nachts tot een graad of 4. Het wandelseizoen in de bergen begint meestal pas in juli omdat voor die tijd de routes vaak nog besneeuwd of modderig zijn.

De valleien zijn ’s zomers aangenaam om te vertoeven. Temperaturen zijn mild en er waait vaak een frisse bries. Maximumtemperaturen schommelen in juli en augustus rond de 20 graden. De zomer kan onstuimig zijn, met wind en regenbuien.

Vanaf midden september doet de herfst zijn intrede en kun je sneeuw op de hogere bergen zien liggen. In oktober dalen de maxima tot 10 à 12 graden; ‘s nachts kan het vriezen. In de lange winter liggen temperaturen overdag in de valleien doorgaans tussen rond -7. Neerslag is er in de vorm van sneeuw. De bergen staan bekend om de 'champagne powder'; harde en droge sneeuw die uitermate geschikt is om op te skiën.

Natuur, flora & fauna

Flora

Door het verschil in hoogte van grofweg 900 tot 3.400 meter en het daaraan gekoppelde verschil in klimaat heeft Kootenay National Park verschillende landschappen. Je ziet er steen- en ijslandschappen waar weinig groeit; barre toendra’s boven de boomgrens; koele natte subalpine graslanden en relatief warmere en drogere valleien. In de zuidwesthoek van het park vind je vegetatie die je nergens anders in de Canadese nationale parken treft. Het droge landschap wordt begroeid door Douglassparren, Amerikaanse dennen en gras. Dit zegt je misschien niet zoveel. Maar door de begroeiing van dit semidroge gebied, waar zelfs cactus groeit, zijn er in de winter veel wilde dieren te zien, waaronder het dikhoornschaap. De Vermilion Pass Burn van 1968 is een van de meest toegankelijke en bestudeerde plekken van de Rockies waar een bosbrand heeft gewoed. Door een blikseminslag brandde een groot deel van het noorden van het park af. Het heeft het parkbeheer veel geleerd over de ecologische waarde van een bosbrand.

Fauna

Typische diersoorten in het park zijn: grizzlyberen en zwarte beren, wolven, coyotes, lynxen, poema’s, veelvraten, marters, marmotten, (witstaart)herten, berggeiten en elanden. De berggeit is het symbool van het park. Een grote populatie geiten begraast het hele jaar door de hellingen van Mount Wardle. Dit gebied is een van de vier 'Special Preservation'-zones binnen Kootenay National Park. Deze zones genieten de hoogste mate van bescherming.

Geschiedenis

Duizenden jaren werd het gebied dat vandaag Kootenay National Park beslaat bewoond door de Ktunaxa (Kootenay) en Kinbasket (Shuswap) First Nations. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de bergen een seizoensgebonden jachtgebied waren. Ook trokken groepen First Nations over de bergen om bizons te jagen op de velden ten oosten van de Rockies.

Pelsjagers en bonthandelaren waren de eerste niet-inheemse mensen in de regio. Het eerste vastgelegde bezoek was dat van Sir George Simpson in 1841. Aangezien hij met een trip rond de wereld bezig was, was hij snel weer vertrokken. Andere ontdekkingsreizigers en expedities volgden. Aan het begin van de negentiende eeuw lobbyden lokale zakenlui voor een weg tussen Windermere en Banff. Toen de Banff-Winermere Highway in 1920 aangelegd werd besloten de provinciale en federale overheden om aan weerszijden van de weg grond te reserveren voor een nationaal park: Kootenay National Park was geboren. De autoweg was de eerste door de Canadese Rockies en luidde een nieuw tijdperk in: dat van gemotoriseerd toerisme.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan