Yoho National Park, British Columbia

Yoho Emerald Lake Wanneer je in Yoho National Park rondloopt krijg je het gevoel alsof je in het Noord-Amerika van honderden jaren geleden verzeild bent geraakt. De dieren die in het park voorkomen zijn in dit opzicht een levende schat uit de geschiedenis. Er leven grizzlyberen, herten, elanden, berggeiten en 180 verschillende vogelsoorten. Het park staat bovenal bekend om haar helderblauwe gletsjermeren en de hoge watervallen. Spectaculaire watervallen zijn de Takakkaw Falls (254 meter hoog), de Wapta Falls (30 meter hoog, 150 meter breed) en de ver in het binnenland gelegen Angel's Staircase Falls (300 meter). De naam Yoho is overigens afgeleid van een inheemse uiting voor ‘ontzag en verwondering’.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kicking Horse Pass National Historic Site

Als je via Lake Louise in het oosten het park binnenkomt, rijd je over de Kicking Horse Pass. Deze bergpas ligt op een hoogte van 1.627 meter, op de grens tussen Alberta en British Columbia. De Trans-Canada Highway volgt hier gedeeltelijk de originele treinroute van de Canadian Pacific Railway, voordat de spiraaltunnels in gebruik werden genomen.

Yoho

Lake O’Hara

De eerste echte bezienswaardigheid na de Kicking Horse Pass is Lake O'Hara. Het koude gletsjermeer Lake O’Hara ligt boven de boomgrens en is een geliefde bestemming voor kunstenaars en schilders. Het meer is enkel te bereiken met een shuttlebus, die van ongeveer half juni tot en met september rijdt. Let op: er is een limiet aan het aantal bezoekers dat per dag vervoerd mag worden. Meer over bemachtigen van tickets lees je op de site van Parks Canada. Geen ticket kunnen bemachtigen? De elf kilometer lange weg naar Lake O’Hara is ook wandelend af te leggen. Trek dan wel een hele dag uit voor je bezoek aan Lake O'Hara.

Yoho

Spiral Tunnels Viewpoint

Terug op Highway 1 kom je bij het Spiral Tunnels Viewpoint. Je ziet hier de treinen de bergen in verdwijnen. Sommige treinen zijn zo lang, dat de locomotief de tunnel alweer uitkomt, terwijl de laatste wagon nog niet eens in de bergen is verdwenen. Vanaf het platform heb je ook uitzicht op de Yoho-vallei en de Yoho-gletsjer. Het uitzichtpunt bevindt zich acht kilometer ten oosten van Field en is doorgaans van half oktober tot half mei wegens sneeuwval gesloten.

Yoho

Takakkaw Falls

Rijd na het Spiral Tunnels Viewpoint verder over de Trans-Canada Highway en sla rechtsaf de 13 kilometer lange Yoho Valley Road in, richting de Takakkaw Falls. De naam Yoho betekent ‘ontzag en verwondering’, en dit geldt zeker voor de enorme waterstroom van de Takakkaw-waterval. Het water maakt voordat het de Yoho-vallei instroomt een 254 meter diepe vrije val, wat de waterval de tweede hoogste van Canada maakt. De weg ernaartoe klimt door prachtige bossen en langs indrukwekkende lawinehellingen omhoog naar de voet van de waterval. Voor grote campers gelden speciale instructies om de bochten goed te kunnen nemen; let goed op de verkeersborden. Wegens sneeuwval is de weg tussen half oktober en half juni gesloten.

Yoho

Emerald Lake

Eenmaal terug op de Trans-Canada Highway kom je langs het bezoekerscentrum en het kleine plaatsje Field. In het bezoekerscentrum staat het fossielbed Burgess Shale centraal. Ontdek hoe het landschap er miljoenen jaren geleden uitzag en bekijk replica's van fossielen uit het fossielbed. Ongeveer twee kilometer ten westen van Field volgt de afslag naar Emerald Lake, een van de populairste bestemmingen in het park. Het meer is geliefd vanwege het heldere water, het mooie omringende landschap, de kano- en roeimogelijkheden en de wandeltocht rond het meer. De wandeltocht is 5,2 kilometer lang. Trek hier zo'n 1,5-2 uur voor uit. Aangezien het meer een belangrijke waterbron is, is Emerald Lake is de perfecte plaats voor het spotten van wilde dieren, vooral 's morgens vroeg en 's avonds laat. De vochtige, schaduwrijke plekjes vormen bovendien ideale omstandigheden voor de groei van kleine, fragiele orchideeën. De rit naar het meer duurt een klein half uur.

Yoho

Burgess Shale Fossil Bed

In het Burgess Shale Fossil Bed, gelegen bij Emerald Lake, zijn bijzondere fossielen van meer dan 500 miljoen jaar oud gevonden. Geoloog Charles Walcott legde fossielen van 120 soorten zeedieren bloot. Hij ontdekte de fossielen min of meer toevallig toen hij stenen bekeek die de Burgess Pass blokkeerden. De gefossiliseerde overblijfselen van weekdieren verkeerden in een betere staat dan men ooit voor mogelijk had gehouden. Tussen 1909 en Walcotts dood in 1927 verscheepte hij de gevonden fossielen naar zijn laboratorium in Washington om ze te onderzoeken en te classificeren. Om het natuurgebied te beschermen is het gebied alleen toegankelijk met een gids. Je kunt kiezen uit twee wandelingen: een van 9 kilometer (duur: 7 uur) en een van 22 kilometer (duur: 10 uur). Meer informatie vind je op de website van Parks Canada.

Yoho

Natural Bridge

Maak voordat je de Emerald Lake Road verlaat een stop bij Natural Bridge. Dit is een imposante steenformatie in de Kicking Horse-rivier. Het stromende water heeft een gat in de rotsen geslepen, waardoor er een brug over het stromende water is gevormd.

Yoho

Wapta Falls

De Wapta Falls ligt bij de westelijke ingang van Yoho National Park, op 22 kilometer van Field. De waterval is toegankelijk vanaf een zijweg van de Trans-Canada Highway en vervolgens via een 2,4 kilometer lange wandeling. De waterval is even breed als de rivier (150 meter), en doet daarmee denken aan de Niagara Falls. Het water stort dertig meter omlaag, in de bruisende en krachtige stroom van de Kicking Horse-rivier.

Yoho

Leanchoil Hoodoos

Vlak bij de Wapta Falls vind je de Leanchoil Hoodoos. Dit zijn grote rotspilaren, ontstaan door water- en winderosie. Een 1,6 kilometer lange, inspannende en erg steile wandeltocht vanaf de Hoodoo Creek Campground brengt je naar de Hoodoos.

Yoho

Vervoer

Er is geen shuttlevervoer of openbaar vervoer in het park, met uitzondering van de shuttlebus tussen Field en Lake O'Hara. Deze rijdt meestal van half juni tot en met september. Check de website van Parks Canada voor de exacte data en tijden: de bus dient vooraf gereserveerd te worden. De Trans-Canada Highway loopt 45 kilometer door het park en verbindt Lake Louise en Golden met elkaar. Bij Lake Louise sluit de weg aan op de Icefields Parkway, die op zijn beurt Lake Louise (in Banff National Park) en Jasper National Park met elkaar verbindt. Het kleine dorpje Field is het enige dorp in het park. De doorgaande weg wordt sneeuwvrij gehouden. De weg naar Takakkaw Falls niet. Deze weg is gesloten tussen half oktober oktober en half juni - de exacte data hangen af van de mate van sneeuwval en variëren per jaar. Het Spiral Tunnels Viewpoint is doorgaans van half oktober tot half mei. De weg naar Emerald Lake is wel het hele jaar door geopend.

Feiten

Provincie British Columbia
Oppervlakte 1.313 km²
Hoogste punt 3.567 meter (Mount Goodsir)
Opgericht 1866
Bezoekers per jaar 700.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Het weer in Yoho is erg veranderlijk. Het zomerweer houdt aan van half juni tot september. De maximumtemperatuur tijdens deze periode is 20 graden, 's nachts wordt het een graad of 5. Op meer dan 1.500 meter hoogte vriest het het hele jaar door, en ook sneeuwval is 's zomers in de bergen niet ongebruikelijk. In de winter variëren de temperaturen van -5 graden overdag tot -15 's nachts.

Yoho ligt aan de westzijde van de Continental Divide, en als gevolg daarvan valt er in Yoho meer regen en sneeuw dan in de gebieden ten oosten van de grens. De Continental Divide (of Great Divide) is de natuurlijke berggrens die het Noord-Amerikaanse continent van noord naar zuid in tweeën deelt. Het is tevens de grens tussen de Canadese provincies Alberta en British Columbia.

Geschiedenis

Het 300 inwoners tellende dorpje Field is de enige bewoonde plek binnen de grenzen van Yoho National Park. Het ontstond in de jaren zeventig van de negentiende eeuw, toen spoorwegwerkers van de Canadian Pacific Railway (CPR) er hun tentenkamp opzetten. De CPR droeg bij aan de ontwikkeling van het gebied door veel wandelroutes in de buurt van Field aan te leggen. Daarnaast werden er hotels, chalets en gidshuizen aangelegd om welvarende toeristen te trekken. In 1885 was de spoorlijn voltooid. Treinpassagiers moesten in Field stoppen om te eten, zodat de locomotieven geen zware voedselvoorraden de bergen op hoefden te trekken.

In de eerste jaren zorgde het steile spoor door de Kicking Horse Pass voor veel ongelukken. Daarom ontwikkelde de PCR in 1909 een alternatieve route door de bergen: de Spiral Tunnels. De spiraalvormige route zorgde weliswaar voor een verdubbeling van het aantal kilometers, maar brachten de hellingsgraad flink terug. De treinen konden weer zwaarder beladen worden, waardoor de verplichte stop in Field kwam te vervallen. Dit leidde tot de sluiting van onder andere het luxueuze hotel Mt. Stephen House.

De Kicking Horse River was de plaats van een historische gebeurtenis in 1858, die rivier (en de pas) zijn haar gaf. In dat jaar bracht de Palliser-expeditie de eerste blanke ontdekkingsreizigers naar Yoho. Vlak bij de watervallen werd expeditielid James Hector door zijn paard tegen de grond geschopt, toen hij een ander weggelopen paard aan het vangen was. De expeditieleden dachten dat Hector deze trap niet overleefd had, en begonnen met het graven van een graf. Zij waren aangenaam verrast toen ze Hector twee uur later weer met zijn ogen zagen knipperen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan