Fredericton, New Brunswick

Fredericton New Brunswick Fredericton, de hoofdstad van New Brunswick, is een charmante en historische stad aan de oevers van de Saint John-rivier. Het vormt een belangrijk cultureel en artistiek centrum. Er bevinden zich diverse culturele instituties en Fredericton is, als thuisbasis van twee universiteiten, een bruisende studentenstad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historic Garrison District

De bezienswaardigheden in de oude binnenstad centreren zich voornamelijk rond het Historic Garrison District aan Queen Street. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is Officers' Square, een groot park dat omringd wordt door historische, militaire gebouwen. Het wisselen van de wacht bij het Guard House (juli en augustus) is een echte attractie, evenals de parades die vaak langstrekken. Met name in de zomer zijn er vaak optredens en festivals bij Officers' Square. Bekijk ook de Soldier’s Barracks uit 1827 en breng zeker een bezoek aan het Fredericton Region Museum, dat gevestigd is in een voormalig officierskwartier. Het museum beschikt over een grote collectie, die je meer vertelt over de geschiedenis van Fredericton en New Brunswick.

Fredericton New Brunswick

Downtown

Naast het Historic Garrison District is er nog veel meer te zien aan en rond Queen Street, de hoofdstraat van Downtown. Zo trekt de City Hall uit 1876 veel bekijks. In het bijbehorende bezoekerscentrum kun je terecht voor brochures en informatie over activiteiten in de stad. Vanaf City Hall vertrekt in juli en augustus bovendien de gratis Heritage Walking Tour onder leiding van een gekostumeerde gids. Dit is een leuke manier om de stad te verkennen. Vlakbij de City Hall ligt de Christ Church Cathedral, een schitterende gotische kerk die al sinds 1845 de skyline bepaalt. Meer geschiedenis vind je bij de Fredericton Old Burial Ground, waar belangrijke (politieke) personen uit de begindagen van de stad begraven liggen. Op de hoek van Queen Street en St. John Street staat het Legislative Assembly Building, waar het parlement van New Brunswick vergadert. Tegenover dit indrukwekkende gebouw ligt de Beaverbrook Art Gallery, een grote kunstgalerij met uiteenlopende collecties, van klassieke tot hedendaagse kunst.

Bezienswaardigheden Fredericton New Brunswick

Old Government House

Dit mooie regeringshuis langs de oever van de Saint John-rivier werd tussen 1826 en 1828 gebouwd en is tot op de dag van vandaag het verblijf van de luitenant-gouverneur van New Brunswick. Er zijn belangrijke beslissingen over de provincie genomen en het gebouw heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Je kunt er onder andere een gerestaureerde eetkamer, muziekkamer en bibliotheek bekijken. Op de tweede verdieping vind je de kantoren van de huidige luitenant-gouverneur en wisselende tentoonstellingen over kunst uit New Brunswick. Tussen half mei en eind augustus vinden er gratis rondleidingen plaats.

Bezienswaardigheden Fredericton New Brunswick

Odell Park

Fredericton heeft veel parken, die vaak op loopafstand van elkaar liggen. Het grootste park is Odell Park met een uitgestrekt bebost gebied. In het park vind je onder andere een eendenvijver, een weiland vol herten, een bomentuin en een botanische tuin. In het bezoekerscentrum kun je terecht voor informatie over het park.

Bezienswaardigheden Fredericton Odell Park

Harvest Jazz and Blues Festival

Het hele jaar door vinden verschillende (culturele) festivals in Fredericton plaats. Het bekendste festival is het vijfdaagse Harvest Jazz and Blues Festival, begin september. Het biedt een podium aan grote jazz- en bluesartiesten en wordt door vele duizenden muziekliefhebbers bezocht.

Bezienswaardigheden Fredericton New Brunswick

Omgeving

Kings Landing Historical Settlement

Dit historische dorp ligt op circa 20 minuten rijden ten westen van Fredericton. Hier stap je terug in de tijd en ervaar je hoe het leven van de jonge kolonisten eruitzag in de vroege negentiende eeuw. Het dorp bestaat uit meer dan zestig gerestaureerde gebouwen, compleet met meubels, gereedschappen en originele elementen. Je kunt met behulp van een kaart zelf het dorp verkennen, kennismaken met de historische bewoners en aan de slag gaan met boter maken en wol spinnen.

Bezienswaardigheden Kings Landing Historical Settlement

Mactaquac Provincial Park

In de buurt van Kings Landing ligt het grote Mactaquac Provincial Park. Maak een wandeling over een van de vele trails of langs de stranden, vermaak je met watersportactiviteiten of speel een potje golf op de Mactaquac Golf Course. Het park vormt onder andere het leefgebied van bevers, die er een uitgebreid systeem van dammen hebben aangelegd.

Bezienswaardigheden Mactaquac Provincial Park

Vervoer

De Trans-Canada Highway (ofwel Route 2) verbindt het oosten van Canada onder meer via Fredericton met het westen. Er rijden geen treinen door Fredericton. Wel rijden er bussen (onder meer van Acadian Lines) die de verschillende steden in de regio met elkaar verbinden. Binnen de stad wordt het openbaar vervoer verzorgd door Fredericton Transit.

Feiten

Provincie New Brunswick
County York, Sunbury
Oppervlakte 131 km²
Hoogte van 20 tot 100 meter
Inwoners 56.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Relatief weinig sneeuwstormen bereiken Fredericton en de temperaturen liggen in de zomer rond de 23 graden. De winters zijn doorgaans erg koud: in januari komen de maximumtemperaturen vrijwel nooit boven het vriespunt en ligt de gemiddelde temperatuur rond -5 graden Celsius. Neerslag is er het hele jaar door.

Sport

Als thuisbasis van twee universiteiten heeft Fredericton verschillende collegeteams, die aan elkaar gewaagd zijn. De UNB Varsity Reds en de St. Thomas Tommies zijn grote concurrenten van elkaar, met name op het gebied van ijshockey. De darby staat zelfs bekend als de 'Battle of the Hill'. Naast een ijshockeyploeg heeft St. Thomas University ook teams op het gebied van voetbal, rugby, golf, basketbal, veldlopen, basketbal en volleybal.

Verder vind je in Fredericton de New Brunswick Sports Hall of Fame, waar vooral ijshockey en honkbal vertegenwoordigd zijn.

Geschiedenis

Het gebied rond Fredericton heeft verschillende bewoners gekend. Zo was het ongeveer drie eeuwen geleden een seizoensgebonden verblijfplaats voor Maliseet- en Mi’kmaq-indianen, die het gebied gebruikten om te jagen, te vissen en gewassen te verbouwen. Deze inheemse stammen werden eind zeventiende eeuw geconfronteerd met de Europese kolonisten. Frankrijk en Engeland voerden menige strijd om stukken land in Noord-Amerika aan hun grondgebied toe te voegen. Het was uiteindelijk een groepje Franse Acadiërs dat in 1732 een fort bouwde op de noordelijke oever van de Saint John-rivier, het huidige noordelijke deel van Fredericton. De nederzetting die daarbij ontstond heette Ste. Anne’s Point en in 1733 telde het plaatsje al vijftien families.

Het gebied kwam in 1758 in handen van de Britten, die in de gehele vallei van de Saint John-rivier huizen in brand staken en Acadiërs wegjoegen. Toen een groepje Britten in 1762 haar intrek wou nemen in Ste. Anne’s Point, werden ze echter op afstand gehouden door indianen. Pas zes jaar later slaagden drie Engelse families erin zich permanent te vestigen in Ste. Anne’s Point.

Na de Onafhankelijkheidsoorlog vluchtten veel Amerikanen die trouw waren aan de Britse troon (Loyalisten genoemd) naar Canada, onder wie circa 2.000 Loyalisten die hun weg vonden naar Ste. Anne’s Point. Van hen overleefden maar enkelen de strenge winter. Tegenwoordig kun je nog steeds een gedenkteken bekijken dat de families van de overleden Loyalisten oprichtten om hen te eren. Op verzoek van de overgebleven Loyalisten besloot de Britse regering in de lente van 1784 de County of Sunbury om te vormen tot een aparte provincie, die zij New Brunswick doopte. Thomas Carleton, die de Loyalisten geholpen had tijdens hun vlucht, werd benoemd tot luitenant-gouverneur van New Brunswick. Hij koos Ste. Anne’s Point als locatie voor zijn kantoor en herdoopte op 22 februari 1785 de nederzetting als Fredericstown, genoemd naar hertog Frederick Augustus van York. Op 25 april van datzelfde jaar benoemde hij Fredericstown officieel als hoofdstad van New Brunswick.

Rond diezelfde tijd werd King’s College (nu University of New Brunswick) gesticht en kreeg Fredericton als provinciehoofdstad een uitgebreide militaire post. In april 1845 benoemde de Britse Queen Victoria, als hoofd van de Church of England, Fredericton tot een ‘Cathedral City’ (kathedraalstad) en zetel van het bisdom. Nog in hetzelfde jaar werd de bouw voltooid van de gotische kathedraal die tegenwoordig nog steeds kenmerkend is voor de skyline van Fredericton. Twee jaar later werd een permanente nederzetting van de Maliseet-indianen gevestigd ten noorden van de Saint John-rivier, een reservaat dat vandaag de dag nog bestaat.

In 1964 vestigde Saint Thomas University zich in Fredericton en beetje bij beetje slokte de stad een behoorlijk aantal buurstadjes op. Onder andere doordat Fredericton de thuishaven is voor veel kunstenaars, wetenschappers en ingenieurs,  is het door de jaren heen uitgegroeid tot de culturele hoofdstad van de regio.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan