St. Andrews-by-the-Sea, New Brunswick

St. Andrews-by-the-Sea St. Andrews by-the-Sea is een echt kustplaatsje met een groot historisch erfgoed. Er staan verschillende prachtige villa’s en zomerhuizen uit de negentiende eeuw. Neem een kijkje bij het in het oog springende Algonquin Hotel en wandel langs de gebouwen aan Water Street. Interessante bezienswaardigheden in de omgeving zijn St. Croix Island en Ministers Island. Er zijn verschillende restaurants die vis serveren (vooral veel krab) en je kunt er een walvis-excursie maken, kajakken en duiken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ministers Island

Bij eb kun je het Ministers Island bereiken, dat kort voor de kust ligt. Spoorwegwerker William Van Horne kocht het in 1890, nadat hij rijk geworden was door de aanleg van grote delen van Canada’s transcontinentale spoorlijn. Hij bouwde een vijftig kamers tellende villa een stal en een getijdenbad. Je kunt er deelnemen aan rondleidingen.

Ministers Island St Andrews

Blockhouse & het Huntsman Marine Science Centre

Tijdens de Oorlog van 1812 tussen de Britten en Amerikanen werden er aan de kust van New Brunswick verdedigingswerken opgezet, waaronder het Blockhouse. Je kunt er binnen kijken. Op informatieborden lees je verhalen over de bouw en de rol die het bouwwerk gespeeld heeft. Het Blockhouse is geopend van juni tot half september. Huntsman Marine Science Center ligt er niet ver vandaan en is een educatief marine center waar je meer leert over de zee, de zeedieren en de getijden.

Ministers Island St Andrews

Architectuur

St. Andrews herbergt gebouwen in uiteenlopende bouwstijlen, van simpele woningen tot elegante villa’s en zomerhuizen. Een hotel dat in het oog springt is het bijzondere Algonquin-hotel. Veel van de gebouwen aan Water Street dateren uit de late achttiende eeuw. De kruising van Montague en King Streets, met de Anglicaanse kerk, is ook erg mooi.
 

St Andrews

St. Croix Island

In 1604 kwamen de eerste Franse ontdekkers aan in New Brunswick. Zij probeerden een nederzetting te stichten op St. Croix Island, ten noordwesten van St. Andrews. Na een strenge winter met tekort aan drinkwater, groenten en fruit, pakten ze hun biezen en staken ze de Fundybaai over om Port Royal – nu Annapolis Royal – te stichten. De helft van de mannen was tijdens deze barre winter omgekomen. Op het eiland, dat nu een International Historic Site is, liggen parken en vind je informatie over de geschiedenis van het eiland. 

Ministers Island St Andrews

Ross Memorial Museum

Henry Phipps en Sarah Juliette Ross waren wereldreizigers en fanatieke verzamelaars van kunst en antieke voorwerpen. Zij kochten een pand om hun collectie in onder te brengen. Je vindt er een collectie van onder meer negentiende-eeuwse meubels, tapijten en kunstobjecten. Ook is er een speciale zomertentoonstelling die elk jaar verandert.

St. Andrews-by-the-Sea

Omgeving

Fundy-eilanden

In het zuiden van New Brunswick, niet ver van St. Andrews, ligt een idyllische eilandengroep. De grootste zijn Deer Island, Campobello Island en Grand Manan. Vanuit Letete kun je met de boot naar Deer Island en vervolgens naar Campobello Island. Bezoek hier Roosevelt Campobello International Park, het luxe zomerhuis van president Roosevelt. Rond de Fundy-eilanden komen verschillende walvissoorten voor. Vanuit de dorpen (ook op het vasteland) vertrekken walvistours.

St. Andrews-by-the-Sea

Geschiedenis

St. Andrews onstond toen Britse loyalisten uit het Amerikaanse Maine zich er in 1783 vestigden. De loyalisten waren tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog trouw gebleven aan de Britse kroon, maar hun leven kwam in gevaar toen Amerika de strijd won en onafhankelijk werd. In grote getale trokken de loyalisten weg - sommigen per schip, met huis en al. Met uitzondering van de langs de kust gelegen Water Street zijn alle straatnamen gerelateerd aan koninklijke of koloniale personen. Er zijn alleen al dertien straten vernoemd naar de kinderen van koning George III en zijn vrouw Charlotte.

Het strategisch gelegen plaatsje aan de top van een lang, smal schiereiland en aan de monding van de St. Croix River bood plaats aan Engelse soldaten en marktkooplui. Vanuit de haven werden de markten in West-Indië en Groot-Brittannië bediend met onder andere vis en hout. Tegen het eind van de negentiende eeuw, toen de soldaten overbodig geworden waren door de afname van vijandelijkheden en het mindere belang dat er aan overzeese koloniën gehecht werd, nam de handel af en daalde het inwonersaantal drastisch. De spoorwegen ontsloten het gebied aan het begin van de twintigste eeuw en maakten het een toeristische trekpleister. Al in de jaren dertig waren er exclusieve vakantieverblijven en hadden rijke Amerikanen en Canadezen er hun tweede huis waar ze de zomers doorbrachten. Toen de auto voor meer families betaalbaar werd, steeg het aantal bezoekers en daarmee de het aantal hotels en faciliteiten.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan