Dag 11 - Arches National Park

Door Sabine de Vries - A couple of years ago

In de omgeving van Moab zijn er diverse parken te bezoeken, voor vandaag staat voor ons Arches National Park op het programma. Het is zaterdag en nog steeds Spring Break voor heel veel scholen en universiteiten dus we denken dat het wel druk zal worden in het park. We eten een snel Amerikaans ontbijtje - koffie met een donut. Alle losse spullen in de camper opbergen, kabel en slangen afkoppelen en dan op pad. Vanaf de KOA camping in Moab is het ongeveer een kwartier rijden naar de ingang van Arches. Het is bijna 9 uur als we de toegangsweg inrijden, en ja hoor, het is een tijdje geleden maar........ er staat al een rij voor de ingang. Er zijn 2 loketten open en het gaat redelijk snel, zeker als je je parkpas en legitimatie al klaar hebt voor de controle. We krijgen een platregrond van het park en dan kunnen we verder. Gelijk moeten we een steile weg oprijden met een aantal haarspeldbochten, de camper heeft het zwaar met dat klimmen. Overal langs de weg staan al uitzichtpunten aangegeven.

De populairste bezienswaardigheid van dit park is de Delicate Arch en we verwachten dat het daar wel druk zal worden. Het is nog redelijk vroeg redeneren we dus het zal wellicht nu nog meevallen met de drukte. Laten we daar dan maar als eerste een kijkje gaan nemen. Maar als we richting de parkeerplaats rijden zien we dat het al een gekkenhuis is - de parkeerplaats voor de auto's staat al helemaal vol! Er zijn ca. 10 plaatsen voor campers maar daar is ook al de helft van ingenomen door auto's. Maar er is nog plek dus snel parkeren, cameraspullen mee en natuurlijk rantsoen voor onder weg. Ondanks dat het net lente is geworden schijnt het zonnetje behoorlijk, door de frisse wind lijkt het niet zo warm maar ook in dit weer droog je in no time uit. In de zomer is het advies om zeker 2 liter water per persoon mee te nemen voor een dergelijke wandeling maar ook nu moet je er echt op letten voldoende water bij je te hebben.

We beginnen aan de wandeling, die vrijwel direct al behoorlijk stijl gaat stijgen, het is een behoorlijke klim en je raakt snel buiten adem. Het is echt geen overbodige luxe om af en toe te stoppen om op adem te komen in deze ijle lucht en water te drinken. We lopen in een stroom van mensen steeds hoger, af en toe loop je over richels langs de afgrond. Na zo'n 3 kwartier zijn we eindelijk waar we moeten zijn: Delicate Arch. Dit een een grote, solitaire rotsboog die op een plateau staat. En natuurlijk, je raadt het al......... op het plateau staat een rij van mensen die om de beurt in de boog gaan staan om daar gefotografeerd te worden of een selfie van zichzelf te maken....... wij besluiten om gewoon boven aan de rand te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Af en toe lukt het Marc om een foto van de boog te maken zonder een meute mensen erbij. Zo zitten we een tijdje te genieten in het zonnetje. Opeens klinkt er gejoel en applaus, wat blijkt: er wordt onder de boog een huwelijksaanzoek gedaan! Wel grappig dat iedereen gelijk begint te klappen. Na een tijdje hier rond gekeken te hebben is het tijd om aan de afdaling te beginnen, dit gaat iets makkelijker dan de klim naar boven, maar ook stijl naar beneden lopen is behoorlijk vermoeiend in deze warmte, ik moet er niet aan denken om dit in de zomer te doen.

Inmiddels is het op de parkeerplaats nog drukker geworden, auto's rijden rondjes om een parkeerplek te zoeken. Wij blijven nog even staan omdat het inmiddels alweer lunchtijd is. Dan vertrekken we en gaan op weg naar het einde van de weg door het park. Daar ligt Devils Garden waar je een rondwandeling kunt maken langs zo'n 9 rotsbogen. De totale wandeling is bijna 12 km lang, gezien de tijd zal dat niet meer lukken maar een deel willen we wel proberen. Bij het eindpunt aangekomen is het kansloos om de camper te parkeren, ook hier staat alles vol met auto's, ook hier worden weer de RV parkeerplekken ingenomen door auto's. We rijden 2 rondjes maar geven het dan op, we komen later in de middag nog wel een keer terug. Dan maar terug rijden en op andere plekken gaan kijken. We stoppen bij diverse uitzichtpunten om foto's te maken en stoppen dan bij de Skyline Arch waar je een korte wandeling kunt maken. Dan weer terug naar Devils Garden waar het inmiddels iets rustiger geworden is. We parkeren de camper en beginnen aan de wandeling, we lopen langs Tunnel Arch, Pine Tree Arch en Landscape Arch. Van onder deze boog is op 1 september 1991 nog een groot stuk rots van 180 ton plotseling naar beneden gestort. Voor de rest van de wandeling wordt het te laat, het is al bijna 6 uur. We gaan terug naar de camper en rijden de weg terug richting uitgang om nog een laatste stop te maken bij de Windows Section. Ook hier kun je een korte rondwandeling maken langs een aantal rotsbogen. Ondanks het tijdstip wordt het maar niet rustiger in het park, er zijn nog steeds heel veel mensen aanwezig. Sommigen komen zelfs met dekens aan gelopen om in de North Window boog te gaan zitten wachten op de zonsondergang. Wij zijn inmiddels wel behoorlijk moe en we moeten ook nog terug rijden naar de camping. Het begint nu ook echt donker te worden en met de camper in het donker rijden is voor Marc niet echt een pretje, ook omdat de wegen nu niet echt goed verlicht zijn. We zijn uiteindelijk om kwart over 8 terug op de camping en bij het licht van een zaklantaarn moeten we water en stroom aansluiten. En we moeten ook nog eten, dus snel wat hamburgers in de pan met sla en gebakken aardappeltjes erbij. We willen ook graag uitgebreid douchen en de douche in de camper is daarvoor iets te krap. Dus spullen pakken en naar de campingdouche - die valt wat tegen, geen goede straal en het duurt een eeuwigheid voordat het water warm is. Als we terug zijn in de camper is het al over elven en tijd om te slapen. Weer een mooie dag met heel veel indrukken om te verwerken!

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!