Dag 13 - Castle Valley

Door Sabine de Vries - A couple of years ago

Vandaag de laatste dag in Moab. We willen vandaag Castle Valley bekijken. Door deze canyon van torenhoge rotswanden stroomt de Colorado River. De Scenic Byway 128 loopt door deze canyon en slingert mee met de rivier. Overal zijn viewpoints waar we stoppen om van het uitzicht te genieten en foto's te maken. We rijden langs de Red Cliff Ranch waar we op de terugweg willen stoppen. Maar nu eerst nog even touren door dit mooie landschap. 

We nemen de afslag naar de nederzetting Castle Valley. Bij de toegangsweg staan tientallen brievenbussen dus zo te zien wonen in deze uithoek nog behoorlijk wat mensen! We rijden door en hier en daar verspreidstaan inderdaad nog behoorlijk wat huizen in de velden. Er staan echt krotten van woningen, op sommige terreinen staat alleen maar een camper maar we zien ook echt prachtige villa's staan. Er zijn zelfs kerken en een soort stadhuis hier te vinden. Dit is ook de plek waar de opnames voor de tv-serie West World worden gefilmd. Al met al is het een bizar gezicht, zo'n soort van dorp in the middle of nowhere.

Als we Castle Valley uitrijden vervolgen we de tour via de La Sal Loop Road, in eerste instantie een eindeloos lange weg. Inmiddels is het wel tijd voor een pauze en de camper wordt langs de weg gezet, stoeltjes uitklappen en genieten in het zonnetje. We zitten al een uurtje dus dan ook maar hier onze lunchpauze houden. Toen we de canyon inreden hebben we een fietser ingehaald en terwijl wij zo in het zonnetje zitten komt hij weer voorbij rijden dus we zwaaien weer naar elkaar.

We gaan nog een stukje verder de Loop Road afrijden en willen dan omkeren. Vandaag is het plan om niet al te laat op de camping terug te zijn, we hebben nog wat boodschappen nodig, de was moet ook weer eens gedaan worden en morgen hebben we weer een reisdag voor de boeg dus dat betekent ook een beetje op tijd naar bed. 

Maar als we eenmaal weer rijden blijkt deze weg de bergen in te gaan en al gauw slingeren we door haarspeldbochten langs afgronden en is keren er natuurlijk niet bij.... De camper heeft het af en toe zwaar met klimmen en hoe hoger we komen hoe meer sneeuw er ligt. Maar wat een uitzicht, ook al hou ik mij af en toe krampachtig vast en zit ik er niet al te ontspannen bij. Marc vindt het alleen maar prachtig om zo te rijden. We komen op stukken waar er bijna maar 1 baan te berijden is vanwege sneeuw op de weg, je moet echt in de sporen blijven rijden. De weg glinstert maar het is niet goed te zien of het smeltwater is of ijs, dus stapvoets verder. Ook zijn er behoorlijk wat plekken waar we langs moeten waar hele brokken rots op de weg terecht zijn gekomen dus ook daar is het oppassen geblazen. Maar uiteindelijk bereiken we de top  en staan we in de sneeuw op bijna 2600 meter hoogte. Even verder op keren we weer en dalen we via dezelfde weg weer af naar beneden. Inmiddels komt ook onze fietser naar boven gereden, petje af hoor!

Volgens plan stoppen we bij de Red Cliff Ranch; deze ligt aan de rivier en het complex bestaat uit een ranch, een winery, een restaurant en hotel (lodge). Er is ook een gratis filmmuseum, want de ranch en de omgeving zijn veelvuldig gebruikt voor filmopnames maar ook reclameshoots en modereportages. Beroemdheden als John Wayne, Henry Fonda maar ook Johnny Depp hebben hier rondgelopen. Bekende films die hier zijn opgenomen zijn onder andere de oude westerns Rio Grande en Geronimo, maar oom Thelma and Louise en Back to the Future. We bekijken het museum en maken buiten nog wat foto's. Er komen diverse roeiboten voorbij, de rivier stroomt hier best snel en er zitten wat stroomversnellingen wat leuk om te zien is hoe de bootjes hier doorheen manoevreren.

Dan terug naar Moab en onderweg nog wat uitzichtpunten fotograferen. Maar bij de eerste stop is het stress: Marc z'n camera reageert niet meer op de sluitertijd, er staat één of andere instelling verkeerd en geen idee hoe dit gebeurd is, maar nog erger hoe dit op te lossen. Er is natuurlijk geen netwerk bereik op deze plek om een oplossing te googelen maar de handleiding van de camera staat gelukkig als download op de tablet. Zoeken, zoeken, zoeken........ ja gevonden wat het euvel is maar de handleiding vertelt natuurlijk niet hoe het op te lossen is! Zo zijn we al snel een uur verder, dan maar terug naar de camping om verder te kijken hoe dit is op te lossen, de camera maakt nu alleen maar overbelichte foto's. Als we weer in de buurt van Moab zijn is er weer netwerkverbinding en er blijkt volgens Google een fotowinkel in Moab te zitten. Wellicht dat zij een oplossing weten. Het is zoals gewoonlijk enorm druk in Moab en het stadje is ook niet echt berekend op parkeerplekken voor RV's dus dat is nog even zoeken naar een plekje. De fotozaak blijkt ook Nikon dealer te zijn dus we hebben goede hoop als we binnen stappen..........maar helaas, de man is erg behulpzaam maar hij weet het ook niet, het enige dat hij kan adviseren is de camera terug zetten naar de fabrieksinstellingen. Ook dit helpt echter niet. Inmiddels is het al 6 uur dus vroeg terug op de camping gaat het niet worden. Eerst maar snel boodschappen doen en oh ja, we hebben nog maar een halve tank benzine en een halve tank propaan dus ook nog even langs een tankstation.

Uiteindelijk zijn we na 7 uur pas op de camping, Marc gaat de camper aansluiten en verder proberen om zijn camera weer aan de praat te krijgen en ik ga naar de wasserette. Ik neem de laptop mee in de hoop dat daar het wifi signaal sterker is dan kan ik verder googelen naar een mogelijke oplossing. Ik vind een online helpdesk die 24/7 bereikbaar is maar dat kost 5 dollar en ik de credit card natuurlijk niet bij me. Snel Marc maar whatsappen  even later zitren we samen in de wasserette online met de helpdesk. We krijgen natuurlijk niet direct antwoord maar inmiddels zijn we aan de praat geraakt met een Canadees echtpaar die ook de was aan het doen zijn. We praten over van alles en nog wat terwijl de wasmachine en droger hun werk doen. Inmiddels is het al wel 9 uur geworden en hebben we nog niet eens gegeten! We nemen afscheid en doen gauw dan maar een diepvriesmaaltijd in de magnetron, rijst met kip is zo laat op de avond in ieder geval niet zo'n zware kost. De rest van de avond blijft het tobben met de camera, af en toe doet ie het wel en dan weer niet, om moedeloos van te worden. Als we tegen 12 uur naar bed gaan hebben we weinig hoop dat het nog goed komt met de camera...

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
11 en 12 december: online infodagen met webinars, live Camper Q&A én persoonlijke adviesgesprekken (Zoom)
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!