Redactionele blogs

De soda taks komt eraan

Door Maurits van den Toorn op zo 17 jul 2016 9:00:00

Het is burgemeester Jim Kenney van Philadelphia gelukt: vanaf 1 januari 2017 heeft zijn stad een speciale soda tax als middel in de strijd tegen overgewicht en diabetes. Philadelphia is de eerste grote stad met zo’n frisdankbelasting, nadat het burgemeester Bloomberg in New York eerder niet was gelukt.

soda taks verenigde staten

Mason en Dixon

Door Maurits van den Toorn op di 5 jul 2016 11:00:00

De Britten Charles Mason en Jeremiah Dixon legden met hun meetwerk in het midden van de achttiende eeuw de grenzen vast tussen wat toen nog de provincies Maryland, Pennsylvania en Delaware waren. Vaak wordt gedacht dat daarmee ook werd bepaald waar wel of geen slaven gehouden mochten worden, maar dat is niet waar.

mason-dixon grens afbeelding

Stonewall Inn wordt nationaal monument

Door Maurits van den Toorn op wo 29 jun 2016 11:00:00

President Obama heeft op 24 juni de Stonewall Inn in New York tot Nationaal Monument uitgeroepen. Het is het eerste monument dat aandacht schenkt aan homorechten. Het besluit van de president komt een jaar nadat het Supreme Court bepaalde dat het homohuwelijk in alle staten van de Verenigde Staten wettig was. Obama legde in zijn bekendmaking expliciet een verband met de recente schietpartij in Orlando, waar in een homobar 49 bezoekers werden doodgeschoten.

stonewall inn new york

Eindeloos praten: filibuster

Door Maurits van den Toorn op zo 26 jun 2016 9:00:00

Een opmerkelijk fenomeen in de Amerikaanse politiek is filibuster of filibustering. Het betekent dat iemand tijdens een politiek debat (bijna) eindeloos over een bepaald onderwerp mag doorpraten om een stemming erover te blokkeren of juist af te dwingen. Zeker in vergelijking met de gang van zaken in het Nederlandse parlement – met streng gerantsoeneerde spreektijden en een voorzitter die al snel vraagt ‘wilt u afronden?’ – is het een vreemde praktijk. Het werd onlangs weer van stal gehaald na de schietpartij in Orlando. Democratische senatoren hielden een filibuster om een stemming af te dwingen over strengere wapenwetgeving.

filibuster verenigde staten

5 liedjes die je niet meer uit je hoofd krijgt

Door Lisa Huis in 't Veld op za 18 jun 2016 11:00:00

Elke keer dat de naam Blue Ridge Mountains valt of we alleen maar denken aan San Francisco, is het weer zo ver: er nestelt zich een melodietje in ons hoofd dat er de rest van de dag niet meer uit wil. Gedeelde smart is halve smart, dus hierbij onze top vijf van liedjes over de USA die je niet meer uit je hoofd krijgt!

Het kleinste National Park

Door Maurits van den Toorn op zo 12 jun 2016 11:05:00

Nationale Parken in de Verenigde Staten, er zijn er honderden, de een nog groter en grootser dan de ander. Denk maar aan Yosemite, de Grand Canyon, en Yellowstone. Maar er is ook een klein park, een echt kleintje zelfs, dat zich midden in downtown Seattle bevindt. Toegegeven: als je op Second Avenue South voor nummer 319 staat – een hoekhuis – komt niet direct het idee van een park bij je op. Welk park heeft nou een deur, om maar wat te noemen. Toch is het er echt een, het Klondike Gold Rush National Historical Park.

Klondike Gold Rush National Historical Park Seattle Unit

De buit is binnen voor Hillary

Door Maurits van den Toorn op do 9 jun 2016 12:15:00

De tweede Super Tuesday heeft duidelijk gemaakt wat er al aan zat te komen: Hillary Clinton heeft voldoende gedelegeerden binnengehaald om de Democratische presidentskandidaat te worden. Ze won in Californië, New Mexico, New Jersey en South Dakota. In totaal leverde dat 372 gedelegeerden op. Clinton heeft nu 2184 gedelegeerden plus (hoogstwaarschijnlijk) 542 super delegates en daarmee ruim voldoende voor de nominatie. Sanders deed het met een winst van 283 gedelegeerden niet slecht, maar ook niet goed genoeg: hij heeft nu 1747 plus 47 gedelegeerden. Vooral de forse winst van Clinton in Californië is een klap voor Sanders, lange tijd werd een nek-aan-nek race verwacht omdat zijn boodschap hier goed leek aan te slaan.

Bernie Sanders

Wat moet ik weten van de NBA-finales?

Door Coen van Rossum op di 7 jun 2016 15:00:00

Op dit moment zijn in de Verenigde Staten de finales bezig van de NBA: de grootste basketbalcompetitie ter wereld. De sport is in Nederland betrekkelijk moeilijk te volgen vanwege het tijdstip waarop de wedstrijden gespeeld worden; wat in de VS primetime is, valt in Nederland ergens tussen één en vier uur ’s nachts. Omdat half Amerika het basketbal volgt en dat een perfect voorbeeld is van hun sportcultuur, is het leuk om iets over deze belangrijke sportfinales te weten. In deze blog: key points over de NBA om de komende twee weken te onthouden. Zondag 19 juni wordt de laatste en beslissende finalewedstrijd gespeeld

basketbal NBA Amerika
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan