Maurits van den Toorn

Maurits van den Toorn is historicus en journalist, in het verleden onder meer bij de Staatscourant, met als specialisatie verkeer en vervoer. Ook schreef hij voor de vakbladen PM Public Mission en SC. Hij heeft er geen enkel bezwaar tegen om met enige regelmaat de Verenigde Staten en Canada te bezoeken. Voor Tioga Tours geeft hij zijn opinie over politieke zaken, bijzondere personen en opvallende gebeurtenissen in de VS en Canada. Hij geeft je tekst en uitleg bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en alles wat daarbij komt kijken.

Maurits

Blogs van Maurits van den Toorn

De verkiezingen komen eraan!

Mon 3 Jun 2019 0:00

Nu komen er in de Verenigde Staten bijna altijd wel verkiezingen aan. Elke twee jaar kunnen de kiezers zich bij het stemhokje melden om een pak papier in te vullen en een nieuwe sheriff, burgemeester, openbare aanklager, voorzitter van de wijkraad, vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden of in de Senaat te kiezen – en dan vergeet ik ongetwijfeld nog een hoop functionarissen. Maar h

Music Monday: Rap en Hip Hop

Sat 29 Dec 2018 0:00

Het zijn twee begrippen die vaak in één adem worden genoemd: rap en hiphop. De ware liefhebbers en kenners maken onderscheid tussen beide, al hebben ze wel degelijk met elkaar te maken. Dat is alleen al zo omdat ze min of meer tegelijkertijd op dezelfde plek zijn ontstaan: eind jaren zeventig in The Bronx.

De midterm elections komen eraan

Thu 1 Nov 2018 0:00

Wie momenteel door de Verenigde Staten reist, ziet ze weer overal in voortuinen en wegbermen staan: plastic bordjes, bijna altijd in rood, wit en blauw, met namen van kandidaten voor uiteenlopende functies en ambten. Kandidaten die het breed kunnen laten hangen, hebben billboards langs de snelweg gehuurd. Het is duidelijk: de midterm elections naderen, op 6 november is het zover.

Music Monday: De vele volksliederen van de USA

Mon 8 Oct 2018 0:00

Ooit van het liedje The Defence of Fort M'Henry gehoord? Niet meteen nee zeggen, want het is de oorspronkelijke naam van het Amerikaanse volkslied. En dat kennen we allemaal, maar dan als The Star-Spangled Banner. Het heeft een wat rommelige ontstaansgeschiedenis, net als veel andere volksliederen.

Krantenjongen én miljonair

Mon 30 Jul 2018 19:45

Van krantenjongen tot miljonair, het is de kortste samenvatting van wat we kennen als the American dream. Maar krantenjongen én miljonair is natuurlijk nog mooier.

Om in vakantiestemming te komen: reisboeken

Mon 16 Jul 2018 18:55

De dagen worden iets donkerder, het weer iets grauwer: tijd om weg te kruipen op de bank met een goed boek. Zin om je te verdiepen in onze bestemmingen? Om je gedachten te verzetten en toch een beetje op reis te zijn, deel ik mijn favoriete reisboeken. Daarmee bedoel ik geen reisgids met praktische tips, maar een verhaal waarin je meereist met een ander en het land door zijn ogen ziet. Om v

De geschiedenis van baseball

Mon 11 Jun 2018 19:45

Baseball is onlosmakelijk verbonden met Amerika. Is baseball de meest Amerikaanse sport die er bestaat? Dat is lange tijd wel zo geweest. Baseball zou zelfs in de Verenigde Staten zijn ontstaan. In deze blog: de geschiedenis van baseball.

Music Monday: Latin Music

Mon 28 May 2018 19:45

Samba! Salsa! Cha cha cha! Latin Music heeft een wat clichématig imago: het is lekkere ritmische, dansbare muziek met soms ter afwisseling een zoete ballade. Zoals de meeste clichés is het niet helemaal onwaar, al valt er in muzikaal opzicht echt wel meer aan Latin Music te beleven. Latin Music is al heel lang een populair genre in Amerika. Met het groeiende aantal Spaanstaligen in het land

Dag van de Arbeid

Tue 1 May 2018 9:25

Bijna overal ter wereld wordt op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. Nederland is hierop een uitzondering. Wij vieren het niet omdat Koningsdag ‘in de weg’ zit; nóg een vrije dag vinden werkgevers te duur. In de VS wordt de dag wel gevierd maar niet op 1 mei, terwijl juist daar de Dag van de Arbeid zijn oorsprong heeft in de vorm van de Haymarket Affair.

Tornado Alley

Sat 28 Apr 2018 9:00

Tornado Alley: dat klinkt alsof je het hebt over een wat rommelig, misschien zelfs een beetje ruig straatje met interessante kroegen. Ruig is het zeker, maar het gaat om iets heel anders: het is de aanduiding voor het gebied in de Verenigde Staten waar de meeste tornado’s voorkomen. Het seizoen begint weer, want de meeste komen voor in april, mei en juni.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan