Hillary for president!

Het nieuws werd al zo lang verwacht dat het bijna geen echt nieuws meer was: Hillary Clinton wil de democratische presidentskandidaat worden en uiteindelijk de eerste vrouwelijke president van de USA. De kans is groot dat in ieder geval het eerste gaat lukken.

Geen traditionele First Lady

Dat Hillary Rodham Clinton na vier jaar als minister van Buitenlandse Zaken zou terugtreden en alleen nog in het lucratieve lezingencircuit actief zou worden, was niet erg waarschijnlijk, gezien de ambities die ze eerder tentoonspreidde. Ze was tijdens het presidentschap van Bill Clinton immers geen traditionele ‘first lady’, maar stortte zich op de hervorming van de gezondheidszorg – uiteindelijk zonder resultaat. Ze was met die activiteiten een waardige opvolger van die andere first lady die niet achter de schermen wenste te blijven: Eleanor Roosevelt (1884-1962), die na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde bij het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Hillary Rodham Clinton

Senator, minister

Na haar periode als first lady kwam Hillary voor de staat New York in de senaat, deed in 2008 een vergeefse gooi naar het presidentschap en werd in 2009 in de eerste termijn van president Obama minister van Buitenlandse Zaken. En nu dus opnieuw een poging om president te worden.

De gebruikelijke gekken

Binnen de Democratische partij lijkt Hillary weinig tegenstanders van formaat te krijgen. Naast de gebruikelijke gekken worden gouverneur Martin O’Malley van Maryland en ex-senator Jim Webb uit Virginia genoemd. Mogelijk hoogst capabele figuren, maar serieuze kanshebbers zullen het niet worden. Ook senator Elizabeth Warren werd enige tijd als potentiële kandidaat genoemd, maar ze heeft zelf altijd ontkend dat ze presidentiële ambities heeft.

Democratische partij

Alle schandaaltjes komen weer langs..

De uiteindelijke verkiezingsstrijd zal hard worden, dat weet iedereen. Amerikaanse campagnes blinken in Europese ogen toch al uit in smakeloosheid en Hillary maakt het slechtste in de Republikeinen los. Alle schandalen en schandaaltjes waarin Bill en/of Hillary verzeild zijn geraakt zullen weer langskomen: van lang geleden het dubieuze investeringsproject Whitewater in Arkansas en natuurlijk de affaire-Lewinsky, en ten tijde van Hillary’s ministerschap de aanval op de Amerikaanse ambassade in Tripoli (spontane volkswoede of terrorisme?) en zeer onlangs de kwestie van e-mails die Hillary als minister had verstuurd via haar privé-mailadres en vervolgens deels had gewist. Dat laatste is inderdaad niet zo slim (het roept herinneringen op aan president Nixon die ten tijde van de Watergate-affaire bandopnamen had gewist), maar het is wat te mager om er een grote zaak van te maken. Iedereen gooit e-mails weg.

Bill Clinton

..maar nieuwe worden niet gevonden

Ook de overige kwesties zullen niet echt problemen meer veroorzaken. Het zijn uitgekauwde zaken waarover na alle onderzoeken echt niets nieuws meer boven tafel zal komen. Er zal eerder een zekere vermoeidheid bij de kiezer ontstaan over het steeds maar weer oprakelen van deze kwesties, die herhaaldelijk en uitputtend zijn onderzocht op – altijd een goed argument in de VS – kosten van de belastingbetaler. De kans dat er een heel nieuw schandaal zal opduiken is na zoveel jaren wroeten praktisch nihil.

Te oud?

Een soms gehoord argument tegen de nu 67-jarige Hillary is dat ze te oud is. Ach, zou het? Reagan werd in 1981 president op zijn 70e, Andrew Jackson in 1829 op zijn 62e en John Adams in 1797 ook op zijn 62e. Toegegeven, die laatste twee heren waren iets jonger, maar sindsdien is de levensverwachting aanzienlijk gestegen. Bovendien wordt tegenwoordig verwacht dat we langer doorwerken. Het is kortom niet het sterkste tegenargument.

Het Witte Huis

Anti-Hillary petitie

De eerste reacties na Hillary’s aankondiging van de Republikeinse kandidaten Ted Cruz en Rand Paul en van de mogelijke kandidaat Jeb Bush logen er niet om. De laatste startte zelfs een online anti-Hillary petitie. Zinloos natuurlijk, maar goed voor de publiciteit. Hoewel de Republikeinse senator Marco Rubio zich al kandidaat stelde (en gouverneur Chris Christie van New Jersey waarschijnlijk volgt), is de kans groot dat we in 2016 opnieuw een rondje Clinton versus Bush krijgen.

Bekijk ook deze pagina:

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan