Vraag & antwoord: Campings in Amerika en Canada

Tijdens je camperreis door Amerika of Canada overnacht je op campings. Er zijn diverse soorten campings met verschillende voorzieningen. We hebben hieronder praktische informatie voor je op een rijtje gezet.

Campings in Amerika en Canada zijn helemaal ingesteld op campers. De plekken zijn ruim en vaak voorzien van een picknicktafel. In Amerika en Canada kun je een onderscheid maken in campings in parken en staatsparken ("natuurcampings") en campings buiten nationale parken ("commerciële campings"). Op commerciële campings zijn meestal meer voorzieningen dan op natuurcampings, maar ze kosten vaak ook een stuk meer. Tot slot zijn er trailerparks: campings waar alleen campers mogen staan. Vaak wonen mensen hier permanent.

Campingketens: Soms kun je bij Nederlandse touroperators complete reizen met campings boeken. Dit lijkt erg handig, maar er kleeft een groot nadeel aan. Vaak kampeer je namelijk op campings van grote ketens, die ver van de stad of een nationaal park vandaan liggen. Dat is zonde, want in nationale parken en bij steden liggen vaak ook veel campings. Deze kun je eenvoudig zelf reserveren. Dat scheelt je veel onnodige kilometers en kostbare vakantietijd.

We helpen je op weg met onze campingdatabase en campingplanner. Ook kunnen we je uit eigen ervaring campings aanraden: we reizen zelf regelmatig met een camper door Amerika en Canada en hebben in het verleden groepsreizen door de VS begeleid. We adviseren je graag over mooie overnachtingsplekken en het reserveren van campings.

Via de campingdatabase met reviews

Bekijk onze campingdatabase met reviews. Heb je een mooie camping gezien? Klik dan het hartje aan. De camping wordt dan bewaard in jouw Mijn Tioga-account, bij je reisfavorieten (wel eerst even een gratis account aanmaken en/of inloggen!)

Met de handige Campingplanner

Heb je je route al klaar? Dan zoek je heel gemakkelijk campings met onze Campingplanner. Je loopt stap voor stap langs alle plaatsen in je route en kunt campings in die plaats als favoriet markeren. Als je al eerder campings favoriet hebt gemarkeerd vanuit de Campingdatabase, dan verschijnen ze hier ook als favoriet. Om de campingplanner te gebruiken, moet je ingelogd zijn op Mijn Tioga en een route gekozen/gemaakt hebben. De route- en campingplanner werken het beste op een laptop/desktop. Lees de uitleg over de campingplanner. Meer uitleg over onze routeplanner vind je hier

Dat kan bij enkele rondreizen in Zuidwest-Amerika en voor vrijwel alle camperreizen in de regio West-Canada. Samen met een lokale specialist reserveren wij dan voor jouw route de campings. Zij verzorgen, naast het reserveren van jouw campingplek, ook een uitgebreid routeboek. Je kunt ze in geval van nood ter plaatse bereiken en je krijgt toegang tot een speciale app met tips en informatie. Er wordt een vast tarief per nacht berekend, dat hoger ligt dan het campingtarief. Je bent dus voordeliger uit als je zelf de reservering maakt, maar dan heb je niet het gemak en de extra service die zij je kunnen bieden. Aan jou de keuze!

  • West-Canada: Je kunt hiervoor je eigen route samenstellen. Als je een route hebt gemaakt of hebt gekozen op onze site, ga dan naar het tabje 'Campings laten reserveren'. Volg de instructies die hier staan. Lees meer.
  • Zuidwest-Amerika: Je kiest uit enkele specifieke rondreizen in Zuidwest-Amerika. Je kunt hierin geen andere plaatsen toevoegen of een eigen route bouwen.

Belangrijk om vooraf te weten:

  • Alleen mogelijk voor de gehele route en alle campernachten
  • Alleen mogelijk als je de camper bij ons hebt geboekt
  • Je kunt geen voorkeur voor campings opgeven: het zal een mix zijn van commerciële campings en natuurcampings
  • Het annuleren of wijzigen van campings is alleen mogelijk tegen (hoge) kosten

Op Amerikaanse en Canadese campings buiten nationale parken heeft je camper meestal aansluiting op water, elektriciteit en riolering. Vaak zijn er extra voorzieningen zoals een zwembad, wasserette, campingwinkel en wifi. Dit zijn vaak de duurste campings. Campings die midden in de natuur liggen (vaak in nationale parken) hebben minder voorzieningen, maar zijn ook goedkoper. Er is vaak wel een fill- & dumpstation, waar je afvalwater kunt lozen en vers water kunt aanvullen. Soms zijn er op natuurcampings toiletgebouwen (soms met douches) en wasbakken aanwezig.

Campings in nationale parken kosten gemiddeld tussen de $20 en $40 per nacht per plaats. Hier is meestal geen hook-up beschikbaar, maar er zijn wel toiletten, wasbakken en soms douches. Commerciële campings kosten gemiddeld tussen de $50 en $150, afhankelijk van de locatie en de voorzieningen. De meest luxe campings hebben meestal plaatsen met hook-up, douchegebouwen, wifi, wasserette en vaak een zwembad.

Je mag niet zomaar overal je camper parkeren om te overnachten. Gratis overnachten kan enkel op speciaal daarvoor aangewezen plekken. De regels voor wildkamperen, ook wel Drycamping genoemd, verschillen per staat/provincie. Daarnaast zijn er enkele goedkope opties. Lees onze blog over gratis en goedkope opties voor kamperen in Amerika & Canada

KOA staat voor Kampgrounds of America. Verspreid over Amerika heeft KOA ongeveer vijfhonderd campings. KOA-campings zijn zeer geschikt voor campers en worden aan strenge inspecties onderworpen. De kampeerplekken beschikken allemaal over dezelfde faciliteiten, zoals een waterdump, watertoevoer, elektra, picknickbanken en vuurkorven. Op sommige KOA's is een zwembad te vinden.

Korting op campings in Amerika en Canada

Er zijn verschillende manier om korting te krijgen op je campings in Amerika of Canada.
KOA-coupon: Heb je bij ons een camper geboekt? Dan krijg je bij je reispapieren een kortingscoupon van KOA. Deze coupon geeft je korting op alle KOA-campings. Je krijgt de korting ter plaatse op vertoon van de coupon. De korting geldt ook als je van tevoren al gereserveerd (en betaald) hebt. Je hoeft bij het online reserveren dus niet het kaartnummer in te vullen. Je krijgt de korting pas bij aankomst op de camping.

ANWB-ledenpas: Veel campings in Amerika en Canada zijn aangesloten bij de AAA (American Automobile Association) of AAC (Canadian Automobile Association). Dit zijn zusterorganisaties van de Nederlandse ANWB. Op campings die aangesloten zijn bij de AAA en AAC, krijg je korting met je ANWB-ledenpas. Laat bij aankomst je kaart zien en vermeld dat de ANWB een samenwerkingsverband met de AAA en AAC heeft. Dit samenwerkingsverband heet 'Show Your Card'; op de voorkant van je ANWB-pas staat dit aangegeven.

Campings in nationale parken: Campings in de nationale parken van Amerika/Canada zoals Yosemite, Grand Canyon en Banff of Jasper kun je het beste altijd reserveren. In de zomervakantie en weekenden zijn campings soms al maanden van tevoren volgeboekt. Maar ook buiten het hoogseizoen raken campings in nationale parken volgeboekt. Het reserveren van campings in nationale parken kan vaak al vanaf zes maanden van te voren. In onze blogs lees je hier meer over en leggen we stap voor stap uit hoe reserveren in nationale parken werkt:

Campings in staatsparken en provinciale parken: Deze campings worden steeds populairder. We raden je zeker aan ook deze van tevoren te boeken. Wanneer dit kan, verschilt per staat/provincie. Meestal varieert het van 4 maanden tot 10 maanden.

Campings in staatsparken in Florida: Florida is de staat waarin de staatsparkcampings vaak het snelst volgeboekt zijn. Inwoners van deze staat kunnen al vanaf 11 maanden van tevoren hun plekje boeken. 10 maanden van tevoren is het de beurt aan overige reizigers. Je moet dan stipt op tijd klaarzitten om je camping te reserveren, zeker als je in de populaire wintermaanden, naar de Keys of het voorjaar reist: 10 maanden van tevoren om 14:00 onze tijd. Kijk op Florida State Parks voor meer informatie.

Commerciële campings: Als je reist in het hoogseizoen (mei-september) raden we je aan om alle campings vooraf te reserveren. Wil je niet alles vastleggen? Reserveer dan in elk geval campings bij grote steden, in nationale parken en campings waar je tijdens weekenden overnacht. Als je zeker wil zijn van een camping op een bepaalde plaats, kun je het beste altijd vooraf reserveren. Bekijk onze campingdatabase met reviews voor een overzicht van campings in Amerika en Canada.

Sommige campings kun je niet reserveren. Er geldt dan een first-come, first-served-systeem. Wie als eerste op de camping arriveert, krijgt als eerste een plek. Dat gaat vaak als volgt: je rijdt de camping op en zoekt een lege plaats uit. Kijk op het paaltje naast de kampeerplek of er een briefje hangt. Is dit niet zo, dan is de plek vrij. Je pakt dan bij de ingang een envelop, stopt het verschuldigde bedrag erin en beantwoordt de vragen op de envelop. Deze gooi je in de brievenbus bij de ingang. De afscheurstrook van de envelop bevestig je, ingevuld en wel, aan de paal naast je kampeerplek: deze is nu van jou! Voor first-come, first-served moet je snel zijn, rond 11:00 zijn ze vaak allemaal al bezet.

Bijna alle commerciële campings bieden hook-upplaatsen aan. Er is een onderscheid in full hook-up en limited hook-up:
Full hook-up: Je camper heeft aansluiting op water, elektra (110 volt), riolering en soms kabel-tv.
Limited hook-up: Je camper heeft alleen aansluiting op elektriciteit (110 volt) en water.

Op staats- of natuurcampings is hook-up meestal niet beschikbaar, er zijn dan fill- en dumpstations waar je je watervoorraad kunt aanvullen en het afvalwater kunt lozen. Je kunt op deze campings met mate gebruik maken van de verlichting in de camper. Deze werkt dan op de (extra) accu. Ook de koelkast blijft het doen; deze schakelt automatisch over op propaan.

Vaak moet je bij een campingreservering een amperage voor de elektriciteitsaansluiting kiezen, bijvoorbeeld 15 ampère. Hier is de laagste voldoende.

Veel campers beschikken over een generator. Als je hier gebruik van maakt, kun je de magnetron en stopcontacten in de camper gebruiken, ook als je geen hook-upplaats (plaats met elektriciteit) hebt. Op de meeste campings is het niet toegestaan om de generator (op bepaalde tijden) te laten draaien. Bovendien kost het geld, maakt het herrie en levert het stank op.

Op campings kun je vaak kiezen uit twee soorten kampeerplaatsen: back-in en pull-thru. Een pull-thru betekent dat je de camper er vooruit in kunt rijden en via de achterkant de plek weer kunt verlaten. Je hoeft dus geen ingewikkelde rijmanoeuvres te maken. Bij een back-in plaats moet je de camper wel inparkeren: je rijdt achteruit de plaats in of uit.

Ja, op de meeste commerciële campings zijn wasserettes aanwezig waar je tegen een vergoeding je kleding en dergelijke kunt wassen. Op de staats- of natuurcampings is dat niet het geval.

Bij de meeste verhuurders kun je ter plaatse stoeltjes en/of een tafel bijhuren (indien voorradig). Dit kan meestal niet van tevoren worden besteld. Als bijhuren niet mogelijk is, kun je bij plaatselijke winkels (bijvoorbeeld een Walmart) vaak relatief goedkoop tuinmeubilair aanschaffen. Op campings heb je vaak een picknicktafel tot je beschikking, maar bij een stop onderweg kunnen een stoel en tafel van pas komen.

Er zijn in Amerika en Canada voldoende campings waar je met een tent terecht kunt. Vooral de staats- of natuurcampings zijn hiervoor geschikt. Op zogenaamde trailerparks (waar veel mensen permanent in hun camper wonen) is hiervoor geen plek. In het informatieboek dat je van ons meekrijgt, staat bij de geselecteerde campings aangegeven of je er met een tent terecht kunt. Kijk hiervoor ook in onze camping-database en op de website van campings die je wilt bezoeken.

Een cabin is een eenvoudig soort bungalow die geschikt is voor vier personen. Cabins zijn op sommige campings te huur, met name op KOA-campings. Sommige mensen kiezen ervoor om in een cabin te overnachten omdat kamperen in het hoogseizoen erg heet kan zijn, en een cabin vaak over airco beschikt. Wil je overnachten in een cabin, dan is het verstandig om vooraf te reserveren.

Kijk altijd op je bevestiging/voucher van de camping hoe laat het in- en uitchecken is en wat je moet doen als je (te) laat aankomt. Ook campings werken vaak met recepties en die zijn niet 24 uur per dag open.

Kamperen met (strenge) vorst vereist speciale maatregelen. Als het langdurig en flink vriest, moet je bijvoorbeeld alle watertanks van je camper leegmaken, omdat ze anders kunnen bevriezen. Laat je hierover goed informeren door de verhuurder! Je leest ook tips over kamperen met vorst in de handleiding die elke verhuurder verstrekt.

In het merendeel van de campers zit een dakairco die je tijdens het kamperen kunt gebruiken. Helaas kunnen we de aanwezigheid daarvan niet garanderen. Op sommige plaatsen in Amerika kan het erg heet worden, in Death Valley is 40-50 graden niet ongewoon. Heb je geen dakairco of kun je niet goed tegen de hitte? Weet dan dat er net buiten Death Valley ook campings zijn, waar het doorgaans een stuk minder heet is! In de zomermaanden is het in Death Valley zó heet dat de meeste camperverhuurders het verbieden om dit gebied te betreden.

We schreven blogs over uiteenlopende onderwerpen, gerelateerd aan reizen met een camper en campings in Amerika en Canada. Zo vind je blogs met gedetailelerde uitleg over het reserveren van campings in de nationale parken en in Yosemite National Park. Ook schreven we een blog vol tips over goedkoop kamperen en een blog met tips over de eerste dag met een camper. Lees alle blogs over kamperen in Amerika en Canada.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan