San Diego, Californië

San Diego skyline met palmbomen San Diego is een zonnige stad in Zuid-Californië. In deze marinestad zie je de Mexicaanse invloeden en voel je de Mexicaanse sfeer. Je kunt een bezoek brengen aan de Mexicaanse stad Tijuana of een wandeling maken door het oude centrum van San Diego. Ook ligt hier het beroemde SeaWorld, een groot zeezoogdierenpretpark.

Bezienswaardigheden & activiteiten

SeaWorld

SeaWorld is een aquarium, dierentuin en pretpark ineen. Er zijn achtbanen, wildwaterbanen, orka- en dolfijnenshows en er is een circus met clowns en acrobaten. Bekijk verschillende dierenverblijven of neem deel aan een activiteit onder leiding van een gids of dierentrainer. Zie de zeezoogdieren van dichtbij (tegen betaling, vooraf reserveren is aan te raden) en neem een kijkje achter de schermen van het pinguïnverblijf. 

San Diego

Old Town San Diego State Historic Park

In Old Town herleven de oude Mexicaanse tijden. Er zijn verschillende oude gebouwen (waaronder een gevangenis) en je vindt er koffie van over de hele wereld, ontzettend veel soorten sigaretten en sigaren, Mexicaanse restaurants en souvenirshops.

San Diego

San Diego Mormon Battalion Historic Site

een huifkar, oude waterpomp en een kanon op spakenwielen verwelkomen je op deze historische plaats. Hier vertellen aansprekende attributen je het verhaal van het Mormoonse Bataljon, een groep religieuze mannen en vrouwen die lid werd van het Amerikaanse leger. Het historische centrum is gevestigd in Old San Diego, heeft levendige tentoonstellingen en is dagelijks geopend van 09:00 tot 21:00. De toegang is gratis.

San Diego

Balboa Park

Naast wandelpaden, tuinen, vijvers en fonteinen bevat dit culturele stadspark musea, bioscopen en de wereldberoemde San Diego Zoo. Tot de musea behoren het San Diego Air & Space Museum, San Diego Museum of Art, San Diego Automotive Museum en het San Diego Natural History Museum. In het prachtige Casa de Balboa, dat er alleen al van buitenkant indrukwekkend uitziet, zijn het Museum of Photographic Arts, Model Railroad Museum en het San Diego History Center gevestigd.

San Diego

San Diego Zoo

De San Diego Zoo is een van de grootste en nog steeds groeiende dierentuinen ter wereld. In totaal vind je er meer dan vierduizend dieren, zoals pandaberen, ijsberen en apen. Om het park en het enorme aanbod aan dieren overzichtelijk te houden, zijn de dieren ingedeeld naar de continenten of gebieden waar ze vandaan komen. Een ander dierenpark is het San Diego Zoo Safari Park, waar je op safari kunt gaan.

San Diego

USS Midway Museum

Aan de Navy Pier ligt het vliegdekschip ‘Midway’, dat jarenlang in gebruik was door het Amerikaanse leger. Het herbergt een maritiem museum met een collectie van 27 gerestaureerde vliegtuigen.

San Diego

Omgeving

Point Loma

Het schiereiland Point Loma ligt op ongeveer een half uur rijden van het stadscentrum van San Diego. Hier staat het Cabrillo Monument, opgericht ter ere van Juan Rodriguez Cabrillo, die in 1542 als eerste Europeaan de westkust van de VS betrad. Bekijk de parkfilm in het Visitor Center en loop naar de vuurtoren Old Point Loma voor een mooi uitzicht. Bij deze vuurtoren begint een drie kilometer lange wandeling met uitzichten op de haven en skyline van San Diego. Iets ten zuiden van de vuurtoren ligt Whale Overlook. In januari en februari zijn hier vaak walvissen te zien.

San Diego Point Loma Lighthouse

Torrey Pines

Ongeveer 25 kilometer ten noorden van San Diego ligt Torrey Pines State Natural Reserve, een van de ruigste delen van de Zuid-Californische kust. Dit gebied staat bekend om de meest zeldzame naaldbomen van het land (Torrey Pines), steile kliffen en lagunes, die een paradijs voor vogels vormen. Aangezien het gebied vrijwel onbebouwd is, geeft het een goed beeld van het Californië zoals de Spaanse ontdekkers het aantroffen.

San Diego Torrey Pines

Mormoonse Tempel

Aan Charmant Drive, aan de noordelijke rand van San Diego ligt deze spierwitte, puntige kerk. Het is het gebedshuis van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook bekend onder de naam 'mormonen'. De helft van deze religieuze groepering leeft in de Verenigde Staten, het hoofdkwartier bevindt zich in Salt Lake City.  

San Diego Mormoonse Tempel

Vervoer

Greyhound verzorgt busreizen naar steden in de omgeving. In de stad en haar directe omgeving verzorgt het Metropolitan Transit System (MTS) het vervoer. De treinen van Amtrak en Coaster rijden langs de kust en verbinden San Diego met grote plaatsen als LA. Er is een station in Old Town en Downtown. Ook is er in San Diego Trolley een lightrailsysteem dat ook door de MTS geoperationaliseerd wordt. Er zijn drie lijnen.

Feiten

Staat Californië
County San Diego
Oppervlakte 964 km²
Hoogte 22 meter
Inwoners stad 1.300.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Door zijn zuidelijke ligging kent San Diego een droog en mediterraan klimaat. Het hele jaar door is het klimaat aangenaam. In de zomermaanden juni, juli en augustus ben je verzekerd van veel zonneschijn en in de periode van april tot september regent het maar zelden. De temperatuur ligt dan tussen de 20 en 25 graden. In de wintermaanden (december, januari en februari) is de temperatuur nog steeds prettig: maxima liggen overdag rond de 18 graden. De meeste neerslag valt tijdens de koelere maanden, met februari als piek in de neerslagcurve.

Sport

San Diego is onder andere de thuisbasis voor de American footballers van San Diego Chargers, die spelen in het Qualcomm Stadium. Een grote honkbalclub is San Diego Padres, die hun wedstrijden spelen in het Petco Park.

Geschiedenis

Het gebied dat wij vandaag de dag kennen als San Diego werd tienduizend jaar geleden bewoond door de Kumeyaay-indianen. In 1602 ontdekte de Spanjaard Vizcaino het gebied tijdens het in kaart brengen van de Californische kust. Hij vernoemde het gebied naar zijn vlaggenschip: San Diego. Bovendien zou twee dagen later de feestdag van San Diego de Alcalá (een Spaanse Franciscaan) plaatsvinden.

Voor de Mexicaanse oorlog, die plaatsvond tussen 1845 en 1848, behoorde San Diego tot Mexico. In 1850 werden de Verenigde Staten definitief eigenaar van de provincie Californië, waartoe ook San Diego behoort.

Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw besloot men om de Old Town te verlaten en naar het huidige downtown van San Diego te trekken. Na deze verhuizing groeide de stad snel. De ligging aan het water en de ontwikkeling van een grote haven zorgden voor veel werkgelegenheid in verschillende sectoren. Met name de komst van de Amerikaanse marine zorgde voor enorme werkgelegenheid en daardoor een sterke groei van de stad.

San Diego had een groot aandeel in de Tweede Wereldoorlog. Veel vissers besloten vrijwillig in dienst te gaan. Tijdens de zeegevechten kwamen veel van hen om het leven. Om deze vissers te eren zijn in de stad verschillende gedenkplaatsen te vinden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan