Sequoia & Kings Canyon National Parks, Californië

Sequoia National Parks staat vol sequoiabomen Voor ‘s werelds grootste bomen moet je beslist een bezoek brengen aan Sequoia & Kings Canyon National Parks, twee aan elkaar grenzende parken. De publiekstrekkers zijn de reuzensequoia’s (mammoetbomen). De circa 2.500 jaar oude General Sherman Tree in Sequoia National Park is de grootste boom ter wereld in volume. Veel andere sequoia’s in het Giant Forest en in de General Grant Grove doen echter nauwelijks voor deze beroemdheid onder. Van beide parken heeft Sequoia de meeste voorzieningen en bezienswaardigheden. Naast de grote bomen vind je er een museum, grot, bezoekerscentrum en talloze wandelmogelijkheden. Kings Canyon bestaat uit twee afzonderlijke delen. In het zuidwestelijke deel liggen het bezoekerscentrum en de General Grant Cove, langs de weg in het centrale deel zijn een aantal uitzichtpunten. Let op: campers/trailers langer dan 22 feet kunnen niet via de zuidelijke toegang bij Three Rivers naar het Giant Forest rijden. Neem de Big Stump Entrance (Highway 180). zie het kopje 'Vervoer'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sequoia National Park

Hieronder staan eerst de bezienswaardigheden in Sequoia National Park beschreven. Daaronder staan de mooiste plekken in Kings Canyon op een rij.

Giant Forest Museum

In het Giant Forest, het bekendste sequoiabos, ligt het Giant Forest Museum met tentoonstellingen over de bomen en korte video’s over ecologie en bosbranden. Het museum is in de winter gesloten, in de zomer rijden er shuttlebussen naartoe. Het Giant Forest ligt aan de Generals Highway. Ben je met een camper, dan raden we je aan om vanuit het noorden aan te rijden. De National Park Service raadt het namelijk af om het zuidelijke deel van de Generals Highway te rijden met campers die langer zijn dan 22 feet (6,7 meter). Het gaat om het gedeelte van de Potwisha Campground tot het Giant Forest. Vanaf het museum kun je de Crescent Meadows Road (9,6 km) volgen naar Tunnel Log: een omgevallen boom waar je met een personenauto onderdoor kunt rijden. In de zomer rijden er shuttlebussen naartoe. Kijk onder het kopje 'Vervoer' voor restricties voor grote voertuigen zoals campers.

Giant Forest Museum in Sequoia National Park

General Sherman Tree

Een van de leukste trekpleisters in Sequoia National Park is de General Sherman Tree, de grootste boom ter wereld in volume. Hij is 83,8 meter hoog, 11,1 meter in doorsnee en 2.300 tot 2.700 jaar oud. Veel andere sequoias in het Giant Forest (en in de General Grant Grove in het westelijke deel van Kings Canyon) doen echter nauwelijks voor deze beroemdheid onder.

General Sherman Tree, grootste boom ter wereld in volume

Crystal Cave

Een andere publiekstrekker is de Crystal Cave. Deze 5,5 kilometer lange grot bestaat uit marmer en kalksteen en bevat prachtige stalactieten en andere rotsformaties. De tienduizend jaar oude grot werd uitgesleten door een ondergrondse rivier. Van mei tot eind november is de grot met een gids te bezoeken. Tickets zijn te koop in het Foothills of Lodgepole Visitor Center (tot 15:30 uur), niet bij de grot zelf. Let op: de autoweg naar de grot is geopend van mei tot eind november. De weg is verboden voor voertuigen langer dan 22 feet. De 800 meter lange wandelroute naar de grot is steil. Draag stevige schoenen en vergeet je jas of trui niet; in de grot is het zo’n 10 graden.

Crystal Cave, grot in Sequoia

Moro Rock en Crescent Meadow

Moro Rock biedt, na beklimming van 400 treden die in de rots uitgehouwen zijn, een panoramisch uitzicht over de Sierra en de canyons. Het is een van de populairste wandelroutes in Sequoia National Park. Het nabijgelegen Crescent Meadow is een grote weide met talloze wandelmogelijkheden. De weg ernaartoe is niet toegankelijk voor voertuigen langer dan 22 feet (6,7 meter). Van eind mei tot begin september zijn de twee bezienswaardigheden per shuttlebus te bereiken. Je parkeert dan bij het Giant Forest Museum.

Moro Rock, met panoramisch uitzicht over de Sierra

Kings Canyon National Park

Kings Canyon bestaat uit granieten pieken, bergmeren, hooggelegen weiden en watervallen. Het indrukwekkende landschap is vernoemd naar de Kings Canyon: met 2.438 meter een van de diepste kloven van Noord-Amerika.

General Grant Tree

Deze boom is de grootste sequoia in Kings Canyon en de tweede grootste ter wereld (na de General Sherman Tree in Sequoia). De 1.650 jaar oude boom is 81,5 meter hoog en heeft een diameter van 8,8 meter. Je vindt hem in het westelijke parkdeel. De boom ligt in een indrukwekkende groeve met meerdere sequoiabomen (General Grant Grove). Breng ook een bezoekje aan de nabijgelegen Fallen Monarch, een omgevallen sequoia die ooit dienstdeed als saloon, hotel en paardenstal. Je kunt er doorheen lopen. Een goede wandelroute voor als je de drukte wilt omzeilen, is de North Grove Loop (2,4 km). Je wandelt langs weiden met wilde bloemen, beekjes en een afdak van statige sequoia's.

General Grant Tree, grootste seqouia in Kings Canyon

Uitzichtpunten

Langs de weg in het noordwesten van Kings Canyon National Park liggen verschillende mooie uitzichtpunten. Stop bij Kings Canyon Overlook voor een uitzicht op de kloof en de wildernis van de High Sierra. Bij Redwood Mountain Overlook zie je het grootste sequoiabos ter wereld, de Redwood Mountain Grove. Langs de weg in het noordelijker gelegen parkdeel zijn Grizzly Falls (net voor de parkingang), Canyon View en Roaring River Falls mooie stoppunten. Aan het eind van de doodlopende weg beginnen langere wandeltochten, bijvoorbeeld naar Mist Falls, een van de grootste watervallen van het park. Reizigers met een auto kunnen de bochtige Panoramic Point Road (3,7 km) volgen naar de parkeerplaats. Daar start een korte wandelroute naar een uitkijkpunt, waar je ziet hoe besneeuwde bergen en steile kloven zich voor je ontvouwen. Hiervoor rijd je vanaf het bezoekerscentrum in Grant Grove Village over Highway 180 in oostelijke richting over het verharde pad. Na 160 meter sla je linksaf, vervolgens rechtsaf bij John Muir Lodge.

Grizzly Falls in Kings Canyon National Park

Mist Falls Hike

Als je langer de tijd hebt in Kings Canyon en van een stevige wandeling houdt, is de Mist Falls Trail een aanrader. Deze wandeling is ruim 13 kilometer lang en kost drie tot vijf uur. Je wandelt door bos en langs de Kings-rivier, waar je via een in de stenen uitgehakte trap omhoog klimt naar een mooi uitkijkpunt waar je Avalanche Peak en de puntige Sphinx kunt zien. Je klimt in totaal ongeveer 183 meter tot je de schitterende Mist Falls bereikt, een van de hoogste watervallen van Kings Canyon National Park. Ga vroeg in de ochtend op pad in verband met de warmte en breng voldoende eten en drinken mee!

Mist Falls in Kings Canyon National Park

Vervoer

Belangrijk: restricties voor campers

  • Toegang via zuidingang/Three Rivers: De zuidkant van Sequoia National Park (bij Three Rivers) is niet toegankelijk voor campers langer dan 22 feet; tussen de Potwisha Campground en Giant Forest is de weg namelijk erg smal met veel haardspeldbochten. Neem de noordingang via Highway 180 (Big Stump Entrance) of reserveer de betaalde Sequoia Shuttle (zie 'openbaar vervoer' hieronder), die tussen eind mei en begin september rijdt tussen Visalia en het Giant Forest Museum. Vanaf het Giant Forest Museum naar het noorden en naar Moro Rock rijden in dezelfde periode gratis shuttlebussen die je niet hoeft te reserveren. Via de noordingang is het Giant Forest voor alle voertuigen toegankelijk.
  • Zuidingang - Foothills Visitor Center naar Potwisha Campground: Rijden van dit weggedeelte wordt afgeraden voor campers langer dan 24 feet.
  • Crystal Cave Road & Moro Rock/Crescent Meadow Road: Op deze zijwegen zijn campers langer dan 22 feet verboden. De Crystal Cave Road is geopend van mei tot eind november (afhankelijk van het weer). De Moro Rock/Crescent Meadow Road is geopend van mei tot begin september. Tussen eind mei en begin september kun je voor een bezoek aan Moro Rock/Crescent Meadow je voertuig parkeren bij het Giant Forest Museum en daar de gratis shuttlebus nemen. Let op: het kan in weekenden en tijdens vakanties erg druk zijn op deze parkeerplaats.
  • Mineral King Road en Panoramic Point: Campers zijn verboden op allebei deze wegen.
  • Kijk voor meer informatie over deze restricties op www.nps.gov/seki/planyourvisit/vehicle-restrictions.htm.

Openbaar vervoer

Wil je niet met het eigen vervoer Sequoia National Park in, dan kun je vanuit Visalia van eind mei tot begin september de Sequoia Shuttle naar het Giant Forest Museum nemen (+/- $15 p.p., zie www.sequoiashuttle.com). Hier heb je aansluiting op de shuttlebussen van het park, die in dezelfde periode rijden. Er zijn vier routes, allemaal in het centrale deel van Sequoia National Park. Met de bus bereik je onder andere het Lodgepole Visitor Center, de General Sherman Tree, Giant Forest Museum, Crescent Meadow en Moro Rock (zie voor meer info www.nps.gov/seki/planyourvisit/parktransit.htm).

Feiten

Kings Canyon

Staat Californië
Oppervlakte 1.873 km²
Hoogste punt 4.343 meter (Palisade)
Opgericht 4 maart 1940
Bezoekers per jaar 560.000

Sequoia

Staat Californië
Oppervlakte 1.635 km²
Hoogste punt 4.417 meter (Mount Whitney)
Opgericht 1 september 1890
Bezoekers per jaar 960.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De lager gelegen gebieden in het park (foothills) worden gekenmerkt door milde, natte winters en droge, hete zomers. Het regent hier vooral van januari tot midden mei, in de zomer is het vrijwel altijd droog. De winters kennen aangename temperaturen: de maxima liggen rond de 15 graden Celsius en ook 's nachts ligt de temperatuur boven het vriespunt. De zomers zijn lang en heet, van juni tot en met september wordt het overdag vaak warmer dan 30 graden. Juli en augustus zijn de warmste maanden met maxima van 35 à 36 graden. Mei en oktober zijn wat de temperatuur betreft aangenamere maanden, het wordt dan 25 tot 27 graden.

In het middelhoge gebied (1.200 - 2.100 m), waar de coniferenbossen en sequoiabossen liggen, is het vaak wat frisser. Hier sneeuwt het van december tot mei geregeld, waardoor veel parkwegen in die periode gesloten zijn. In de wintermaanden wordt het overdag gemiddeld 6 tot 10 graden, 's nachts vriest het een aantal graden. In april stijgt de dagtemperatuur naar 10 graden, in mei naar 14 en in juni, juli en augustus worden maxima van 22 tot 24 graden bereikt. In september ligt het kwik vaak rond de 22 graden, in oktober is dat 16. Lodgepole Campground is in de herfst en winter vaak 6 tot 9 graden kouder dan de genoemde temperaturen, in Cedar Grove is het juist wat warmer.

Natuur, flora & fauna

Flora

De reuzensequoia is een bijzonder lid van de flora- en faunafamilie in het park. Deze zogenaamde mammoetbomen zijn wat omvang betreft de grootste bomen ter wereld en kunnen duizenden jaren oud worden. De oudste sequoia die tot nu toe bekend is, is 3.500 jaar oud. Sequoias worden gemiddeld 50 tot 85 meter hoog, met een gemiddelde doorsnede van 6 tot 8 meter. De bast een sequoia kan wel 90 centimeter dik worden, waardoor de boom goed bestand is tegen vuur. In feite zijn deze bomen voor hun voortbestaan zelfs van vuur afhankelijk. Vuur zorgt ervoor dat de zaadkegels uitdrogen en openen, zodat de zaden eruit kunnen. Daarnaast vernietigt het de begroeiing in de omgeving van de boom, zodat de jonge bomen in het volle zonlicht opkomen en daardoor flink kunnen groeien.

Flora Sequoia Kings Canyon

Fauna

Een bijzondere dierensoort die in het park leeft is het Sierra Nevada-dikhoornschaap, dat - de naam zegt het al - alleen in de Sierra Nevada voorkomt. In het gehele park zijn bijzondere vogelsoorten te zien en er komen ook veel roof- en knaagdieren voor. Vooral in de lagere gebieden leven veel reptielen; van salamanders en hagedissen tot slangen. Veel van deze slangen zijn giftig, dus let bij wandelingen goed op. Naast de kleinere jagers als de grijze vos en de rode lynx zijn er ook twee van de grootste roofdieren van de Verenigde Staten te vinden: de poema en de zwarte beer.

Fauna Sequoia Kings Canyon

Geschiedenis

Beide parken liggen in het zuidelijke deel van het Sierra Nevada-gebergte, een relatief jong gebergte van circa tien miljoen jaar oud. In deze tien miljoen jaar is het gebied enkele malen bedekt geweest met gletsjers, die voor diepe kloven in het landschap zorgden. De bekendste kloof is Kings Canyon. Toen het gebergte begon met groeien is er kalksteen samengeperst tot marmer. In dit marmer zijn vervolgens grotten ontstaan. Alleen al op het terrein van Sequoia National Park zijn meer dan 240 grotten uitgesleten door seizoensbeken en riviertjes.

Indianenstammen zoals de Monachee en Yokuts woonden duizenden jaren geleden in de lager gelegen gebieden. Deze volkeren trokken door de bergpassen, zodat westelijke stammen konden handelen met stammen die verder naar het oosten woonden. In het park zijn op verscheidene plekken petrogliefen (rotstekeningen) te vinden van deze stammen, bijvoorbeeld bij Hospital Rock.

De eerste kolonist die zich in het gebied vestigde was Hale Tharp. Hij bouwde een huis in een uitgeholde omgevallen sequoia in het Giant Forest. Tharp probeerde de sequoia’s te redden van de kap, maar ondanks zijn protesten werden er vele duizenden bomen geveld voor men doorhad dat ze, in tegenstelling tot de kustsequoia’s, snel versplinteren en dus ongeschikt waren als bouwmateriaal. In 1890 werd een deel van het gebied tot Sequoia National Park benoemd, na Yellowstone het tweede nationale park in de Verenigde Staten. Pas in 1940 volgde Kings Canyon National Park.

Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!