Dinosaur National Monument, Colorado

Dinosaur National Monument Utah/Colorado In Dinosaur National Monument staan de grootste landdieren die ooit op aarde leefden in de spotlights: dino's. Naast fossielen en botten van dinosauriërs zie je rotstekeningen van oude indianenstammen. Sluit je ‘geschiedenisles’ af door te raften door een van de canyons die Dinosaur rijk is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Quarry Exhibit Hall

In deze hal bevindt zich de wereldberoemde Carnegie Dinosaur Quarry, een groeve waar 1.500 dinosaurusbotten en fossielen te zien zijn. Een 25 meter lange muurschildering vertelt het verhaal van de reusachtige dieren. Ook opgezette exemplaren ontbreken niet. Bij de Quarry Exhibit Hall begint de populaire Fossil Discovery Trail. Langs de wandelroute zie je fossielen en dinosaurusbotten in de staat waarin ze meer dan honderd jaar geleden ontdekt werden.

Dinosaurus fossiel

Tour of the Tilted Rocks

Bij het Quarry Visitor Center in het westelijke deel van het park begint een 16 kilometer lange route over de Cub Creek Road. Bij het bezoekerscentrum is tegen een kleine vergoeding een routegids verkrijgbaar. Je ziet petrogliefen bij Swelter Shelter, hebt onderweg mooie uitzichten en eindigt bij de cabin van Josie Bassett Morris (dit laatste deel van de weg is onverhard). Josie kwam in 1914 naar Cub Creek en leefde hier vijftig jaar lang helemaal zelfvoorzienend. Ze bouwde zelf haar onderkomen, hield vee en teelde haar eigen groente en fruit. Bezoek haar huis, bekijk de overblijfselen van haar zelf ontwikkelde irrigatiesysteem en de fruitbomen die ooit tot haar boomgaard behoorden.

bezienswaardigheden Dinosaur Colorado

Harpers Corner Road

In dit deel van het park (langs de grens van Utah en Colorado) vind je geen fossielen, maar bergen en riviercanyons. De vijftig kilometer lange en verharde Harpers Corner Road, die begint bij het Canyon Visitor Center, laat je kennismaken met verschillende ecosystemen en landschappen. Vooral tijdens de laatste vijftien kilometer heb je prachtige uitzichten. Volg vanaf Echo Park Overlook het wandelpad en laat je aan het eind verrassen door een weids uitzicht op de Whirlpool, Lodore en Yampa Canyons.

bezienswaardigheden Dinosaur Colorado

Gates of Lodore

In het uiterste noordelijke puntje van het park ligt een afgelegen gebied (alleen te bereiken via een onverharde weg) waar de Green River zich een weg door de vallei Browns Park baant. Via de Gates of Lodore Trail heb je een uitzicht op een kloof die door de rivier is uitgesleten. In dit gebied vertrekken meerdaagse rafttrips. Deze trips dienen van tevoren vastgelegd te worden bij particuliere organisaties (gevestigd in onder andere Jensen en Vernal, Utah).

bezienswaardigheden Dinosaur Colorado

Feiten

Staat Utah en Colorado
Oppervlakte 853 km²
Opgericht 4 oktober 1915
Bezoekers per jaar 361.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Dinosaur National Monument kent een gematigd en erg droog klimaat. In de winter is het koud, met maxima tussen de 0 en 4 graden en af en toe sneeuwval, vooral hoger in de bergen. In april begint het weer heel aangenaam te worden, de laatste sneeuw valt en de temperatuur klimt tot maximaal 16 graden. Vanaf mei is het overdag warmer dan 20 graden, met juli als warmste maand (32-33 graden). Ook in augustus bereikt het kwik nog regelmatig de 30 graden. September is weer een aangenaam warme maand, met temperaturen rond de 25 graden.

Geschiedenis

In het Dinosaur National Monument zijn archeologische sporen gevonden van mensen die van circa 200 tot 1300 in het gebied woonden. Deze vroegste inwoners, Fremont-indianen genoemd, hebben onder andere rotstekeningen achtergelaten die tegenwoordig op verschillende plaatsen in het park te zien zijn. Ver voordat de eerste mensen in het gebied kwamen wonen, liepen er echter heel andere wezens rond.

De eerste die in het park sporen ontdekte van dinosauriërs, was paleontoloog Earl Douglass. Hij was in 1909 naar het gebied gekomen om dinosauriërskeletten te zoeken voor de nieuwe Dinosaur Hall van het Carnegie Museum in Pittsburgh, Pennsylvania. Na enkele dagen van teleurstellende ontdekkingen stuitte Douglass op 17 augustus 1909 op een zandstenen heuvel, waarin hij acht staartbotten van een Apatosaurus vond. Tijdens het uitgraven van de botten ontdekte Douglass allerlei andere skeletten, wat het begin betekende van de zogenaamde Carnegie Quarry en het Dinosaur National Monument, dat in 1915 opgericht werd.

Na de ontdekking in 1909 stuurde Douglass alle werkzaamheden in de groeve aan. Het Carnegie Museum zorgde voor de financiering en stelde alle uitgegraven vondsten tentoon. Tussen 1909 en 1923 stuurde men meer dan 700.000 ton materiaal van Utah naar Pittsburgh. In 1922 besloot het Carnegie Museum dat het voldoende materiaal verzameld had, waardoor de vondsten uit de groeve niet langer naar Pittsburgh vervoerd hoefden te worden. Douglass zette de werkzaamheden voort en samen met het National Museum en de University of Utah verrichtte hij veel onderzoek naar de fossielen. Vanaf 1924 werd Douglass opgenomen in de staf van de universiteit en besteedde hij twee jaar aan het prepareren en opbouwen van skeletten. In 1938 werd een groot stuk land aan het oorspronkelijke gebied van 320 vierkante kilometer toegevoegd, waardoor de canyons van de Green- en Yampa-rivier deel van het park uit gingen maken.

Tegenwoordig wordt er nog steeds veel onderzoek in het park verricht. Zo werd in februari 2010 de ontdekking bekend gemaakt van een nieuwe, plantetende dinosaurus, de Abydosaurus mcintoshi.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan