Witte Huis, Washington DC

Witte Huis, Washington DC Het Witte Huis in Washington DC behoort tot de bekendste gebouwen van Amerika. Het is niet alleen de thuisbasis van de president en de First Family, maar ook de plaats waar belangrijke beslissingen worden genomen over Amerika en de rest van de wereld. Het Witte Huis is daarmee het symbool van de uitvoerende macht. Tussen het Capitool en het Witte Huis ligt de lange National Mall, om de scheiding tussen wetgevende en uitvoerende macht te symboliseren.

Bezienswaardigheden

Het gebouw

Een deel van het Witte Huis bestaat uit woonvertrekken voor de president en zijn familie. Deze zijn afgeschermd in verband met hun privacy. Daarnaast bevat het gebouw werkvertrekken. Het kantoor van de president, de Oval Office, is de belangrijkste ruimte. Het kantoor dankt zijn naam aan de ovale vorm. In het kantoor staat onder meer een bureau dat een geschenk was van de Britse koningin Victoria. Een andere belangrijke ruimte is de Situation Room. Deze bevindt zich in de kelder onder de Oval Office. In tijden van crisis kan de president hier geheime vergaderingen organiseren. Op 1 mei 2011 bijvoorbeeld verzamelden Barack Obama en Hilary Clinton hier de belangrijkste overheidsfunctionarissen om de arrestatie en dood van Osama Bin Laden te volgen.

Rondleidingen

In verband met veiligheidsredenen en bezuinigingen, is het Witte Huis eigenlijk niet voor toeristen toegankelijk. Wel kun je een virtuele tour volgen via deze website: http://www.whitehouse.gov/about/tours-and-events

Geschiedenis

Een huis voor de president

Toen de Verenigde Staten onafhankelijk werden, begonnen de Amerikanen met het bouwen van een nieuwe stad om de regering te huisvesten. Een van de belangrijkste gebouwen moest de ambtswoning van de president worden. Hier kon hij tevens bezoekers ontvangen en vergaderen. Architect James Hoban ontwierp een gebouw in neoklassieke stijl. De constructie startte in 1792. Afrikaanse slaven legden het grootste gedeelte van de fundering terwijl Schotse arbeiders de muren bouwden. Het Aquia Creek zandsteen dat daarvoor werd gebruikt, kreeg later de witte kleur die het gebouw zijn naam opleverde.

Barack Obama

De eerste bewoner

John Adams was de eerste president die het Witte Huis bewoonde. Bij de inhuldiging van de allereerste president, George Washington, was het gebouw namelijk nog niet af. De hoofdstad werd echter wel naar hem vernoemd. Adams bleef maar een jaar in het Witte Huis; in 1801 werd Thomas Jefferson president. Hij liet een zuilengalerij aan het gebouw toevoegen waardoor de klassieke stijl werd versterkt.

Beschadiging en plundering

Tussen 1812 en 1814 voerden de Amerikanen en Fransen samen oorlog tegen de Engelsen. Dit had onder andere als gevolg dat de hoofdstad grotendeels vernietigd werd. Het Witte Huis raakte zwaar beschadigd en veel schilderijen en kostbaarheden waren geplunderd. Zelfs in 1939 kreeg toenmalig president Franklin D. Roosevelt nog een juwelenkistje van een Canadese man; een van zijn voorouders had het meegenomen uit het Witte Huis. De oorlog leverde de nieuwe natie veel zelfvertrouwen op, het had immers tot tweemaal toe de Britten weten af te schudden.

Aanpassingen

In de loop der jaren voegden diverse presidenten naar eigen smaak items aan het Witte Huis toe, zoals portieken aan de noord- en zuidkant die eveneens werden verfraaid met zuilen. Vooral de First Ladies (presidentsvrouwen) combineerden een goede smaak met de wil om iets aan het gebouw te veranderen. Zo is het Witte Huis niet alleen de ambtswoning van de president, maar ook een museum waaraan elke nieuwe president iets toevoegt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan