Miami, Florida

De grote stad Miami ligt in Zuidoost-Florida, vlak bij de Everglades. De ‘Magic City’ Miami is opgedeeld in wijken met ieder een uniek karakter. In Downtown Miami vind je bijvoorbeeld de Bayside Marketplace en het oude, gezellige stadsdeel Coconut Grove. Bezoek ook de mediterraanse bouwwerken in Little Havanna, een Cubaanse buurt. Voor zandstranden en Art Deco-architectuur ga je naar het eiland Miami Beach, dat op een eiland voor de kust ligt. Lees hieronder meer over de bezienswaardigheden van Miami.Bezienswaardigheden & activiteiten

Vizcaya Museum & Gardens

Een leuke bezienswaardigheid in Miami is deze Italiaanse villa, die uitstekend past bij Miami's bijnaam: 'the Magic City'. Het huis werd in 1916 gebouwd in opdracht van industrialist James Deering. Hij had maar liefst 1000 mensen in dienst om zijn droom te realiseren. Het huis moest de stijl van 'oud geld' krijgen en staat daarom vol met meubels, schilderijen en andere kunst uit de vijftiende tot negentiende eeuw. De villa wordt ook nog eens omringd door tuinen in renaissance-stijl en een jungle-achtig bos.

Vizcaya Museum in Miami, bezienswaardigheid

Coconut Grove

Het indrukwekkende Vizcaya Museum ligt in de wijk Coconut Grove. Andere attracties en bezienswaardigheden in Coconut Grove zijn The Kampong – een grote tropische tuin – en het Miami Museum of Science. Dit museum laat je middels permanente, interactieve en wisselende exposities kennismaken met de wetenschap. Ook leer je van alles over de technologie die ons leven steeds verder beïnvloedt. Astronomie is een permanent thema. Daarnaast worden in het Wildlife Center zoogdieren en reptielen verzorgd en vangt het Falcon Batchelor Bird of Prey Center gewonde vogels op.  

Tuinen zijn ook een bezienswaardigheid bij het Vizcaya Museum

Bayside Marketplace

Aan de oevers van Biscayne Bay vind je Bayside Marketplace, een winkelgebied bij de jachthaven van Miami. In dit levendige uitgaansgebied kun je lekker rondstruinen langs winkels, eten bij een van de vele restaurants of opstappen voor een boottochtje langs de eilanden in het Greater Miami gebied. Ook kun je een ritje maken het reuzenrad, zo kun je de omgeving vanuit grote hoogte bekijken.

Bayside marketplace

Phillip and Patricia Frost Museum of Science

Dit wetenschappelijke museum, planetarium en aquarium ineen stond voorheen bekend als het Miami Science Museum. Na een flinke investering van Phillip & Patricia Frost heeft het museum een upgrade gekregen en is het verhuisd naar het Museum Park. In dit science museum leer je meer over de evolutie, het ontstaan van natuurwonderen zoals koraalriffen en er zijn veel interactieve exposities die geschikt zijn voor het hele gezin. Het planetarium heeft een filmkoepel met een diameter van maar liefst 20 meter en er zijn 250 zitplaatsen.

Phillip and Patricia Frost Museum

Little Havana

De gezellige wijk Little Havana staat bekend om zijn bruisende straatleven. Veel migranten uit Latijns-Amerika en Cuba hebben zich hier gevestigd. Er zijn verschillende monumenten, onder andere langs de Cuban Memorial Boulevard. De meeste bedrijvigheid vindt plaats aan de hoofdstraat Calle Ocho, de Walk of Fame (ter ere van Cubaanse artiesten als Gloria Estefan) en in het mooie Máximo Gómez Park, beter bekend als het Domino Park. Hier gonzen de stemmen van oude mannetjes tezamen met het klakken van dominosteentjes. Dat alles onder een geur van sigaren en de stralen van de zon.  

Little Havana, Miami

Zoo Miami

Zoo Miami is de grootste en oudste dierentuin in Florida. Bovendien is het de enige tropische dierentuin van de Verenigde Staten. In totaal leven er meer dan 2.000 dieren. De zoo is verdeeld in vier themagebieden: Azië, Afrika, ‘Amazon and Beyond’ en Australië. Je kunt je het beste door het park verplaatsen door middel van een monorail, waarmee je meteen een mooi uitzicht hebt. Je kunt dagelijks verschillende rondleidingen volgen.   

Miami Zoo is een leuke bezienswaardigheid voor kinderen

Venetian Pool

De Venetian Pool is een van de mooiste openbare zwembaden ter wereld. Het bad werd in 1923 aangelegd in een koraal-rotsgroeve waar een groot gat was ontstaan vanwege het uithouwen van grote hoeveelheden steen. Men besloot de boel te bedekken met mozaïek en er een zwembad van te maken, met dit fraaie resultaat. Roze torentjes en Venetiaanse palen in zuurstokkleuren, watervallen, twee historische uitkijktorens en grotten omringen het glasheldere bronwater.  

Venetian Pool

Miami-Dade Cultural Center

De binnenplaats is geheel in mediterrane stijl gebouwd en in 1982 ontworpen door de gevierde Amerikaanse architect Philip Johnson. Dit culturele centrum fungeert als galerie, museum en bibliotheek. In het Historical Museum of Southern Florida kun je terecht voor exposities over het Miami van vóór 1945.  

Miami-Dade Cultural Center

Lowe Art Museum

Dit museum is gelegen op de campus van de universiteit van Miami en werd in 1925 gesticht na een riante gift van miljonair George Merrick. Er is van alles te bezichtigen, waaronder Egyptische kunst, imposante stukken uit de renaissance en de barok, indiaanse kunst, Amerikaanse collecties en 20ste-eeuwse fotografie.

Lowe Art Museum

Ermita de la Caridad

Voor Cubaanse ballingen is deze kerk uit 1966 een heilige plek. Het is een tempel voor hun beschermheilige Onze Lieve Vrouwe van Barmhartigheid of 'Our Lady of Charity'. De kerk ligt aan de waterkant in downtown Miami en heeft een futuristische vormgeving die niet direct bij het woord 'kerk' zou verwachten.  

Wynwood Art District

Dé plek om street art te bekijken in Miami is het Wynwood Art District. Het is in korte tijd een van de populairste wijken van Miami geworden. Je vindt er naast kleurrijke huizen en street art meer dan 70 musea en galerieën. Bezoek bijvoorbeeld het Graffiti Museum, een must als je een liefhebber van street art bent. Het meest creatieve deel van de wijk zijn de Wynwood Walls, er zijn geregeld nieuwe kunstwerken te bekijken, waaronder werken van grote artiesten. De Wynwood Walls zijn alleen overdag toegankelijk, behalve op de tweede zaterdag van de maand. Je geniet dan 's avonds niet alleen van de kunstwerken, maar ook van live muziek en lekker eten van de aanwezige foodtrucks. Wynwood Walls is een betaalde trekpleister. In de wijk eromheen vind je muurschilderingen die gratis toegankelijk zijn.

Wynwood Street Art

Omgeving

Miami Beach

Op het eiland voor Miami ligt het populaire Miami Beach, strikt genomen een aparte stad. Miami Beach staat bekend om zon, zee, strand en surfers. Het is een populaire overwinterbestemming voor de rijken uit andere delen van Amerika. Miami Beach is op te delen in een noordelijk (North Beach) en een zuidelijk deel (South Beach). Naast urenlang strandplezier biedt Miami Beach cultuur, in de vorm van het Art Deco District.

Miami Beach

South Pointe Park

Dit park, gelegen in de wijk South Beach van Miami, is populair vanwege zijn prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan, Biscayne Bay, en de skyline van Miami. Er is ook een iconische pier die ver de zee in steekt, ideaal voor vissen of gewoon om te genieten van de zonsondergang.

South Pointe Park in Miami

Jungle Island

Op dit kleine eiland tussen Miami en Miami Beach is een kleine dierentuin. De Everglades zijn er in het klein nagebootst en er zijn onder meer tijgers, flamingo's en papegaaien. Dit park biedt de mogelijkheid om interactie te hebben met de dieren. Zo kun je onder begeleiding een lemur vasthouden, met orang-oetang kennisspelletjes spelen of een papegaai aaien. De dierentuin is dagelijks geopend tussen 10:00 en 17:00 (wijzigingen voorbehouden).  

Jungle Island, Miami

Key Biscayne

Ten zuiden van Miami ligt het eiland Key Biscayne. De noord- en oostkust wordt in beslag genomen door de prachtige stranden van Crandon Park. Andere mooie stranden liggen in het zuidoosten van het eiland, in het Bill Baggs Cape Florida State Park. Je kunt er kajakken, fietsen en een historische vuurtoren bezoeken.

Key Biscayne

Vervoer

Wil je reizen met het openbaar vervoer, dan biedt Miami verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld vanaf Omni in het noorden, via Downtown, naar Brickell Station in het zuiden van Miami per Metromover. Deze 'luchttrein' is gratis toegankelijk en komt langs bezienswaardigheden als Bayside Market Place. De treinen rijden vanaf 05:00 tot middernacht. Je kunt er ook voor kiezen om het centrum van Miami te verkennen via een Hop-on, Hop-off bus óf door, heel hollands, een fiets te huren.  

Als je iets grotere afstanden wilt afleggen, kies dan voor Metrorail. Deze treinen rijden twee routes, eveneens van 05:00 tot middernacht. Er zijn stations bij Miami's belangrijkste bezienswaardigheden als Coconut Grove, Vizcaya Museum en het zuiden van Miami. Ook kun je naar plaatsen buiten het centrum, zoals Kendall, Coral Gables en Medley. Metrorail is ook geschikt om vanaf het vliegveld het stadscentrum van Miami te bereiken. Eén ritje kost $2,25 per persoon (wijzigingen voorbehouden). 

Voor plaatsen buiten Miami reis je met Tri Rail. Dit is een goedkope pendellijn die Miami met Boca Raton, Palm Beach en Fort Lauderdale verbindt. Tri Rail heeft ook een dienst die naar Miami International Airport pendelt. 

Feiten

Staat Florida
County Miami-Dade
Oppervlakte 143 km²
Hoogte 2 meter
Inwoners 419.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Miami heeft een tropisch klimaat, waardoor er een regenseizoen en een droog seizoen is. De beste tijd om Miami te bezoeken is tussen december en mei, wanneer de temperaturen variëren tussen de 16 en 30 graden Celsius en er relatief weinig neerslag valt. In de zomer (van juni tot en met september) is het erg warm en vochtig, met temperaturen boven de dertig graden en regelmatig onweersbuien na het middaguur. Bovendien is de kans aanwezig dat er orkanen voorkomen. Augustus is de warmste en de meest regenachtige maand.

Sport

In Miami spelen diverse professionele clubs, waaronder de Miami Marlins, een honkbalclub die speelt in Marlins Park. De professionele American football-spelers van de Miami Dolphins spelen hun thuiswedstrijden in het Sun Life Stadium. Op het gebied van basketbal wordt de stad vertegenwoordigd door de Miami Heat, een zeer succesvol team uit de NBA. Hun thuisbasis is de American Airlines Arena in downtown. De vierde grote sportploeg uit (de omgeving van) Miami is de Florida Panthers. Je kunt de wedstrijden van dit ijshockeyteam bekijken in het BB&T Center in Sunrise.

Geschiedenis

Het huidige Miami werd honderden jaren voordat de eerste Europeanen op ontdekkingstocht gingen al bewoond door Tequesta-indianen. De Tequesta hadden een groot deel van zuidoostelijk Californië in handen. In het jaar 1566 bezocht de Spaanse legeraanvoerder en ‘piratenjager’ Pedro Menéndez de Avilés dit gebied. Hij eiste het op in naam van Spanje en bouwde een jaar later een Spaanse nederzetting. 

Vanaf het begin van de negentiende eeuw kwamen de eerste blanke kolonisten. Niet veel later werd de streek getroffen door de zogenaamde Florida Wars. Dit waren onderlinge oorlogen tussen de indianen die in dit gebied woonden. Tegen het einde van de negentiende eeuw woonden er nog maar weinig mensen rond Miami. Een van hen was William Brickell, die samen met Julia Tuttle een grote plantage opende. Zij streden voor een uitbreiding van de Florida East Coast-spoorweg naar Miami, wat een periode van economische bloei inluidde. William wordt ook wel de ‘vader van Miami’ genoemd.

Vanaf 1896 mocht Miami zich officieel een stad noemen. De stad groeide behoorlijk in een kort tijdsbestek. Gedurende de Tweede Wereldoorlog vervulde Miami een belangrijke rol als vestiging van het Amerikaanse leger. Toen Fidel Castro eind jaren 1950 aan de macht kwam in Cuba, vluchtten duizenden Cubanen naar Miami. Dertig jaar laten volgde er een tweede Cubaanse immigratiegolf van Cubanen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan