Capitol Reef National Park, Utah

Capitol Reef National Park Torens, koepels en hoge kliffen in uiteenlopende kleuren: daarvoor moet je naar Capitol Reef National Park. Capitol Reef is onder andere vernoemd naar het beroemde Capitoolgebouw in Washington. In het witte Navajo-zandsteen bevinden zich namelijk koepels die aan het gebouw doen denken. De belangrijkste publiekstrekkers in Capitol Reef zijn de fruitboomgaarden en gerestaureerde historische gebouwen in de voormalige nederzetting Fruita.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Scenic Drive

Bij het bezoekerscentrum van Capitol Reef begint de verharde Scenic Drive. Deze weg is dertien kilometer lang en brengt je langs felrode rotswanden, uitkijkpunten en startpunten van wandelingen. De Scenic Drive is een one-way, je zult aan het einde dus moeten omkeren en dezelfde route terugrijden. Er zijn twee onverharde zijwegen naar Grand Wash en Capitol Gorge. Beide zijn toegankelijk met voertuigen t/m 27 feet. De Scenic Drive eindigt bij Capitol Gorge, een smalle kloof waar de kracht van erosie goed zichtbaar is. Ook vind je hier petrogliefen; oude indiaanse rotstekeningen.

Capitol Reef

Grand Wash Trail

Volg je de dirt road halverwege de Scenic Drive (toegankelijk voor voertuigen t/m 27 ft), dan kom je bij het startpunt van de Grand Wash Trail, een wandeling van 3,6 kilometer (one-way) door een nauwe kloof. Dit is een van de populairste wandelroutes in Capitol Reef. Je wandelt een vlakke route door een ravijn van circa 7 meter breed, terwijl wanden van 150 meter hoog boven je uit torenen. De route is een one-way, je loopt dus dezelfde weg weer terug. Je kunt de Grand Wash Trail ook starten aan de verharde Highway 24. Kom vroeg in de morgen, want de parkeergelegenheid aan Highway 24 is zeer beperkt.

Capitol Reef

Fruita

Een van de belangrijkste publiekstrekkers in Capitol Reef National Park zijn de fruitboomgaarden en gerestaureerde historische gebouwen in de voormalige nederzetting Fruita. In de boomgaard mag je wat fruit plukken om op te eten. In Fruita, gelegen nabij Highway 24, staan een boerderij, een oud schoolgebouwtje en enkele schuren. Sommige gebouwen zijn in de zomer de hele dag open, andere zijn alleen per rondleiding te bezoeken. 

Capitol Reef

Sulphur Creek

Sulphur Creek biedt verkoeling op hete dagen. Je wandelt langs (en door!) de beek en komt enkele kleine watervallen tegen. Hoge rotswanden rijzen aan weerszijden op. De hoogte van het water varieert. Soms sta je tot je enkels in het water, andere keren moet je zwemmen. Informeer in het bezoekerscentrum naar de waterstand en de kans op flash floods. De maximale afstand die je door het ravijn kan lopen, bedraagt 8,9 kilometer – one-way. Je begint/eindigt bij het bezoekerscentrum of de parkeerplaats van Chimney Rock. Je kunt langs Highway 24 weer teruglopen naar je voertuig (nog eens 4,9 km). Het maakt niet uit aan welke kant je begint. Als je slechts een klein deel wilt lopen, begin dan aan de kant van het bezoekerscentrum en loop 1,2 kilometer tot aan de eerste kleine waterval. Neem dezelfde route terug.

Capitol Reef

Fremont River Trail

Een mooie wandelroute start achter de Fruita Campground: over de Fremont River Trail (1,7 km one-way) wandel je kort langs de rivier en de boomgaarden, daarna stijg je een flink stuk en heb je bij de Fremont Gorge Overlook een prachtig uitzicht van 360 graden over de vallei.

Capitol Reef

Hickman Bridge Trail

Op anderhalve kilometer van Fruita, aan Highway 24 bij de Fremont-rivier, begint de Hickman Bridge Trail. Deze trail (1,4 km one-way) leidt je door een smal ravijn naar de imposante Hickman Bridge, een veertig meter hoge natuurlijke brug in de rotsen. Je loopt onder de brug door en vervolgens via dezelfde weg weer terug. Onderweg heb je goed zicht op een aantal capitool-vormige rotsen.

Capitol Reef

Cohab Canyon Trail

De Cohab Canyon Trail (2,7 km one-way) start aan de Scenic Drive of aan Highway 24. Het is leuk om vanaf Highway 24 te wandelen tot aan de beide Fruita Overlooks en dan weer om te keren.

Capitol Reef

Cathedral Valley

De Cathedral Valley is een woestijnachtig dal in het noorden van Capitol Reef National Park. Hier domineren formaties, zoals de Temple of Sun, die op kathedralen lijken het landschap. Wanneer je een auto met vierwielaandrijving hebt, kun je een rondrit maken in dit gebied. De route is honderd kilometer lang en voert door een desolaat woestijnlandschap met daarin hoge monolieten.

Capitol Reef

Omgeving

Scenic Byway 12

Reis je van Capitol Reef naar Bryce Canyon National Park? Overweeg dan deze toeristische route te nemen. De tweehonderd kilometer lange 'Scenic Byway' strekt zich uit tussen Capitol Reef in het oosten Bryce Canyon in het westen. Je rijdt door een onvergetelijk landschap van bijzondere rotsformaties, kleurrijke tafelbergen, verborgen kloven en rotswanden die zijn gekleurd door mineralen. In de buurt van Capitol Reef zie je onder andere deze bezienswaardigheden: 

Highway 12, Utah

Homestead Overlook en Anasazi Museum

Ten zuiden van Capitol Reef, tussen Torrey en Boulder, ligt Boulder Mountain (2.800 meter). Vanaf het uitzichtpunt op de bergtop kijk je uit over een fascinerend landschap. Vlak voor de plaats Boulder kun je stoppen bij het Anasazi State Park Museum. Je maakt er kennis met de leefwijze van de inheemse Anasazi, of Voorouderlijke Pueblo. Je kunt historische gebruiksvoorwerpen bekijken en ontdekt hoe de Anasazi maïs en bonen verbouwden. Vanaf het museum voert een korte wandelroute je naar de ruïnes en een replica van een pueblo (kleine nederzetting).

Anasazi State Park Museum, Boulder

The Hogback & Calf Creek Recreation Area

Tussen de plaatsen Boulder en Escalante liggen veel mooie stopplaatsen. Voor je de Calf Creek Recreation Area bereikt, overbrug je een spannend gedeelte van de Scenic Byway 12. The Hogback loopt over een zeer smalle 'slickrock'. Dit deel is wat spannend, maar je zult worden beloond met uitzicht over beekjes, kloven en groene stroken populieren die door het landschap slingeren. Een populaire stopplaats even verderop is de Calf Creek Recreation Area. Een prachtige, intensieve wandelroute (11 km retour) door deze woestijnoase brengt je naar de 38 meter hoge Lower Calf Creek Falls. Nog voor Escalante kun je een fotostop maken bij Head of the Rocks Overlook. Hier zie je de weg die je eerder gereden hebt.

Lower Calf Creek Falls bij Capitol Reef

Escalante

De plaats Escalante is het hart van de Scenic Byway. Bezoek hier het Escalante Interagency Visitor Center, waar je brochures, kaarten en andersoortige informatie krijgt over het Grand Staircase-Escalante National Monument. Vlakbij ligt het Escalante-Petrified Forest State Park. Hier zie je versteend hout, fossielen en gefossiliseerde dinosaurusbotten. Als je verder rijdt naar Bryce Canyon dan zijn het Kodachrome Basin State Park en de Red Canyon aanraders.

Bezienswaardigheden Capitol Reef

Vervoer

Capitol Reef National Park heeft, in tegenstelling tot de meeste grote parken in Utah, geen shuttlebussysteem. De belangrijkste weg door Capitol Reef National Park is Highway 24. Aan deze verharde weg ligt het bezoekerscentrum, hier begint de Scenic Drive. Aan deze parkweg liggen verschillende bezienswaardigheden. De Caineville Wash Road, Hartnet Road in het noorden, Notom Road in het oosten en de Burr Trail in het zuiden van Capitol Reef zijn alleen toegankelijk voor auto's met vierwielaandrijving.

Feiten

Staat Utah
Oppervlakte 979 km²
Hoogte 1.825 tot 2.745 meter
Opgericht 18 december 1971 (National Monument op 2 augustus 1937)
Bezoekers per jaar 500.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Capitol Reef National Park heeft een droog klimaat. De meest aangename periodes om Capitol Reef te bezoeken, zijn de lente en het begin van de herfst. Het is er dan ongeveer 20 tot 25 graden. In de zomer overstijgt de temperatuur in Capitol Reef makkelijk de 30 graden. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend gaat wandelen en dat je voldoende water meeneemt! De winters zijn koud, met temperaturen rond het vriespunt en kans op lichte sneeuwval. In de winternachten kan het flink vriezen.

Natuur, flora & fauna

Fauna

Ondanks het droge klimaat leven er in Capitol Reef National Park veel dieren. Salamanders, padden en kikkers leven dicht bij de rivier en wateropslagplaatsen. Ook leven in Capitol Reef antilopen, bizons en dikhoornschapen. Roofdieren die er voorkomen zijn ratelslangen, vossen, coyotes, lynxen en wolven. In Capitol Reef leven ook zwarte beren en poema's, maar zij worden vrijwel nooit gezien. Toch is bij het bezoekerscentrum informatie te vinden over hoe je je bezoek aan Capitol Reef veilig kunt doorstaan.

Geschiedenis

Ongeveer duizend jaar geleden werd Capitol Reef bewoond door de Fremont Culture-indianen. Dit volk leefde rond de rivieren in het noordelijke deel van het park en richtte zich op landbouw. In de dertiende eeuw na Christus verlieten de indianen Capitol Reef als gevolg van aanhoudende droogte. De bewaard gebleven petrogliefen, pictogrammen en graanopslagplaatsen vormen het bewijs van hun bestaan. Deze graanopslagplaatsen (gemaakt van rotsblokken) werden overigens door de volgende bewoners van het gebied, de Paiute-indianen, gezien als huizen voor hele kleine mensen.

Het landschap van Capitol Reef National Park was zo ruig en moeilijk begaanbaar dat de weinige Europeanen die er kwamen het hooguit oppervlakkig onderzochten. Mormonen waren de eerste blanke kolonisten die zich in Capitol Reef vestigden. Zij verkenden de uithoeken van West-Utah voor hun missies. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw trokken de mormonen naar de valleien bij Waterpocket Fold. Hier stichtten zij enkele nederzettingen, waaronder Junction (later Fruita gedoopt). Fruita ligt nabij de Fremont-rivier en was de enige echt vruchtbare plaats in Capitol Reef. Fruita en andere historische gebouwen zijn inmiddels verlaten, maar gerestaureerd en opengesteld voor publiek.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan