Canyonlands National Park, Utah

Canyonlands: een kleurrijk landschap met ontelbare canyons, tafelbergen en grillige rotsformaties. Het park is onderverdeeld in vier gebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Er zijn twee verharde toegangswegen: Highway 313 leidt naar Island in the Sky en Highway 211 brengt je naar The Needles. De andere gebieden zijn alleen toegankelijk voor wandelaars en auto’s met vierwielaandrijving.Bezienswaardigheden & activiteiten

Island in the Sky

Island in the Sky is het best bereikbare en daarom populairste gebied van Canyonlands National Park. Het ‘Island’ is een 300 meter hoge mesa (tafelberg) die op steile zandstenen kliffen rust. Langs de verharde weg liggen meerdere stopplaatsen. Vanaf Grand View Point Overlook kijk je bij helder weer meer dan honderd kilometer ver. Green River Overlook is een ander prachtig uitzichtpunt. Je bereikt Island in the Sky via Highway 313 en de Island in the Sky Road.

Canyonlands Island in the Sky

Mesa Arch

Het allermooiste in het Island in the Sky-gebied is misschien wel de Mesa Arch. Het populairste dagdeel voor een bezoek aan deze schitterende boog is de vroege ochtend. Wandel bij zonsopgang naar deze boog (800 m round trip) voor een prachtige zonsopkomst. De zon piept dan onder de boog door.

Mesa Arch Island in the Sky

The Needles

In het zuidoosten van Canyonlands staan The Needles (niet te verwarren met het plaatsje Needles in Californië); massieve rechtopstaande zandstenen rotspilaren met een gele, oranje of roestachtige kleur. In het grootste deel is vierwielaandrijving absoluut noodzakelijk. Tot Soda Spring kun je komen met de auto. Hier starten verschillende wandelingen van diverse niveaus. In het Needles-gebied zie je ook woestijngraslanden, petrogliefen (rotstekeningen), restanten van kleine nederzettingen en natuurlijke bogen met welsprekende namen als Angel Arch, Castle Arch, Fortress Arch en Wooden Shoe. De meeste bogen liggen ver in het achterland, in tegenstelling tot Wooden Shoe, die vanaf de weg te zien is. Je kunt helaas niet dwars door het Canyonlands van Island in the Sky naar The Needles rijden. Je moet omrijden via Highways 191 en 121. Vergis je niet, deze tocht is circa 200 kilometer lang.

Needles Canyonlands National Park

The Maze en Rivers

In het uiterste westen van Canyonlands National Park vind je The Maze. Dit gebied is erg ruig en moeilijk begaanbaar. Het wordt wel eens het meest afgelegen en onbekendste gebied van Amerika genoemd. Als je dit gebied helemaal wilt verkennen, neemt dat enkele dagen in beslag. Bovendien heb je een four wheel drive nodig, die je in Moab zou kunnen huren. Ook vertrekken er vanuit Moab diverse jeep- en kanotours door Canyonlands. De Colorado- en Green-rivier komen samen in het Rivers-gebied in het hart van Canyonlands. Ze banen zich een weg door het gelaagde zandsteen en vormen twee diepe canyons. De rivieren zijn stroomopwaarts vrij rustig, waardoor kanoën en andere watersporten tot de mogelijkheden behoren.

Colorado River

Omgeving

Dead Horse Point State Park

Direct ten noordoosten van Island in the Sky (aan Highway 313) ligt het Dead Horse Point State Park, een leuke plek om onderweg te stoppen. Op de tafelberg Dead Horse Point sta je 600 meter boven de Colorado-rivier en heb je een schitterend uitzicht over de canyons in het zuidoosten van Utah en de bijzondere vormen van Canyonlands. Langs de rand van de tafelberg lopen wandelpaden met uitzicht op de diepe kloven. Dead Horse Point dankt zijn naam aan de legende dat cowboys er hun mustang-paarden zonder water stalden, waardoor de dieren stierven van de dorst.

Dead Horse Point State Park

Vervoer

Er zijn twee verharde toegangswegen: Highway 313 leidt naar Island in the Sky en Highway 211 brengt je naar Needles. De wegen naar The Maze zijn onverhard: hiervoor is vierwielaandrijving aangeraden. Wil je dit gebied bezoeken, dan kun je in Moab een tour boeken, of een Four Wheel Drive huren. Wanneer het regent zijn de onverharde wegen onbegaanbaar. De meeste toeristen bezoeken Island in the Sky, omdat dit gebied de beste infrastructuur heeft en prachtige uitkijkpunten biedt. Er is geen openbaar vervoer of shuttledienst in Canyonlands.

Feiten

Staat Utah
Oppervlakte 1.367 km²
Hoogte van 1.128 meter (Big Drop Rapids, Colorado River) tot 2.170 meter (Cathedral Point, Needles)
Opgericht 12 september 1964
Bezoekers 435.000 per jaar
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De beste seizoenen om Canyonlands National Park te bezoeken zijn de lente en de herfst. Vooral in april, mei, september en oktober is het er erg aangenaam. In deze maanden ligt de temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. 's Nachts kan het licht vriezen. In de zomermaanden loopt tot de temperatuur vaak op tot ver boven de 30 graden. ’s Avonds ontstaan regelmatig onweersbuien. Omdat Canyonlands hoog ligt, kan het in de winter erg koud worden. Overdag ligt de temperatuur tussen de -10 en 10 graden, 's nachts kan het tot ongeveer 20 graden vriezen.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Canyonlands waren jagende en verzamelende indianen. Zij trokken ongeveer tienduizend jaar geleden door het huidige Utah. Van deze volkeren is weinig bekend; zij lieten bijna geen voorwerpen achter en er werden er geen permanente woonplaatsen gesticht. De kunstwerken op de rotsen zijn de enige bewijzen van hun aanwezigheid.

Tweeduizend jaar geleden begonnen de indianen met veehouden en voedsel verbouwen. Deze vroege boeren waren de Voorouderlijke Pueblo- en Fremont-indianen. Rond het jaar 1200 verhuisden grote groepen naar het Needles-district. Overblijfselen uit deze tijd vind je onder andere bij Roadside Ruin (Needles) en Aztec Butte (Island in the Sky). De indianen hakten hun petrogliefen in steen, zoals bij Newspaper Rock Recreation Site, aan de weg naar Needles.

In 1800 werd Canyonlands bekend onder de kolonisten. De Old Spanish Trail, een belangrijke doorgaande route tussen Santa Fe en Los Angeles, liep door het gebied. Een eeuw van ontdekkingen volgde. Rond 1855 werd de veehouderij een belangrijke inkomstenbron en werd het vee zelfs tot in Canyonlands geweid, vooral in de winter. Cowboys doorzochten de canyons naar voedsel en water. Ze legden wegen aan voor het vervoer van voorraden en leefden enkele weken per jaar in primitieve kampen. Bij de Cabe Spring Trail in het Needles-gebied kun je zo'n kamp bezoeken.

In de jaren 1950 ontplooiden de Verenigde Staten kernactiviteiten. De vraag naar uranium steeg. Volgens experts zou er in de canyons van Utah uranium te vinden zijn. Het gebied was echter vrij onherbergzaam en gelukszoekers stonden niet te springen het gebied binnen te trekken. Ter aanmoediging investeerde de Atomic Energy Commission in duizenden kilometers infrastructuur. White Rim Road in Island in the Sky is een van de wegen die toentertijd aangelegd werden. De nieuwe infrastructuur bracht de eerste toeristen op de been.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan