Calgary, Alberta

Calgary Alberta Calgary is een van de grootste steden van West-Canada. Het is de oostelijke toegangspoort tot de Rocky Mountains en de nationale parken Banff en Jasper. Een van de bekendste evenementen is de tiendaagse Calgary Stampede, een wildwestfestival in juli waarbij rodeo’s, veemarkten en shows het middelpunt vormen. De skyline van de stad vormt een mooi contrast met de achterliggende bergen. Leuke bezienswaardigheden in Calgary zijn de Calgary Tower, het Heritage Park en de locaties van de Olympische Spelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Calgary Stampede

De Calgary Stampede, dat al sinds 1912 bestaat, is een van de grootste festivals van Canada. Het festival duurt tien dagen en trekt meer dan 1,2 miljoen deelnemers en bezoekers. Tijdens de Stampede kun je genieten van rodeo's, live-entertainment en grote shows, compleet met concerten, vuurwerk en acrobaten. Het festival, dat zichzelf de 'Greatest Outdoor Show on Earth' noemt, vindt elk jaar plaats in juli. Je kunt tijdens het festival overal in de stad gratis ontbijten met pancakes. Wil je naar het festival toe? Reis dan met de trein: de parkeerplaatsen zijn beperkt. Vergeet je cowboyhoed niet!

Calgary Stampede

Calgary Tower

De Calgary Tower is een 191 meter hoge vrijstaande toren en vormt een kenmerkend onderdeel van de skyline van Calgary. Op de begane grond is het OfficialTourism Calgary Information Centre gevestigd. Helemaal bovenaan heb je een mooi uitzicht op de stad en de bergen en kun je door een glazen vloer loodrecht naar beneden kijken.

Calgary Tower

Heritage Park Historical Village

In een natuurrijke omgeving in het zuiden van Calgary ligt dit levendige historische park. Je krijgt er een goede én leuke indruk van het dagelijks leven van rond 1900. Wees getuige in een rechtszaak rond de overval op een postkoets of koop snoepjes in een antiek warenhuis, waar verklede winkeliers je de lokale nieuwtjes vertellen. Ook kun je huisgemaakte ijsjes proeven of een rit maken in een radarboot of stoomtrein. In dit levendige historische park vind je ook een fort, een groot museum en een indianendorpje.

Heritage Park

Olympic Plaza

Het Olympic Plaza vormde tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 het vaste decor voor de medailleceremonies. Tegenwoordig doet het dienst als locatie voor festivals en concerten. Meer Olympisch erfgoed vind je in het Olympic Park in West-Calgary, waar onder andere de skischans, bobsleebaan en het Canada's Sports Hall of Fame liggen.

Sports Hallof Fame

Glenbow Museum

Het Glenbow Museum is het grootste museum van West-Canada. Je vindt er meer dan twintig kunstgalerieën met vaste en wisselende tentoonstellingen. Tot de vaste collectie behoort onder andere modernistische en Aziatische kunst. De derde verdieping van het museum is geheel bestemd voor tentoonstellingen over lokale indianenstammen, waaronder de Blackfoot. Bekijk het zwaard van ontdekkingsreiziger en Captain John Cook, de kampioensriem van worstelaar Stu Hart en de de ceremoniële medailles die door de hertog en hertogin van Cornwall (niet zonder gevaar) werden uitgereikt aan de stamhoofden van de Siksika.

Glenbow Museum native

Telus Sparks en Calgary Zoo

Wetenschap, technologie en kunst staan centraal in dit gigantische museum. Er zijn interactieve tentoonstellingen, multimediapresentaties en educatieve demonstraties. Verder vind je er een grote bioscoop en een park. Niet ver van Telus Sparks vind je de Calgary Zoo, met onder andere grizzlyberen en pinguïns.

Dierentuin Canada

Prince’s Island Park

Op een eiland in de Bow Rivier ligt Prince's Island Park. Het eiland ligt midden in de stad en is met bruggen verbonden met het vasteland. Er worden tijdens de zomer veel festivals in dit park georganiseerd, waaronder het Calgary Folk Music Festival. Andere mooie stadsparken zijn Edworthy Park (in het noordwesten), Nose Hill Park (centraal) en Stanley Park. Tien minuten rijden ten noordwesten van Calgary ligt Tom Campbell's Hill Natural Park, waar je een schitterend uitzicht hebt over de stad en de natuurrijke omgeving.

Prince's Island Park, Calgary

Chinatown

Calgary heeft een van de grootste Chinatowns in Canada. Je vindt er het Chinese Cultural Centre, met onder andere een museum over de geschiedenis van de Chinese migratie naar Canada.

Chinese Cultural Centre

Fish Creek Provincial Park

Heb je even genoeg van de stadse drukte, breng dan een bezoek aan het uitgestrekte Fish Creek Provincial Park in het zuiden van Calgary. Het is een van Noord-Amerika’s grootste stadsparken. In en om de wateren van de Bow-rivier en Fish Creek vind je veel wilde dieren, waaronder coyotes, bevers en herten. Fiets of wandel over een van de vele paden of neem een duik in Sikome Lake.

Fish Creek Provincial Park, Calgary

Vervoer

Het openbaar vervoer van Calgary wordt verzorgd door Calgary Transit en bestaat uit 160 busroutes en de C-train, een soort sneltram. Dit was een van de eerste sneltrams in Noord-Amerika. Daarnaast zijn er ook veel paden speciaal voor fietsers en wandelaars.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Calgary
Oppervlakte 727 km²
Hoogte 1.048 meter
Inwoners 1.097.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Calgary heeft een droog landklimaat met lange, wisselvallige winters en korte zomers. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de hoge ligging van de stad aan de voet van de Rocky Mountains. Het is daardoor vrij koud in Calgary, met uitzondering van de zomerse dagen. In de winter is de gemiddelde temperatuur -9 graden Celsius, maar -20 is zeker geen uitzondering. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 16 graden, maar de nachten in de zomer kunnen erg koud worden, met een temperatuur van ongeveer 8 graden. Ondanks de kou is Calgary een van de zonnigste steden van Canada en valt er relatief weinig neerslag.

Sport

In 1988 organiseerde Calgary de Olympische Winterspelen. Het was de eerste keer dat hierbij een overdekte ijsbaan werd gebruikt. Die stond midden op de campus van de universiteit van Calgary. De Nederlandse schaatster Yvonne van Gennip haalde op deze ijsbaan maar liefst drie gouden medailles en verpulverde twee wereldrecords. In het Canada Olympic Park, waar in 1988 onder andere schansspring- en bobsleewedstrijden plaatsvonden, kun je nu wintersporten beoefenen, zoals snowboarden, skispringen, langlaufen en rodelen. Er is een arena voor schaatsen en ijshockey. Veel professionele atleten trainen hier, maar het is ook geopend voor bezoekers. In de zomer vinden er verschillende festivals plaats.

Geschiedenis

In 1873 vestigde de eerste Europeaan zich in Calgary: John Glenn. De Europeanen brachten het traditionele leven van de oorspronkelijke bewoners in gevaar. In 1880 hadden ze bijvoorbeeld alle bizons in het gebied uitgeroeid. De indianen stapten over op de jacht op bevers en andere dieren omwille van bont, dat ze verkochten aan de Hudson’s Bay Company en de North West Company.

In 1883 bereikte de Canadian Pacific Railway Calgary. De stad groeide uit tot een belangrijk commercieel en agrarisch centrum. De provincie British Columbia was alleen bereikbaar via Calgary; de rest van de provincie was vanwege de Rocky Mountains niet geschikt voor de aanleg van een spoorweg. Het hoofdkantoor van de Canadian Pacific Railway is nog altijd in Calgary gevestigd. Door de goedkope grond ontstonden er grote ranches in de omgeving van de stad, waardoor Calgary ook een centrum werd voor veehandel en vleesproductie. Tussen 1986 en 1914 kwamen er migranten van over de hele wereld naar de provincie om een ranch te beginnen. Ook kwamen er steeds meer toeristen naar de stad voor Banff National Park, dat in 1885 was opgericht.

In 1947 werden grote hoeveelheden olie gevonden in de omgeving van Calgary. Dit gaf de economie een enorme impuls. De olie-industrie floreerde, het bevolkingsaantal steeg snel en er werden steeds meer wolkenkrabbers in downtown Calgary gebouwd. Door schommelingen in de olieprijs stagneerde rond 1980 de economie, wat resulteerde in een hoge werkloosheid. De stad besefte toen dat een focus alleen op olie en gas niet bevorderlijk was voor het economische klimaat. Calgary besloot dan ook diverser te worden, in zowel economisch als cultureel opzicht. Door het succes van de Olympische Spelen uit 1988 nam het toerisme een flinke vlucht.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan