Hartford, Connecticut

Hartford Connecticut Ingeklemd tussen het kosmopolitische New York, het traditionele Boston en een verscheidenheid aan natuur ligt Hartford, de hoofdstad van Connecticut. Als thuisbasis voor veel hoofdkantoren van verzekeringsmaatschappijen staat de stad ook wel bekend als 'Insurance Capital of the World'. Connecticut is een van de oudste staten van Amerika, waardoor je er onder andere het oudste openbare kunstmuseum kunt bezoeken, door het oudste park kunt wandelen en de langst bestaande krant van de VS kunt lezen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

State Capitol

Een prima uitgangspunt voor een verkenning van Hartford is het State Capitol in Bushnell Park. Dit park ligt ten zuidwesten van het betrekkelijk kleine stadscentrum van Hartford. Het State Capitol, een victoriaans-gotisch marmeren overheidsgebouw met een gouden koepel als pronkstuk, huisvest een toeristencentrum.

Hartford Connecticut

Bushnell Park

Rond Bushnell Park liggen het Bushnell Center for the Performing Arts, waar onder meer het symfonisch orkest van Hartford speelt, het Old State House, een van de oudste capitoolgebouwen van de Verenigde Staten (uit 1796), en het Wadsworth Atheneum, het oudste kunstmuseum van de Verenigde Staten. Bushnell Park zelf wordt in het westen geflankeerd door een netwerk van snelwegen en in het noordoosten door het Central Business District (CBD) met zijn hoge gebouwen. Het park werd, in tijden dat de waarde van groen binnen een stad langzaam onderkend werd, als eerste publieke park van het land ingericht. Initiator van het project was Horace Bushnell, naar wie het park uiteindelijk vernoemd werd.

Hartford Connecticut

Mark Twain House

De populairste bezienswaardigheid buiten het stadscentrum is het Mark Twain House, te voet een half uur ten oosten van Bushnell Park en het stadscentrum. Samuel Langhorne Clemens, ofwel Mark Twain, werd geboren in Missouri en had tijdens zijn leven vele banen. Hij werd al gauw een succesvol man, met name dankzij zijn werk in de journalistiek. In 1874 besloot hij met zijn vrouw Oliva te gaan wonen in Hartford. Hier schreef de gevierde humorist een groot deel van zijn bekende werken, waaronder The Adventures of Tom Sawyer, The Adventures of Huckleberry Finn en Life on the Mississippi. Het Mark Twain House is tegenwoordig tot museum verheven en te bezichtigen in negentiende-eeuwse staat.

Hartford Connecticut

Harriet Beecher Stowe Center

Om de hoek ligt een ander literair hoogtepunt uit de geschiedenis, vereeuwigd in de vorm van het Harriet Beecher Stowe Center. Dit center is de voormalige residentie van de schrijfster van Uncle Tom’s Cabin, het boek dat Beecher Stowe schreef in haar strijd tegen slavernij.

Harriet Beecher Stowe Center

Connecticut Science Center

Nabij de Connecticut River, ten westen van het stadscentrum, ligt het Connecticut Science Center. In dit modern ogende gebouw uit 2009 kan van dinsdag tot en met zondag genoten worden van 3D-films, tentoonstellingen en diverse wetenschappelijke workshops voor jong en oud.

Connecticut Science Center

Convention Center

Naast het Science Center ligt het al net zo moderne Convention Center, waar verschillende evenementen, beurzen en tentoonstellingen georganiseerd worden. De Hartford Star Shuttle heeft een halte ter hoogte van deze twee gebouwen.

Hartford Connecticut

Meadows Music Theater

Het meest opmerkelijke theater is het Meadows Music Theater, dat ook wel het New England Dodge Music Center en Comcast Theatre genoemd wordt. Dit amfitheater ten noorden van het centrum heeft letterlijk een buiten- en binnenring. In de zomer gaan de enorme schuifdeuren open en passen er 30.000 mensen in het theater; in de winter sluiten deze deuren en biedt het zitplaatsen aan 7.500 bezoekers. Vele grote namen als Bruce Springsteen, Tom Petty en Coldplay hebben in dit theater gespeeld.

Trinity College

Meer historisch is de campus van Trinity College, waar in het zuiden van de stad imposante torens en zalen uit het omringend groen opsteken. De bescheiden, moderne sportvelden naast dit 'baken van het vrije denken' vormen een mooi contrast met de klassieke architectuur.

Hartford Connecticut

Omgeving

Dinosaur State Park

Op twintig minuten rijden ten zuiden van de stad ligt het Dinosaur State Park. Van dinsdag tot en met zondag kun je hier onder meer prehistorische dinosaurusvoetstappen en dinoreplica’s bekijken, lezingen bezoeken en andere dinogerelateerde activiteiten ondernemen.

Hartford Connecticut

Gillette Castle State Park

Gillette Castle State Park ligt bij de plaatsen East Haddam en Lyme, hoog boven de Connecticut-rivier. Ooit was dit middeleeuws-ogende kasteel de privéwoning van William Gillette, een Amerikaanse acteur die beroemd werd door zijn rollen als Sherlock Holmes. Het kasteel is geopend voor bezoekers van eind mei tot oktober.

Gillette Castle State Park, Connecticut

New Haven/Yale University

Twintig minuten dieper in het zuiden ligt de stad New Haven, thuishaven van Yale University. Deze beroemde Ivy League-Universiteit uit 1701 huist, naast ruim 12.000 studenten, enkele musea en kunstgalerijen. Het Peabody Museum of Natural History is een aanrader.

Yale University, Connecticut

Mystic Seaport

Mystic Seaport is geen moderne haven, maar een nagebouwd negentiende-eeuws vissersdorp en maritiem museum in één. Je kunt dit openluchtmuseum, dat op een uur rijden van Hartford ligt, van donderdag tot zondag bezoeken. Er staan veel schepen tentoongesteld, waaronder een oud walvisschip en enkele stoomschepen. In de pittoreske huisjes zijn scheepvaartmusea, zeilmakers en schipbouwers gevestigd. Erg leuk is het Mystic Aquarium met zijn roggen, Afrikaanse pinguïns en beluga's. Op een kwartier rijden ten noorden van Mystic Seaport kun je het Mashantucket Pequot Museum & Research Center bezoeken. Dit wordt beheerd door Native Americans en biedt tentoonstellingen over de inheemse en natuurlijke geschiedenis van zuidelijk New England. Ook is er een zestiende-eeuws dorp nagebouwd.

Mystic Seaport Connecticut

Submarine Force Museum

Enkele kilometers van Mystic Seaport, aan de rivier de Thames, ligt Groton, waar ’s werelds eerste atoomonderzeeër, de USS Nautilus, een museum gekregen heeft. Dit Submarine Force Museum, dat op dinsdag gesloten is, is gratis te bezoeken.

Submarine Force Museum

Vervoer

Het centrum van Hartford kan prima te voet verkend worden. Naast de reguliere buslijnen (van CT Transit) rijdt de gratis Hartford Star Shuttle door de stad. Deze bus is vooral bedoeld om het stadscentrum te ontlasten, waardoor het rondje van deze bus zich tot dit gebied beperkt. Het Amtrak-treinstation ligt dichtbij het stadscentrum, net ten noorden van Bushnell Park. Andere mogelijkheden voor regionaal vervoer zijn de buslijnen van Peter Pan, Greyhound en Bonanza.

Feiten

Staat Connecticut
Oppervlakte 47 km²
Hoogte 18 meter
Inwoners 125.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Hartford wijkt ietwat af van het doorsnee New England-klimaat. In deze regio, waar grotendeels een vochtig landklimaat heerst, zijn de winters vaak bar en de zomers aangenaam. De lente is doorgaans een kort en kleurloos seizoen dat in het teken staat van de smeltende sneeuw. De herfst is echter het pronkstuk van de jaarcyclus, aangezien het landschap dan geel-, oranje-, en rood gekleurd wordt.

Hartford ligt achter Long Island Sound, hetgeen betekent dat Long Island, zo’n 40 kilometer uit de kust, de koude lucht in de zomer vasthoudt. De temperaturen liggen in de zomer daardoor een aantal graden hoger (circa 28 graden) dan in de rest van New England. De winters zijn daarentegen net zo koud als elders, vaak met een gemiddelde van rond de 7 graden onder nul.

Geschiedenis

De moderne geschiedenis van Hartford start met een oranje tint. De eerste westerlingen die de locatie van het huidige Hartford ontdekten, de oorspronkelijke woonplaats van de Saukiog- en Podunkindianen, waren namelijk Nederlanders. Nadat ontdekkingsreiziger Adriaen Block de kusten van Connecticut in kaart had gebracht, trokken Nederlandse bonthandelaren in 1623 zo ver mogelijk de Versche Rivier op, tegenwoordig de Connecticut River. Ze bereikten een wildernis zo’n zestig kilometer stroomopwaarts en vestigden daar Fort Goede Hoop. De nederzetting, die niet veel meer voorstelde dan een versterkte handelspost, werd onderdeel van Nieuw Nederland.

De Nederlanders maakten na een aantal jaar nauwelijks nog gebruik van de post, zodat hij in 1635 zonder enige moeite overgenomen werd door de Engelsen. Ze doopten de plek Hartford, naar het Engelse Hertford, de geboorteplaats van Samuel Stone, een van de kolonisten uit Engeland. De kolonisten schreven een manifest dat onder meer Hartford, in het kader van vrijheid en democratie, een behoorlijke autonomie verschafte. Samen met andere lokale nederzettingen groeide het zuidelijke deel van New England uit tot de bakermat van godsdienstvrijheid en tolerantie. In de negentiende eeuw groeide Hartford uit tot een belangrijke havenstad en vertrekpunt voor expedities naar West-Indië en het Verre Oosten. Doordat reizen zeer risicovol waren, begonnen kapiteins informele afspraken met elkaar te maken over het spreiden en delen van de risico’s. Later groeiden deze overeenkomsten uit tot een bloeiend verzekeringswezen, waar Hartford tegenwoordig nog om bekend staat. De Hartford Fire Insurance Company uit 1810 was de eerste verzekeringsmaatschappij van het land.

In de Amerikaanse Burgeroorlog, die duurde van 1861 tot 1865, manifesteerde Connecticut zich als een uitgesproken voorstander van de afschaffing van de slavernij. De bekendste familie die zich inzette voor de afschaffing van slavernij was de Bleecherfamilie. Dochter Harriet werd bekend door haar allegorische boek Uncle Tom’s Cabin, dat in 1852 werd uitgegeven en tegenwoordig deel uitmaakt van de wereldliteratuur. In Connecticut vonden tijdens, en zelfs al ver vóór de oorlog vele protesten en bijeenkomsten plaats.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan