Fastfood in Amerika en Canada: Hardee's

Het zuidoosten en middenwesten van de Verenigde Staten is de thuisbasis van een populaire restaurantketen. Hardee’s is na bekende ketens als Burger King, Subway, McDonald’s en Wendy’s het op vier na populairste restaurant van het land.

Hardees

Geschiedenis

In Greenville, North Carolina, opende Wilbur Hardee in 1960 zijn eerste restaurant. De keten groeide snel door de toepassing van de franchise formule, en het aanschaffen van andere ketens. De eerste gebouwen van Hardee’s waren zeshoekig gevormd, met de hamburgers in dezelfde vorm. In de jaren 1960 groeide het bedrijf gestaag en met goedkoop eten werd de keten al vrij snel populair in de regio. Aan het einde van dit decennium werden al de eerste buitenlandse Hardee’s geopend. In Duitsland en Australië openden verschillende restaurants, hoewel deze vandaag de dag niet meer bestaan.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw ging het bedrijf door met groeien. Verschillende concurrenten werden opgeslokt en omgebouwd tot Hardee’s. In deze periode begon het bedrijf ook te adverteren op televisie, wat een grotere naamsbekendheid tot stand bracht. Door middel van reclame in cartoonvorm, wist het bedrijf voornamelijk kinderen aan zich te binden, en zodoende families naar het bedrijf te halen. In 1978 introduceerde het bedrijf een menu dat de klant zelf in elkaar moest zetten. Dit werd een enorm succes en tot op de dag van vandaag is dit een mogelijkheid voor klanten. Het gerecht houdt in dat klanten verschillende gerechten met elkaar kunnen mixen, waardoor er een gerecht ontstaat dat helemaal naar de keuze is van de klant.

In 1997 werd het bedrijf overgenomen door CKE restaurants. Sindsdien zijn sommige Hardee’s omgebouwd tot Carl’s Jr., een onderdeel van het moederbedrijf. Ook kwam de ster uit het logo van laatstgenoemde in het logo van Hardee’s. Het hoofdkantoor werd in deze periode ook verhuisd van North Carolina naar Missouri. Dit gebeurde in 2001.

Hardee’s richt zich nu voornamelijk op kleine stadjes, die een grote hamburgerketen ontberen.

In 2010 bestonden er naar verluid bijna 2000 vestigingen van Hardee’s. In landen als Kazachstan, Pakistan, Oman werden restaurants geopend, terwijl het bedrijf al eerdere vestigingen had in landen als Marokko, het Midden Oosten en Egypte. Het aantal landen waarin Hardee’s actief is geweest is groter geweest, maar deze restaurants zijn in de loop van de tijd gesloten.

In de loop van de tijd is Hardee’s ook geregeld onderwerp van discussie geweest. Zo heeft het bedrijf verschillende rechtszaken moeten voeren vanwege schending van patenten en naamrechten. Hierdoor heten de Hardee’s in Canada bijvoorbeeld allemaal Carl’s Jr. Dit omdat er in dat land al een keten genaamd Harvey’s bestond.

Advertenties

Een ander gebied waarop Hardee’s bekend geworden is, is de reclame. De ster in het logo is nationaal bekend, hoewel deze in 2006 verwijderd werd uit het logo. Hardee’s sponsort verder NASCAR, een Amerikaanse autorace divisie. In de film Days of Thunder reed ook een auto gesponsord door het bedrijf rond. Gedurende de hele jaren negentig reden er auto’s rond in deze tak van sport die de naam Hardee’s droegen. Ook voor kinderen adverteert Hardee’s. Zo biedt het bedrijf kinderen bij een kindermaaltijd speelgoed aan, net zoals McDonald’s dat doet. De keten werkt onder meer samen met bekende stripuitgevers als Marvel en DC Comics.

Hardee’s is echter ook in opspraak geraakt met hun reclame-uitingen. Verschillende instanties vonden de reclames te seksueel suggestief. Bijvoorbeeld een reclame waar een schaargeklede vrouw het etiket: ‘more than a piece of meat’, kreeg opgeplakt.

Menu

Bij Hardee’s kan gedurende de hele dag gegeten worden. Het ontbijt is voor het restaurant de belangrijkste maaltijd. Bijna de helft van haar inkomsten haalt het bedrijf uit het ontbijt. Het centrale gerecht hierbij zijn de sandwiches met vlees. Deze kunnen besteld worden met worst, ham of bacon. Ook zijn er varianten met gefrituurde kip en gerookte worst, maar deze komen voornamelijk voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

De rest van de dag bestaat het menu voornamelijk uit hamburger menu’s. Bekend hierbij zijn de monster Thickburger, een hamburger van zo’n 300 gram met twee broodjes belegd met kaas, bacon, boter en mayonaise. Daarnaast zijn er nog verschillende varianten met hamburgers te koop. Zo zijn er kipburgers en originele burgersoorten uit de jaren tachtig en negentig. De laatste jaren bied het bedrijf ook steeds meer gezonde producten aan. Zowel bij het ontbijt als andere menu’s zijn er bij Hardee’s gezondere varianten te koop van de reguliere gerechten.

Meer informatie is te vinden op Hardees' officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan