Fastfood in Amerika en Canada: Panda Express

Panda Express is een fastfoodketen die zich toelegt op de Chinese keuken met een Amerikaans jasje. De vestigingen bevinden zich voornamelijk in winkelcentra, supermarkten, vliegvelden, attractieparken en universiteitsterreinen in de Verenigde Staten, maar de keten heeft ook enkele internationale restaurants. Panda Express geldt met meer dan 1300 vestigingen in 38 staten als de grootste Chinese fastfoodketen van de Verenigde Staten. Op het menu staan diverse authentieke Chinese streekgerechten, waaronder Orange Chicken, Beijing Beef, Mandarin Chicken en Kung Pao Chicken.

Panda Express

Geschiedenis

Het koken zit Andrew Cherng in de genen. Met de chef-kok Ming-Tsai Cherng als vader en een even kook lustige moeder, groeit hij op in de keuken van zijn jeugdwoning in de Yangzhou regio van China. Als kleine jongen blijkt al dat hij het kooktalent van zijn ouders heeft geërfd, en kookt hij regelmatig voor zijn ouders en andere genodigden. Wanneer hij met zijn familie verhuist naar de Verenigde Staten is het dan ook niet vreemd dat hij zich, net als zijn vader, op het restaurantleven stort. Samen met hem opent hij in 1973 de eerste ‘Panda Inn’ in Pasadena, Californië. Op dat moment zijn zij een van de eersten die de exotische smaken van Mandarijnse en Szechuaanse keuken in deze staat introduceren. De authentieke recepten die Andrew’s vader mee heeft gebracht uit China dienen als richtlijn voor het menu van de Panda Inn.

Tien jaar later, wanneer de Panda Inn al een groot succes is gebleken, nodigt Donahue Schriber, de manager van de Glandale Galerie de Cherngs uit om een fastfood versie van de Panda Inn te openen in het voedselgedeelte van de galerie. De Cherngs gaan in op de uitnodiging en in 1973 opent Andrew de eerste Panda Express in Californië. Het nieuwe fastfood concept is een pionier in de snelservice van de Chinese etensmarkt en geldt al gauw als de eerste keus van zowel klanten als restaurantoprichters. In 1987 opent de eerste vestiging buiten de staat Californië in het Ala Moana winkelcentrum in Honolulu, Hawai. In 1993, tien jaar na de opening van de eerste Panda Express, opent alweer het 100e Panda Express restaurant zijn deuren. In 2004 begint de restaurantketen ook op zichzelf staande vestigingen te openen met een drive-through gedeelte. Een jaar later worden Andrew Cherng en zijn vrouw toegevoegd aan de ‘hall of fame’ van de restaurantvereniging van Californië. In 2006 opent het 888e restaurant van de Panda Express. Omdat 8 als een geluksnummer geldt in de Chinese cultuur wordt deze opening zeer groots gevierd.

In 2007 heeft de Panda Restaurant Group een jaarlijkse omzet van boven de 1 biljoen en meer dan 13000 werknemers. Het commerciële muziekbedrijf Trusonic werkt sinds 2009 voor de Panda Express en voorziet alle locaties van Aziatisch gethematiseerde achtergrondmuziek. Vandaag de dag geldt de Panda Express met zijn meer dan 1300 eetlocaties verspreid over verschillende staten als de grootste Chinese fastfoodketen in de VS.

Hoogtepunten en weetjes

Aantal winkels: 1372

Oprichters: Andrew, Peggy en Ming-Tsai Cherng

Gesticht in: 1983

Andrew Cherng vindt het zeer belangrijk dat de kwaliteit van zijn restaurants gewaarborgd blijft, vooral nu het aantal Panda Express restaurants zulke grote vormen aan heeft genomen. Hiertoe onderneemt hij verschillende maatregelen. Zo betaald hij zijn werknemers minstens 2 dollar per uur meer dan zij zouden krijgen in nabijgelegen fastfood restaurants omdat hij hoopt dat zij hierdoor zorgzamer met het voedsel omgaan en zich onderdeel voelen van het bedrijf. Ook ziet hij erop toe dat er geen smaakversterkers in het eten worden gedaan in zijn keukens en hij doet ook geen zaken met leveranciers die al smaakversterkers aan de producten toevoegen voordat zij worden afgeleverd.

In 1999 sticht de Panda Restaurant Group de ‘Panda Cares’ gemeenschap op. Het doel van Panda Cares is om kansarme kinderen weer een beetje hoop te bieden. Dit doet de gemeenschap door directe hulp in de vorm van gezondheidszorg en educatie. Ook organiseert de Panda Cares gemeenschap vrijwilligersgroepen en zorgt de gemeenschap voor pakketen om diverse jeugdorganisaties en door een ramp getroffen gebieden bij te staan.

In 2008 ontvangen Andrew Cherng en zijn vrouw Peggy de City of Angels Award, aan hen uitgereikt door de LAX Coastal Area Chamber of Commerce als dank voor hun bijdrages in de Los Angelas gemeenschap.

Meer informatie is te vinden op Panda Express', officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan