Fastfood in Amerika en Canada: T.G.I. Friday's

Thank God It’s Friday - in de meeste landen kortweg Friday’s of T.G.I. Friday’s - is een Amerikaanse fastfoodketen die zich voornamelijk specialiseert in ‘casual dining’. Bij T.G.I. Friday's eet je redelijk goedkope maaltijden, in een rustige omgeving met service aan tafel. De keten zit tussen fastfood en "fine dining" in. T.G.I. Friday's staat bekend om haar karakteristieke interieur met rood-wit gestreepte afdakjes, Tiffany lampen en antiekstukken als decoratie. Hier binnen is het altijd vrijdag.

T.G.I.Fridays

Geschiedenis

Vrijgezellen

Het verhaal achter T.G.I. Friday’s begint bij zakenman Alan Stillman. Hij woonde Manhattan, in een hippe buurt waar ook veel stewardessen, modellen en secretaresses woonden. Er waren toen echter weinig plekken waar twintigers en dertigers elkaar konden ontmoeten. Ondanks een gebrek aan enige horeca-ervaring leende Stillman $5000 van zijn moeder om 'The Good Tavern' te kopen. Het openen van een eigen bar moest hem in contact brengen met vrijgezelle vrouwen. De bar, op de hoek van 63rd Street en First Avenue, opende op 15 maart 1965 haar deuren onder de naam ‘Thank God! It’s Friday!’. Het interieur werd gekenmerkt door rood-wit gestreepte luifels, blauwe muren, gestreepte tafelkleden en een bar die ingelegd was met glas in lood. De jonge medewerkers droegen rood-wit gestreepte voetbalshirts.

T.G.I. Friday’s was een van de eerste bars gericht op vrijgezellen, die eerder alleen terecht konden op feesten van kennissen en familie. T.G.I. Friday’s bracht hier verandering in door speciale ‘ladies’ nights’ te organiseren. Het restaurant werd zo populair dat er zelfs met touwen een wachtrij gecreëerd moest worden. De eerste bar van Alan Stillman werd in 1994 gesloten en is dus niet meer te bezoeken.

Franchises

Met Ben Benson opende Stillman andere restaurants met namen als Thursday’s, Wednesday’s, Tuesday’s en Ice Cream Sunday’s. De focus werd verplaatst naar ouders met kinderen. Vanaf de jaren zeventig werden franchise-ondernemingen van T.G.I. Friday's geopend, onder andere in Memphis en Dallas. Begin jaren 80 bestond het imperium van Stillman uit zo’n 100 vestigingen. Tegenwoordig heeft T.G.I. Friday's ongeveer zeventig restaurants in de Verenigde Staten. Andere vestigingen zitten in een groot deel van Zuid-Amerika, Rusland, Australië, Zweden en China.

Menu

Friday’s heeft een breed menu, waarbij de nadruk ligt op alcoholische dranken. Hieronder zijn wijn en bier, maar ook huisgemaakte cocktails. Voor wie geen alcohol wil, zijn er verse ijsthee's, smoothies, sapjes en slushpuppies. Je kunt bij T.G.I. Friday's ook terecht voor een eenvoudige maaltijd, bijvoorbeeld met een sandwich, hamburger, salade of een soepje.

Meer informatie over T.G.I. Friday's vind je op T.G.I. Fridays officiële website.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan