Fastfood in Amerika en Canada: Pizza Hut

Pizza Hut is 's werelds de grootste restaurantketen die zich gespecialiseerd heeft in, de naam verhult het niet, pizza’s. Pizza Hut telt anno 2015 ongeveer 14.000 restaurants, drive-in restaurants en kiosken verspreid over 120 verschillende landen. Pizza Hut is onderdeel van Yum! Brands Inc., het grootste restaurantbedrijf ter wereld. Het eerste restaurant van Pizza Hut, dat wil worden gezien als Italiaans restaurant, is te bezoeken in Wichita, waar het in 1958 werd opgericht.

Pizza Hut

Geschiedenis

De geschiedenis van de Pizza Hut gaat terug naar het jaar 1958, naar de gebroeders Dan en Frank Carney. Zij werden geboren in Wichita, Kansas. De broers studeerden beide af op Wichita State University en toen hun vriend John Bender voorstelde een pizzaplaats te openen, gingen de broers daarin mee. Ze leenden 600 dollar van hun moeder om de business op te starten. Het "restaurant" waarin ze zich vestigden was een klein gebouw aan 503 South Bluff in het centrum van Wichita. Ze noemden het ‘Pizza Hut’; enerzijds omdat het woord 'pizza' belangrijk was, anderzijds omdat er maar drie andere letters op het bord pasten. De drie jonge ondernemers kochten tweedehands apparatuur om hun pizza’s te kunnen maken. De eerste nacht dat ze het restaurant openden, gaven ze de pizza’s gratis weg om interesse te wekken bij de inwoners van Wichita. Na een tijdje werden steeds meer restaurants geopend, de eerste franchise werd in 1959 al geopend in Topeka, Kansas.

Dan en Frank Carney besloten snel dat ze een goed imago nodig hadden. De broers namen daarom contact op met architect Richard D. Burke. Hij ontwierp het opvallende rode dak dat haast iedere keten heeft en standaardiseerde de lay-out van het restaurant. Het franchisenetwerk groeide door en in 1964 verscheen het eerste gebouw met de unieke gestandaardiseerde uitstraling die de keten een universele uitstraling moest geven. De bedoeling hierachter was dat de klanten de pizza hut overal ter wereld gemakkelijk zouden herkennen.

In 1972 had Pizza Hut maar liefst 314 restaurant verspreid over de Verenigde Staten en het ‘publiek’ op de New York Stock Exchange onder de aandelennaam NYSE: PIZ. In 1978 werd het bedrijf de Pizza Hut overgenomen door PepsiCo. Dit bedrijf kocht ook fastfoodketens als Kentucky Fried Chicken en Taco Bell. In 1997 gingen deze drie restaurantketens over in een bedrijf genaamd Tricon. In 2001 werden ze samengevoegd met Long John Silver’s en A&W Restaurant tot Yum! Brands.

Menu

Pizza Hut is het meest bekend om hun pizza - niet erg verrassend. Er zijn verschillende soorten en maten te koop. Maar Pizza Hut is meer dan een pizzeria, ook pasta heeft een belangrijke plaats in het menu. De pasta's worden op verschillende manieren geserveerd, zodat je zelf kunt kiezen hoe je je maaltijd eet. Omdat een pizza of pasta niet compleet is zonder kaas, zal het je niet verrassen dat Pizza Hut een van 's werelds grootste kaasverbruikers is met zo'n 300 miljoen pond kaas per jaar. Dit is ruim drie procent van alle kaasproduct van de gehele Verenigde Staten. Een van Pizza Hut's geheime recepten is de ‘Insider pizza’, alleen deze behoeft al meer dan één pond kaas per pizza!

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan