Kickapoo

De Kickapoo zijn oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en Mexico. Hun taal behoort tot de Algonkische taalfamilie, waar ongeveer veertig verschillende inheemse talen onder vallen. De naam Kickapoo betekent ‘hier en daar verblijven’, maar staat ook synoniem voor het woord ‘zwever’. Tegenwoordig leven er nog drie erkende Kickapoo-volkeren in de Verenigde Staten: een in Kansas, een in Oklahoma en een in Texas. Tot de Kickapoo behoren vandaag de dag ongeveer 3.000 mensen.

Geschiedenis

Levenswijze

De naam Kickapoo betekent ‘hier en daar verblijven’ en ‘zwever’, een toepasselijke naam voor een groep nomaden-natives. Hoewel de Kickapoo, wanneer ze een goede verblijfsplaats met voldoende voedselbronnen hadden gevonden, een behoorlijke tijd op één plek konden blijven wonen, lieten ze ook net zo gemakkelijk hun thuis achter wanneer er gevaar dreigde of de woonomstandigheden niet langer ideaal waren.

Gezien de taalfamilie van de Kickapoo komt het volk oorspronkelijk uit Noord-Amerika, uit de buurt van de Grote Meren. In de staat Michigan zijn de oudste sporen van de Kickapoo gevonden. Hiermee valt het volk onder de groep die door antropologen wordt aangeduid als 'Woodland Indians'. Deze inheemse volken woonden in de bossen en verzamelden al het materiaal dat ze nodig hadden voor hun dagelijkse leven in het woud. Vervolgens trok het volk naar Wisconsin, om vanuit daar in Illinois en Indiana terecht te komen.

Kolonisten

De Europese pioniers kwamen aan het einde van de zeventiende eeuw voor het eerst in aanraking met de Kickapoo. Tijdens de La Salle Expedities zetten de Franse kolonisten handelsposten in het hele land op. Ook het gebied rondom de Wabash-rivier, waar de Kickapoo woonden, werd aangedaan door de Fransen. De Kickapoo verbleven destijds in de buurt van het huidige stadje Terra Haute in de staat Indiana. Een andere groep Kickapoo woonde langs de oevers van de Sangamon-rivier in Illinois. Volgens de verhalen hadden de Kickapoo niet veel op met de Europeanen en verlieten ze hun verblijfsplaats zodra ze de pioniers in het oog kregen. Op deze manier werden de Kickapoo steeds verder naar het zuidwesten verdreven.

Antropologie

Twee antropologen, Ritzenhaler en Peterson, hebben onderzoek gedaan naar de verblijfsplaatsen van de Kickapoo. Zij ontdekten dat de Kickapoo in 1775 grond toegewezen kregen van de Spaanse koning. Hij wees hen een stuk grond toe in het huidige Texas. Twee andere groepen Kickapoo vestigden zich in Oklahoma en Kansas. Dit gebeurde naar aanleiding van verschillende oorlogen aan het begin van de negentiende eeuw. De spanningen tussen verschillende indianenvolken en de Verenigde Staten liepen steeds hoger op, wat ertoe leidde dat de Amerikaanse regering in de tweede helft van de negentiende eeuw besloot dat de Kickapoo niet langer in Indiana en Illinois mochten wonen. In ruil voor een jaarlijkse subsidie verlieten de Kickapoo hun land om zich in Kansas te vestigen. Enkele Kickapoo trokken door naar Mexico, waar vandaag de dag nog steeds een klein aantal van hen woont.

Historische cultuur

Tradities

De afgelopen paar honderd jaar zijn de Kickapoo steeds verdreven, zowel door Europese kolonisten als de Amerikaanse overheid. Dit leidde ertoe dat de Kickapoo zeer sterk aan hun eigen tradities vasthielden. Ook vandaag de dag wonen de Kickapoo nog veelal in traditionele huizen en kent de gemeenschap geen burgemeester, maar een stamoudste. De traditionele huizen van de Kickapoo lijken een beetje op iglo’s. Het huisje is een half ronde bol, dat bestaat uit een geraamte van dunne takken met daarover bladeren, dierenhuiden en ander beschuttingsmateriaal. Een traditioneel huisje wordt een wickiup of wigwam genoemd. Vroeger, toen de Kickapoo nog afhankelijk waren van de voedselvoorzieningen in hun omgeving, bleven de vrouwen in de wickiup om te wassen en te koken terwijl de mannen gingen vissen en jagen. De vrouwen en kinderen verzamelden vruchten en noten, en ’s avonds werden bij het vuur gereedschap en jachtinstrumenten gemaakt. Een andere manier van tijdsbesteding was het uitbundig versieren van houten wapens, die tijdens opstanden en oorlogen werden gebruikt. Overigens waren, in tegenstelling tot de westerse wereld, de Kickapoo-vrouwen verantwoordelijk voor de bouw van de huizen en zagen zij toe op het juiste verloop van de bouw.

Kleding

De Kickapoo hebben een lange geschiedenis in het gebruik van dierenhuiden. Van oorsprong werden dierenhuiden gebruikt om de daken van de huizen te bedekken en kleding te maken. Tegenwoordig dragen de Kickapoo ook westerse kleding, maar dit mixen zij vaak nog met traditionele stukken zoals vesten van dierenhuid, zilveren broches en kleurrijke kralen. Sinds een paar decennia zijn moccassins, traditionele Kickapoo-schoenen, razend populair in de Verenigde Staten en Europa. Veel Kickapoo-vrouwen houden zich bezig met het vervaardigen van mocassins en verkopen deze in winkels bij hen in de buurt.

Bijzonderheden

Vrouwelijke Kickapoo houden toezicht en spelen een belangrijke rol in de besluitvorming. Zowel mannen als vrouwen kunnen chief (opperhoofd) worden en onderdeel uitmaken van de Raad van Ouderen. Deze raad maakt, samen met het opperhoofd, beslissingen over vraagstukken. Ze doen uitspraken over conflicten, veroordelen overtredingen en sluiten huwelijken. Ook voert het opperhoofd religieuze ceremonies uit.

Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in Zwolle.
Meld je gratis aan!