Shawnee

Tijdens hun ontdekking van Noord-Amerika stuitten de Britten op veel tegenstand van de indiaanse bevolking. De Britten stalen hun land en verjoegen verschillende indianenvolkeren. Sommige volken vluchtten weg in de richting van de Great Plains, de grote vlakten in het centrum van Noord-Amerika. Volken die zich konden verzetten lieten zich niet zo gemakkelijk veroveren. De Shawnee, oorspronkelijk gesitueerd in New York, verzetten zich met hand en tand tegen de Britten.

Geschiedenis

De Shawnee

De Shawnee komen oorspronkelijk uit een gebied dat zich uitstrekte van New York tot Virginia en Ohio. Andere indianen, de Iroquois, gebruikten de jachtgronden van de Shwanee ook, maar de verschillende volkeren hadden nooit onenigheid met elkaar. Halverwege de achttiende eeuw raakten de Shawnee echter verwikkeld in een oorlog tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. De indianen kozen de kant van de zachtaardige kolonisten, de Fransen. De Fransen waren niet geïnteresseerd in het land, maar in de handel met de indianen. De Shawnee en Fransen verloren de strijd, waarop de Shawnee door de toekomstige Amerikanen in een reservaat geplaatst werden. Weer een poos later, na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1776), werden de Shawnee gedwongen om grote delen van hun land af te staan aan de nieuwe Verenigde Staten.

De Shawnee-indiaan Tecumseh trok met een groot indiaans leger ter strijde

Tecumseh

In de vroege negentiende eeuw benaderden de Verenigde Staten verschillende Native Americans langs de oostkust met één reden: ze wilden land van hen kopen. De indianen werden onder druk gezet en gedwongen hun land te verkopen. Dit veroorzaakte grote woede bij Tecumseh, een Shawnee-indiaan. Tecumseh was van mening dat het land in Noord-Amerika niet van één volk was, en dat het niet zomaar verkocht kon worden zonder het met iedereen te regelen. Tecumseh begon te stoken onder de andere indianen en kon in een aantal jaar een grote hoeveelheid krijgers verzamelen, waarmee hij ten strijde trok tegen het Amerikaanse leger. Het leger bleek echter te sterk voor de indianen en Tecumseh en zijn mannen moesten naar Canada vluchten.

Reservaten en verbanning

Nederlaag na nederlaag betekende uiteindelijk het einde voor de opstandelingen. In 1813 overleed Tecumseh tijdens een veldslag in Ontario, Canada. Zijn dood betekende het einde voor de samenwerking tussen verschillende indianenvolkeren tegen de kolonisator. De VS waren vrij de macht te grijpen over Ohio en Illinois en verdreven de Shawnee uit het gebied. Slechts vijf jaar later tekenden de voornaamste Shawnee-leiders een contract waarmee ze de VS controle gaven over de rest van hun land. De Shawnee werden ondergebracht in een reservaat in Kansas. Nog één laatste vrije groep Shawnee bleef over in Ohio. Zij vochten tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog, waarna ze naar Oklahoma vluchtten. Als straf voor hun tegenstand tegen de Amerikaanse expansie werden alle Shawnee uit Kansas verbannen en naar het noorden van Oklahoma overgebracht.

Cultuur

Levenswijze

De Shawnee woonden op de landen rondom de Great Lakes, in de huidige staten Ohio en Illinois. Ze leidden een semi-nomadisch leven; in de zomer verzamelden ze zich in grotere dorpen met huizen en in de winter verspreidden ze zich in kleinere groepen, zodat de overlevingskans groter was. Wanneer ze rondtrokken leefden de Shawnee in ronde hutten die vergelijkbaar zijn met iglo’s. De vouwen zorgden van de lente tot aan de herfst voor de gewassen, voornamelijk maïs. Shawnee-feesten hielden dan ook altijd verband met de wisseling van de seizoenen. In de lente werd het zaaien van maïs gevierd, in de zomer het rijpen van de gewassen en in de herfst vierden de Shawnee de oogst.

Portretten van Shawnee indianen

Hedendaagse Shawnee

Drie groepen

Er bestaan tegenwoordig nog drie officiële erkende Shawnee-volken in Oklahoma. Je kunt een onderscheid maken tussen de Absentee Shawnee Tribe of Indians of Oklahoma, de Eastern Shawnee Tribe of Oklahoma en de Shawnee Tribe. De meeste Absentee Shawnee wonen in Shawnee (Oklahoma) en krijgen hun inkomen via casino’s, restaurants, sigarenwinkels en tankstations. Recent heeft de Shawnee een Cultural Preservation Department (een cultureel departement van behoud) opgericht. Hiermee willen ze de cultuur, maar vooral de taal van de Shawnee behouden. In 2006 spraken nog maar enkele honderden mensen vloeiend Shawnee. De Eastern Shawnee vieren ieder jaar in september de pow wow. Mensen, zowel indiaans als blank, komen samen om te dansen, te zingen en feest te vieren in de traditie van de indiaans-Amerikaanse cultuur, zodat deze niet verloren gaat. De Shawnee Tribe viert ieder jaar de drie seizoensfeesten uit de oude cultuur, die plaatsvinden in White Oak, Oklahoma. Ook wordt ieder jaar de stampdans uitgevoerd. Op de dag van de dans wordt er een groot vuur ontstoken, waar de mannen ’s avonds omheen dansen, stampend op de maat van de muziek, die aangegeven wordt door de vrouwen.

Vlag van de Absentee-Shawnee indianen
Meld je nu gratis aan voor de Reizigersbeurs @ Zwolle. Klik voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan