Shoshone

De Shoshone zijn een oorspronkelijk Amerikaans volk, van oudsher verdeeld in een noordelijke, westelijke en oostelijke groep. De groepen leefden in het westen van de Verenigde Staten, onder andere in de staten Idaho, Wyoming en Utah. De Shoshone waren nomaden die met de seizoenen meereisden en leefden van wat de natuur hun bood. Traditioneel spraken ze Shoshoni, een taal die afstamde van de Uto-Azteekste talenfamilie. Shoshone betekent zoiets als ‘valleimensen’ of ‘binnenlanders’. De Shoshone-populatie telde ongeveer 8.000 leden.

Geschiedenis

Strijd met kolonisten

De geschiedenis van de Shoshone wordt, zoals die van zoveel oorspronkelijke Amerikaanse bewoners, getekend door de strijd met de blanken. Rond 1805 legden Meriwether Lewis en William Clark, twee ontdekkingsreizigers uit Viriginia, voor het eerst contact met de noordelijke Shoshone. Naarmate meer kolonisten Amerika binnentrokken en zich meer land toe-eigenden nam de druk op de indianen toe, vaak met bloedige gevechten als resultaat. Zo vond op 29 januari 1863 de slachting bij Bear River plaats. Die dag gingen Amerikaanse soldaten en de Shoshone elkaar te lijf. Een groot deel van de Shoshone-strijders liet hierbij het leven. Vrouwen werden misbruikt, paarden gestolen, huizen verwoest en de oogst en wintervoorraad vernietigd. De weinige Shoshone die de strijd overleefden, werden onder leiding van opperhoofd Sagwitch bij elkaar gebracht en verzorgd.

Shoshone indiaan

Slangenoorlog

Van 1864 tot 1868 vochten Amerikaanse soldaten en ‘slangenindianen’ tegen elkaar in de Slangenoorlog. De slangenindianen zijn groepen van Shoshone, Paiute en Bannock die nabij de Snake River woonden. Waar de slachting bij Bear River een eendaagse strijd was, duurde de Slangenoorlog enkele jaren. De oorlog bestond voornamelijk uit guerrilla-aanvallen, georganiseerd door de indianen. De strijd vond plaats in diverse staten, waaronder Californië en Idaho. Diverse vredesgesprekken maakten een einde aan de oorlog. Naar schatting kostte de oorlog aan meer dan 1.700 personen het leven.

De Slag bij Rosebud

Een van de bloedigste confrontaties was de Slag bij Rosebud. In 1876 schaarden Shoshone-strijders zich aan de zijde van Amerikaanse soldaten, die oprukten tegen verscheidene indianenvolkeren. De Shoshone maakten dankbaar gebruik van de situatie om hun oude vijanden, de Lakota en Cheyenne, te grazen te nemen. De Cheyenne hadden de Shoshone steeds meer uit hun leefgebieden verdreven, waardoor de Shoshone nog een appeltje met ze te schillen hadden. Na zes uur strijden trokken de Shoshone zich terug. Beide partijen hadden gelijkwaardige verliezen geleden. Na deze slag verlieten de Shoshone het leger. Naast verliezen door oorlogen werden ook veel Shoshone geveld door infectieziekten.

Cultuur

Leefstijl

De Shoshone stammen af van dezelfde voorouders als de Paiute en Ute. De meeste Shoshone waren nomaden. Ze beschouwden de aarde als een moeder; de gever van alles wat nodig is om te overleven. In de vroege herfst trok men naar waterrijke gebieden om op zalm te vissen. Na het visseizoen begon de jacht op bijvoorbeeld antilopen en konijnen. Het vangen van wild was belangrijk voor kleding en het verzamelen van voedsel voor de winter. In de lente en zomer verzamelde men zaden, wortels en bessen.

Shoshone in Wyoming rond 1870

Kleding en bezit

De kleding die de Shoshone oorspronkelijk droegen was afhankelijk van het seizoen. De zomerkleding bestond voor mannen uit lendendoeken en voor vrouwen uit een schort. In de winter droegen ze broeken en jassen van konijnenbont en capes of kleden van grotere dieren. De Shoshone waren qua bezit geen rijk volk en voerden daarom meestal geen handel met andere volken. Dat zij rond 1700 de beschikking kregen over paarden, een ultiem teken van rijkdom, was dan ook het gevolg van diefstal door slinkse invallen. Door dit ondeugdelijke handelen hadden de Shoshone nogal wat vijanden. Dat leidde in 1879 bijvoorbeeld tot de Sheepeater Indian War, een strijd die uitbrak omdat de Shoshone werden beschuldigd van paardendiefstal en kolonistenmoord.

Religie

Van de Shoshone werd wel gezegd dat zij aan ‘suttiisme’ deden, ofwel weduweverbranding. Daarbij liet de vrouw van een overleden man zich samen met het lichaam verassen, uit religieuze overwegingen. De Shoshone zagen hun medicijnman als spiritueel leider, een soort profeet met magische krachten.

Hedendaagse Shoshone

De Shoshone tegenwoordig

Tegenwoordig wachten de Shoshone nog steeds op de erkenning als officieel volk, samen met meer dan 200 andere oorspronkelijk Amerikaanse volkeren. Er zijn vandaag de dag nog een twintigtal officiële reservaten en ranches waar Shoshone leven, met name in Nevada en Californië. Volgens een telling uit 2000 waren er op dat moment 12.000 Shoshone. Wil je meer weten over deze Native Americans. Bezoek de Shoshone Indian Ice Caves in Idaho of maak een pow wow mee in Fort Hall (Idaho) of Wind River Indian Reservation in Wyoming. Ook in Jackson, Wyoming zijn regelmatig evenementen.

Shoshone opperhoofd Washakie
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in zwolle.
Meld je gratis aan